Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων την Παρασκευή στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας κατά των νέων οικονομικών μέτρων. Ένταση επικράτησε μετά τις 14:00 στο ύψος της πλατείας Συντάγματος. Επίθεση από τα ΜΑΤ δέχθηκε ο Μανόλης Γλέζος όταν προσπάθησε να παρέμβει υπέρ διαδηλωτή ενώ λίγο πριν ξεκινήσει τις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο.
Αναλυτικά, επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Διαδηλωτές άρχισαν να πετούν γιαούρτια, νεράτζια και νερά προς το μέρος του, ενώ ομάδα διαδηλωτών φέρεται να τον γροθοκόπησε. Ο κ. Παναγόπουλος φυγαδεύτηκε από συνδικαλιστικά στελέχη στη Βουλή προκειμένου να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες.
Τραυματίστηκε και η ιστορική προσωπικότητα της ελληνικής Αριστεράς Μ. Γλέζος. Όταν προσπάθησε να παρέμβει υπέρ διαδηλωτή, άνδρες των ΜΑΤ τον ψέκασαν με φυσσούνα στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να πέσει λιπόθυμος στον δρόμο. Ο κ. Γλέζος έχει διακομισθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός για προληπτικούς λόγους. «Στο πρόσωπο μου χτύπησαν τον Έλληνα πολίτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Στον «Ευαγγελισμό» μεταφέρθηκε και ο Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με το ΕΚΑΒ φέρει ελαφρά τραύματα από γρονθοκοπήματα, ενώ ο κ. Γλέζος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας, χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας του να εμπνέει ανησυχία.
Την ΚΟΕ «φωτογραφίζει» με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ για την επίθεση στον Γ. Παναγόπουλο, ενώ ο Γ. Πεταλωτής τόνισε σχετικά ότι «Ορισμένοι ωθούν στην κατάλυση των νόμων για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους παρουσία». «Το περιστατικό με το Μανώλη Γλέζο ήταν ατυχές και σε καμιά περίπτωση στοχευμένο. Ήταν μέρος προσπάθειας της Αστυνομίας να περιορίσει τα επεισόδια» αναφέρει στη σελίδα του στο twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Την επίθεση στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ καταδίκασε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος. Επεσήμανε ότι πρόκειται για «απάνθρωπη, άγρια επίθεση», προσθέτοντας ότι «η Δημοκρατία είναι ώριμη και ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και μας κρίνει». Επίσης, ο κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τις αρχές του νοσοκομείου ότι η κατάσταση του Μ. Γλέζου δεν εμπνέει ανησυχία.
Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται ότι διενεργείται έρευνα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για την επίθεση εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου.
Ατυχές χαρακτήρισε το περιστατικό με τον Μανώλη Γλέζο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήταν στοχευμένο. Ήταν μέρος προσπάθειας της Αστυνομίας να περιορίσει τα επεισόδια».
Συγνώμη για την επίθεση κατά του κ. Γλέζου ζήτησε αντιπροσωπεία αστυνομικών που τον επισκέφτηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νοσοκομείο. Η αντιπροσωπεία επέδωσε επιστολή στον κ. Γλέζο, η οποία αναφέρει:
«Αγαπητέ Κύριε Γλέζο, με αισθήματα έντονης ανησυχίας και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη διάρκεια της ειρηνικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, χρησιμοποιήθηκαν και πάλι συνάδελφοι μας στον άχαρο ρόλο της καταστολής, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο άνθρωπος σύμβολο των αγώνων του λαού μας, εσείς που έχετε άλλωστε συμπαρασταθεί και στηρίξει τους αγώνες μας. Δεχθείτε τις ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία ανάρρωση. Χίλια συγγνώμη».
