Την αρχή έκανε η γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ της Δράμας με τη υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με τους εργαζομένους της. Τώρα, τη σκυτάλη πήραν οι τηλεφωνητές των ραδιοταξί, ενώ κι άλλες επιχειρήσεις καλούν τους εργαζομένους τους σε σχετικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συμβάσεων, κατά τις επιταγές του μνημονίου.

Ads

ΝΕΟΓΑΛ, ταξί και σεκιούριτι

Μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% από την 1η Ιανουαρίου και για την επόμενη διετία προέβλεπε η επιχειρησιακή σύμβαση την οποία υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στη ΝΕΟΓΑΛ στα τέλη Δεκέμβρη. Παρά τις αντιδράσεις από αντιπολίτευση και ΓΣΕΕ, αντίστοιχες συμβάσεις συζητούν ή υπογράφουν τώρα επιχειρήσεις σε Αθήνα, αλλά και βόρεια Ελλάδα.

Κατώτατο μισθό κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε τον Οκτώβρη η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Ταξί με τους τηλεφωνητές και χειριστές τηλεφωνικών κέντρων ραδιοταξί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Ads

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η κατώτατη μηνιαία αμοιβή θα είναι 714,47 ευρώ, έναντι 739,4 που είναι ο κατώτατος που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, με αποτέλεσμα οι μισθοί των νεοπροσλαμβανόμενων να είναι κατά 3,4% χαμηλότερος και από τον κατώτατο. Επιπλέον, οι κατώτατοι αυτοί μισθοί μετά την αύξηση που θα μπει το 2011 δεν θα ξεπεράσουν τα 729 ευρώ.

Είχε προηγηθεί στα τέλη Ιουνίου η υπογραφή κλαδικής σύμβασης υπαλλήλων εταιρειών σεκιούριτι, η οποία όριζε κατώτατο μισθό τα 640 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από αυτόν που προσδιορίζεται στην Γενική Σύμβαση Εργασίας. Έκτοτε, λοιπόν, η ΓΣΕΕ και ο πρόεδρός της τόνιζαν ότι κανένας συνδικαλιστής προσκείμενος στην ΠΑΣΚ του ΠΑΣΟΚ, δεν θα συνυπογράψει σύμβαση που να «σπάει» τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΕΕ. Η πρόεδρος, όμως, της Ομοσπονδίας Ταξί, κα Μεταξία Στεκουλέα, η οποία πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, έχει συνυπογράψει τη νέα αυτή σύμβαση του κλάδου της.

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει «προϊόν παραπληροφόρησης ή κακής εκτίμησης» την πληροφορία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»για τη σύμβαση την οποία υπέγραψε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών ιδιοκτητών Ταξί με τους τηλεφωνητές και χειριστές τηλεφωνικών κέντρων ραδιοταξί.

Στην ανακοίνωση η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι «ο εισαγωγικός μισθός των 714,47 που προβλέπει η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά εξάωρη και όχι οκτάωρη εργασία». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ, πάντως, ζητά τώρα ακύρωση της Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας της ΝΕΟΓΑΛ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία και αιτιολογική βάση, ώστε η σύμβαση μεταξύ του σωματείου και της εργοδοσίας της ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ να γίνει αποδεκτή.»

Σε διαπραγματεύσεις καλούν τους εργαζομένους επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, τους εργαζομένους τους έχουν καλέσει σε διαπραγματεύσεις άλλες δυο επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ πολλές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας ζητούν πληροφορίες από τα κατά τόπους κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα του «Έθνους» αναφέρεται ότι τουλάχιστον άλλες δυο επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχουν καλέσει τους εργαζομένους σε διαπραγματεύσεις, αν και ως τώρα δεν έχει γίνει γνωστή η υπογραφή κάποιας επιχειρησιακής σύμβασης.

Στο επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν προσπάθειες εργοδοτών για υπογραφή νέων συμβάσεων, προειδοποιεί το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καλώντας τους εργαζομένους να κοινοποιούν αμέσως κάθε σχετική απόπειρα. Την ίδια στιγμή, το Εργατικό Κέντρο Σερρών καταγγέλλει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών έως και 35%, και τη μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική. Στην ευρύτερη περιοχή, τέλος, παρατηρείται δραστική μείωση του αριθμού των επιχειρησιακών – εργοστασιακών σωματείων, τα οποία και κλείνουν υπό την απειλή απολύσεων.

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει εκδοτική στη Β. Ελλάδα για επιχειρησιακές συμβάσεις

Την Εκδοτική Βόρειας Ελλάδας ΑΕΕ «Φίλιππος» καταγγέλλει ο ΣΥΝ, καθώς, με σχετική ανακοίνωσή, κατηγορεί την εταιρεία ότι πιέζει τους εργαζόμενους για υπογραφή επιχειρησιακής σύβασης, αντίστοιχη με αυτή που υπογράφτηκε στη ΝΕΟΓΑΛ.

«Πριν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της πρώτης ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας για μείωση μισθών στην ΝΕΟΓΑΛ, η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕΕ «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» με έδρα τη βιομηχανική περιοχή του νομού Κιλκίς, πιέζει την Κλαδική Ομοσπονδία για την υπογραφή μιας παρόμοιας συμφωνίας. Ο ΣΥΝ καλεί την Κλαδική Ομοσπονδία Χάρτου και Τύπου να μην υπογράψει μια τέτοια απαράδεκτη συμφωνία. Απαιτούμε επίσης, την άμεση ακύρωση της πρώτης ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης μείωσης των μισθών που υπογράφηκε από εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές με την ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.