Στο 68,5% ανέρχεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός των επόμενων 5 ετών, καθιστώντας την ως τη χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας παγκοσμίως. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αρμόδια εταιρεία CMA, μετά την αύξηση ρεκόρ που σημείωσε το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι πτώχευσης της Ελλάδας στις 1.131 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο περίπου 350 μονάδων μέσα σε μία εβδομάδα.

Ads

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», μετά τη νέα υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον διεθνή οίκο Moody’s σε junk, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας, που οδήγησαν σε εκτόξευση των CDS. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών δεν παρουσιάζουν ανάλογη ανοδική πορεία, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα για να στηρίξει τις τιμές τους. Αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης δεν υπάρχει για τα CDS με αποτέλεσμα να πλήττονται περισσότερο.

Στη λίστα της εταιρείας CMA, μετά την Ελλάδα, δεύτερη είναι η Βραζιλία με ποσοστό 58,8%, ενώ τρίτη Δεύτερη έρχεται η Βενεζουέλα με ποσοστό 58,8% και ακολουθούν η Αργεντινή με 48,5%, το Πακιστάν με 38,9%, η Ουκρανία με 35,8%, το Ιράκ με 29,2% και το Ντουμπάι με 29,1%.

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ακόμα χαμηλότερο. Το ποσοστό χρεοκοπίας της Πορτογαλίας στα επόμενα πέντε χρόνια διαμορφωνόταν την Παρασκευή στο 25,2%, της Ισπανίας στο 21,2% και της Ιταλίας στο 15,5%, ενώ για την Ιρλανδία ήταν 21,5%.

Ads