Το ΚΚΕ επίσης, με ανακοίνωσή του «καταδικάζει τη δράση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών και τη χρήση χημικών κατά του Μ. Γλέζου και εκφράζει τη διαφωνία του με όσα διαδραματίστηκαν στο Σύνταγμα σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ». «Η καταδίκη των θέσεων και του ρόλου της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πρέπει να είναι με πολιτικά μέσα», τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Για εικόνες ντροπής έκανε λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα θα κάνουν το γύρο του κόσμου εικόνες ντροπής. Οι αστυνομικές δυνάμεις έπνιξαν με χημικά τον Μανόλη Γλέζο, το σύμβολο της εθνικής αντίστασης, τον άνθρωπο που κατέβασε από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία. Αυτή η εικόνα δεν τιμάει κανέναν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Γλέζο.
Ένταση επικράτησε στο Σύνταγμα επίσης όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ύψωσε πανό στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη το οποίο έγραφε «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση για όποια κι αν είναι η ερώτηση». Επεισόδια και δακρυγόνα σημειώθηκαν όταν άνθρωποι της Βουλής προσπάθησαν να τους αποτρέψουν.
Λίγο μετά τις 14:30 σημειώθηκαν συμπλοκές μπροστά από το Σύνταγμα, με τους διαδηλωτές να πετούν νεράντζια προς τα ΜΑΤ και τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντάνε με δακρυγόνα. Ξεκίνησε επίσης αυθόρμητη πορεία με αφετηρία το Σύνταγμα και κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας, στην Πειραιώς.
Στις 14:50 περίπου, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου, όταν διαδηλωτές κατάφεραν να απωθήσουν μια διμοιρία των ΜΑΤ, μέσα στο κτίριο του Παλαιού Αρσάκειου. Οι διαδηλωτές πέταξαν μικροαντικείμενα προς τα ΜΑΤ, τα οποία απάντησαν με ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση χημικών και με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να αφαιρέσει κράνη και ασπίδες από άνδρες των ΜΑΤ, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 3 τραυματίες. Έγινε τουλάχιστον μία σύλληψη.
Παρακολουθείστε αποκλειστικό βίντεο με βίαιη προσαγωγή κατά τη διάρκεια της πορείας.
Στην περιοχή έσπευσαν επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ομάδας Δέλτα που απώθησαν τον κόσμο. Φωτιές σε κάδους στην Εμμ. Μπενάκη και στην Πανεπιστημίου.
Η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας λίγο μετά τις 15:00. Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει την είσοδο του υπουργείου. Η αστυνομία τους απώθησε στην Ομόνοια κάνοντας χρήση χημικών.
Στο μεταξύ, συνεχίζουν και το Σάββατο την κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της Πανεπιστημίου 34 και Κοραή οι απολυμένοι της πρώην Ολυμπιακής, διεκδικώντας τις αποζημιώσεις που ακόμα δεν τους έχουν καταβληθεί.
Στη διάρκεια της πορείας η αστυνομία προσπάθησε να σπάσει την κατάληψη, απωθήθηκε ωστόσο από τους διαδηλωτές.
Επίσης, σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού απεργοί κατέλαβαν το Εθνικό Τυπογραφείο. Δηλώνουν διατεθειμένοι να παραμείνουν όσο χρειαστεί, προκείμενου να μην τυπωθεί το νομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα. Όπως αναφέρουν, στο νομοσχέδιο προβλέπεται επιπλέον μείωση 30% για τα επιδόματα των υπάλληλων του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για φορολογικό νομοσχέδιο, ισχύει με την ψήφισή του, άσχετα με το πότε θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Στην προσαγωγή δώδεκα ατόμων, από τους οποίους συνελήφθησαν πέντε, προχώρησε η αστυνομία. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όπως γνωστοποίησε η αστυνομία, τρία άτομα συνελήφθησαν στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους. Δύο άτομα συνελήφθησαν έξω από τη Βουλή. Σύμφωνα με τις Αρχές, μετείχαν σε επίθεση κατά των Ευζώνων. Άλλα άτομα που βρίσκονταν στον χώρο επιχείρησαν να τους απελευθερώσουν και απωθήθηκαν. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο Μ. Γλέζος δέχτηκε χημικά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, καθώς βρισκόταν στον χώρο. Σύμφωνα με την αστυνομία, έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.
Πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν παράλληλα Εργατικό Κέντρο, ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ, ΕΔΟΘ, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σχήματα και επιτροπές, οργανώσεις της Αριστεράς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έξω από το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει «τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα και χημικά στη συγκέντρωση έξω από το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης» ενώ σημειώνει ότι «συνδικαλιστές από διάφορους χώρους κατάφεραν να μπουν στο Υπουργείο, παρά την τρομοκρατία, και να αναρτήσουν πανό δηλώνοντας την απόφαση να μην υποχωρήσουμε».
Απεργιακός κλοιός η απάντηση στα μέτρα
Ακινητοποιημένα παραμένουν στην Αθήνα, από τα ξημερώματα τηα Παρασκευής και για 24 ώρες, όλα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο Προαστιακός και το Τραμ, ενώ αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ. Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ. Χωρίς αστικά λεωφορεία έμεινε η Θεσσαλονίκη από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.
Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου αποφάσισε για την Παρασκευή η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την ανησυχία της για το ότι «τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα διογκωθούν ανησυχητικά ενώ η βύθιση στην ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι προ των πυλών». ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν επίσης γενική 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 11 Μαρτίου.
Στάση εργασίας πραγματοποίησαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, από τις 12.00-14.00. Η Οlympic Air ανακοίνωσε ότι ματαιώνει 16 πτήσεις εσωτερικού και μία εξωτερικού και αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 12 πτήσεις εσωτερικού και οκτώ εξωτερικού Η Aegean ακύρωσε 6 πτήσεις και άλλαξε την ώρα αναχώρησης σε 20 πτήσεις εσωτερικού και 34 εξωτερικού. Όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν σήμερα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες.
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 στο Σύνταγμα, ενώ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατέβηκε και το ΠΑΜΕ στις 10:00, επίσης στο Σύνταγμα.
Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν για την Παρασκευή η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), και έκαναν λόγο για «πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα».
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας, στο ΑΠΕ, στην ΕΡΤ, τη Γενική Γραμματεία Τύπου – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Κανάλι της Βουλής και τους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, «απαιτώντας τον σεβασμό στις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την άμεση απόσυρση της απειλής περικοπών στους μισθούς κατά 7%». Επίσης, 2ωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι σε όλα τα Μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια στιγμή με έκτακτη απόφασή της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε μετά την αναγγελία των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης να κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία.
Περαιτέρω αντιδράσεις
Σε απεργία ενδέχεται να προχωρήσει και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος(ΟΒΕ)διαμαρτυρόμενη για αθέτηση από πλευράς κυβέρνησης της εγκατάστασης των ολοκληρωμένων συστημάτων εισροών-εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια.
Η ΟΒΕ αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό οι βενζινοπώλες μετατρέπονται «σε όμηρους των ελεγκτικών αρχών και θύματα επιβολής αυθαίρετων προστίμων» και ότι «επιδιώκεται η βίαιη έξοδος των βενζινοπωλών από το επάγγελμα για να παραδοθούν η αγορά και οι καταναλωτές στα χέρια λίγων αλυσίδων εταιρειών». «Αντί να μας κλείσουν αυτοί θα κατεβάσουμε εμείς τα ρολά προκειμένου να υπερασπίσουμε την ύπαρξή μας», τονίζει η ΟΒΕ.
Αντίθετους βρίσκουν τα νέα μέτρα και τους συνταξιούχους, οι σύνδεσμοι των οποίων ανακοίνωσαν επίσημα ότι κατεβαίνουν σε συλλαλητήρια. Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι τα ασφαλιστικά τους Ταμεία υπέστησαν «λεηλασία» και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άλλα είπε προεκλογικά και άλλα κάνει τώρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >