Ads

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα, τα οποία συνοδεύουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις των πολιτικών αρχηγών. Το δίλημμα: υπερψήφιση ή χρεοκοπία έθεσε ο πρωθυπουργός. Σε διαγραφή της από τη ΝΔ οδήγησε το «ναι» της Ντόρας Μπακογιάννη στα μέτρα. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου και Γ. Δημαράς, με αποτέλεσμα να διαγραφούν και αυτοί από το κόμμα τους. Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, συνολικά 296 βουλευτές ψήφισαν σήμερα. «Ναι» δήλωσαν οι 172, «όχι» οι 121 και «παρών» οι 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, «Το σχέδιο νόμου γίνεται δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία» τόνισε ο Φ. Πετσάλνικος.

Τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την υπερψήφιση εκ μέρους της των οικονομικών μέτρων, παρ’ όλη την εντολή της Ρηγίλλης για κομματική πειθαρχία στη γραμμή της ηγεσίας. Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, η ΝΔ λέει «όχι» επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά θα υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις του. Όπως έγινε γνωστό, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΝΔ αποφάσισε και την οριστική διαγραφή της από μέλος του κόμματος. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το Συμβούλιο έκρινε ότι συντρέχουν οι λόγοι της διαγραφής της πρώην υπουργού Εξωτερικών, τόσο για την στάση της στην ψηφοφορία στη Βουλή για τον Μηχανισμό Στήριξης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όσο και για την δήλωση που η ίδια έκανε λίγο μετά την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να την διαγράψει από την ΚΟ της ΝΔ. Στη δήλωσή της, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ηγεσία του κόμματος έβαλε μπροστά το μικροκομματικό συμφέρον».

Ads

Παράλληλα, εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν οι 3 βουλευτές του κόμματος που ψήφισαν παρών, με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, να διαγραφούν από το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει πριν τη ψηφοφορία ότι «στη μάχη υπάρχουν και απώλειες». Η κ. Σακοράφα είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στην ανθρωπιά και τη βαρβαρότητα. Στους τρεις βουλευτές τηλεφώνησε η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνα Βάτζελη και τους ζήτησε να παραιτηθούν από τις έδρες τους. Η κ. Σακοράφα και ο κ. Οικονόμου δήλωσαν ότι αρνούνται την να εγκαταλείψουν.

Προηγήθηκαν σε υψηλούς τόνους οι εισηγήσεις των πολιτικών αρχηγών

«Τι θα συμβεί αν κηρύξουμε στάση πληρωμών; Τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις; Τι θα γίνει κύριοι της ΝΔ με ένα κράτος που δεν θα μπορεί να δώσει τίποτα; Τι θα γίνει με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού αν καταρρεύσει η οικονομία;», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Σήμερα πατριωτισμός σημαίνει να μην αφήσουμε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Αν δεν αναλάβετε τις ευθύνες σας, το συμπέρασμα θα είναι αυτό: Ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι και ως αντιπολίτευση».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στα οικονομικά μέτρα, να απομονώσουν τη βία, εκτιμώντας ότι ανάλογα φαινόμενα θα οδηγήσουν τη χώρα σε περαιτέρω ύφεση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμμερίζεται την οργή των πολιτών και πως μάλιστα συμπάσχει, ιδιαίτερα όταν, όπως είπε, σε καθημερινή βάση αναδύονται περιστατικά ανευθυνότητας και αντίληψης πλιάτσικου από την προηγούμενη κυβέρνηση. Χρέωσε στη ΝΔ «εγκλήματα» που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση και προανήγγειλε την αποστολή στον εισαγγελέα υποθέσεων κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, φέροντας το παράδειγμα υπουργού που ξόδεψε 28.000 ευρώ για κουρτίνες. Η αναφορά προκάλεσε έντονη αντίδραση και ειρωνικά σχόλια από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Δεν ντρέπεστε; Πληρώνει ο ελληνικός λαός και εσείς γελάτε;».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, επέρριψε εκ νέου ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση, σημειώνοντας ότι «επί των ημερών της εκτοξεύθηκαν τα spread και έγιναν οι υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους». Απαντώντας στα περί «κουρτίνας», είπε ότι και ο ίδιος μπορεί να αναφερθεί σε περιπτώσεις όπως το Χρηματιστήριο ή τα υποβρύχια.

Ο ίδιος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό, λέγοντας: «Πριν επτά μήνες ακόμη λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν. Από την εποχή του «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», είναι σαν να μην πέρασε μία ημέρα. Λαϊκισμός τότε, λαϊκισμός και τώρα».«Υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα σωτηρίας του τόπου», διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση μας βάζουν ακόμη περισσότερο στο φαύλο κύκλο της ύφεσης». «Γι’ αυτό δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε», κατέληξε. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης το ΚΚΕ για αυθαιρεσία, αναφερόμενος στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη και στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέπεμψε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε για συνολικό εκτροχιασμό του χρέους της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι σήμερα ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα δικά του αδιέξοδα. «Οι νόμοι αλλάζουν στην κοινωνία και «όχι στο κεφάλι κάποιων», τόνισε, αναφερόμενη στη συζήτηση γύρω από τη στάση του κόμματος απέναντι στο Σύνταγμα. Η ίδια προειδοποίησε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τη δράση του και πως όποιες προσπάθειες παρεμπόδισης «θα γυρίσουν μπούμερανγκ».

«Το θέμα δεν είναι να στηρίξουμε τον Παπανδρέου αλλά να έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, προδικάζοντας τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα. «Εμείς δεν ξέρουμε ότι θα υπάρξει πολιτικό κόστος; Ότι θα μας ρωτούν γιατί ψηφίσαμε να κοπούν μισθοί και συντάξεις; Κι εμείς θα πρέπει να εξηγούμε ότι υπήρχε κίνδυνος να τα χάσουν όλα», σημείωσε. Πάντως, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την περικοπή των συντάξεων και διαμήνυσε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα παρακολουθείται αυστηρά από το κόμμα του.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «Τη βία την επέλεγε πάντα το καθεστώς και σήμερα το καθεστώς τρίζει και φοβάται. Φοβάται την οργή του λαού και ο λαός χθες μίλησε». «Η σημερινή ημέρα δεν είναι ίδια γιατί από χθες “εκτός από τις αγορές, το ΔΝΤ και μία άβουλη κυβέρνηση, μίλησε ο λαός. Χθες είχαμε την μεγαλύτερη παλλαϊκή συγκέντρωση από τη Μεταπολίτευση” δήλωσε, προσθέτοντας ότι “τη χαιρετίζουμε και μας εμπνέει» πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι ο τόπος θα πληρώνει για την επόμενη 20ετία αν δεχτούμε τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

Υπουργός Οικονομικών

«Σε δύο εβδομάδες λήγει το ομολογιακό δάνειo και δε θα έχουμε χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας: «Είναι απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου εάν θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για μία καλύτερη χώρα. Και είναι επιλογή κάποιων κομμάτων εάν θα κρύψουν βαθιά το κεφάλι μέσα στην άμμο. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος με απόλυτη συναίσθηση. Η λύση για την οικονομία περνά μέσα από αυτό το πρόγραμμα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, διερωτώμενος «ποιανού παιδί είναι το χρέος», κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν κάνει την αυτοκριτική της και δε ζητάει μια συγνώμη». «Δεν μπορείτε να λέτε ‘καταψηφίζουμε επί της αρχής, αλλά ψηφίζουμε ορισμένα μέτρα’. Πάρτε τις ευθύνες σας ότι εάν δεν ψηφισθούν τα μέτρα η χώρα θα πάει στην χρεοκοπία», πρόσθεσε σε έντονο ύφος.

Αίτημα επί της διαδικασίας

Θεωρώντας ότι η συμφωνία με την «τρόικα» αφενός πλήττει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αφετέρου εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους διεθνείς οργανισμούς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 28 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ως προϋπόθεση -για την έγκριση- την πλειοψηφία 180 βουλευτών. Με την άποψη συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, «δεδομένου ότι εκχωρούνται πλήρως και απολύτως κυριαρχικά δικαιώματα στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ξένους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Επ’ αυτού, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά «παρεμπίπτον θέμα». Δεν είναι τεχνικά τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, «αλλά θεμελιώδη και ουσιαστικά», σημείωσε.

Υψηλοί τόνοι και από τους εισηγητές

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, υπεραμύνθηκε των «αναγκαίων μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την εθνική επιβίωση και το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποκρίνεται, πως δεν έχει προτάσεις και χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επιτομή της ανευθυνότητας». Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν και οι εσωκομματικές αιχμές που άφησε λέγοντας πως «τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί και μέτρα ώστε να μην υπάρχει αύξηση στις τιμές των προϊόντων», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε συνθήκες πολέμου κάποιοι νομίζουν ότι βρίσκονται σε σχολική εκδρομή».

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό και ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στο πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη. Επίσης, χαρακτήρισε τα μέτρα «καταιγίδα» και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανηφορική πορεία η ΝΔ θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις που θα διευκολύνουν να βγει η χώρα από την κρίση. Tην πρόθεση της ΝΔ να καταψηφίσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας, επανέλαβε παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλοςέκανε λόγο για «βάρβαρη και διαρκή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών». Αναφερόμενος στην προσφυγή σε ευρωπαϊκή βοήθεια κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ήταν κάτι που ήταν «προσχεδιασμένο» και ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία παραχωρεί και μεταβιβάζει περισσότερες αρμοδιότητες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις”.

Κλείνοντας μίλησε για αποτυχημένη προσπάθεια προβοκάτσιας εναντίον του κόμματός του κατά τη χθεσινή πορεία, αναφερόμενος σε μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης που εντοπίστηκαν στο Σύνταγμα να κρατάν σημαίες του ΠΑΜΕ, και πρόσθεσε ότι «η μόνη ρεαλιστική έξοδος για τον ελληνικό λαό, είναι το ΚΚΕ».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο». «Ένα ναι ή ένα όχι θέτει το νομοσχέδιο. Τα παίρνουμε τα λεφτά ή όχι; Το ναι δεν είναι στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Δεν είναι ναι στο πολιτικό σύστημα. Αλλά είναι ναι, να πάρουμε τα λεφτά να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, και έκλεισε το λόγο του «ποιητικά» λέγοντας πως πάνω από πατέρα και μητέρα βάζει την πατρίδα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τέλος, έκανε λόγο για διαδικασίες – εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ έστρεψε τα βέλη του σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος».

Σχολιάζοντας τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα στη Marfin, έκανε λόγο για «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια.