Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή μάλλον μια «διόρθωση» παλαιότερων καταχρήσεων, παρά εφαρμόζει μια θεραπεία λιτότητας. Παράλληλα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη χρειάζεται κοινή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Ads

«Αυτό που αποκαλούμε σήμερα λιτότητα είναι η διόρθωση σε πολλές περιπτώσεις ασύνετων περασμένων εξελίξεων, που θα μπορούσαν να είχαν εμποδιστεί», δήλωσε ο Ζαν-Κλωντ Τρισέ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τρισέ απαντούσε σε ερώτηση ενός βουλευτή για τη θεραπεία λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, σε αντάλλαγμα για την βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Η αύξηση των μισθών σ’ αυτές τις τρεις χώρες ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε ως παράδειγμα ο κ.Τρισέ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια διόρθωση» για να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών ενώ η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει σημαντικά την οικονομική διακυβέρνησή της για να αποφύγει δημοσιονομικές παρεκλίσεις στο μέλλον, ιδιαίτερα καθιστώντας περισσότερο αυτόματες τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν συμμετέχει στις συζητήσεις επέκτασης των δεσμεύσεων ιδιωτών πιστωτών έναντι της Ελλάδας, που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε επίσης ο Ζαν-Κλόντ Τρισέ. «Μιλάμε για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και όχι για τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα. Έχω ήδη πει ότι δεν προβλέπεται συμμετοχή μας στη διαδικασία αυτή», δήλωσε ο κ.Τρισέ απαντώντας σε ερώτημα μέλους της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις αρχές Ιουνίου, ο κ.Τρισέ κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια «ανακύκλωση» του ελληνικού χρέους, μολονότι αυτή είναι μια επιλογή στην οποία διάκειται ευμενώς. Αντίθετα, απορρίπτει κάθε πιθανή λύση που θα μπορούσε να εμφανιστεί ως στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας. Σήμερα, ο κ.Τρισέ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ στέκει αντίθετη σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε κάποιο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, παρά μόνο εθελοντικά.

Η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να είναι κοινή

Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι. «Είναι σημαντικό να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, επειδή τα αποτελέσματα θα είναι μικρά, αν συμμετάσχει μόνο μία χώρα. Γι’ αυτό ακριβώς γίνονται τώρα οι συζητήσεις», είπε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Νοβότνι χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρον βήμα» τη γαλλική πρόταση για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, το οποίο είναι σημαντικό για να κερδηθεί η πολιτική έγκριση χωρών, όπως η Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών διαμόρφωσαν μία πρόταση, την οποία θα παρουσιάσουν στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι γερμανικές τράπεζες και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συζητούν την ιδέα της αναχρηματοδότησης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν έως το 2020 και όχι μόνο έως το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σόιμπλε θεωρεί τη γαλλική πρόταση για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους ως «καλή βάση» για τις συζητήσεις. Η γαλλική πρόταση προβλέπει την επανεπένδυση του 50% των ομολόγων που λήγουν έως το 2014 σε νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας και την επένδυση του 20% σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ, ως διασφάλιση για την επένδυση στα 30ετή ομόλογα.

Τη διάλυση της Ευρωζώνης προβλέπει ο καθηγητής Οικονομικών

Ο Γερμανός καθηγητής δημόσιων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου, Στέφαν Χόμπουργκ, προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Χόμπουργκ σημειώνει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης θέτει λανθασμένα κίνητρα και ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι ισχυρές χώρες εγκαταλείψουν το ευρώ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα στοιχίσει στη Γερμανία 3 δισ. ευρώ, ενώ θα της στοιχίσει πολύ περισσότερο η συμβολή της σε περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια.