Την Ουάσινγκτον θα επισκεφθεί στις 8 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για μια συνάντηση που έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο πληροφορίες ήθελαν την Ουάσιγκτον να απορρίπτει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για συνάντηση τον Ιούνιο.

Ads

 
Η εξέλιξη αυτή είχε ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς μέσω της διπλωματικής οδού είχε ζητήσει συνάντηση με τον Ομπάμα όταν θα επισκεπτόταν το Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, όμως ο Λευκός Οίκος είχε διαρρεύσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση και μάλιστα την ίδια στιγμή που ο Ομπάμα συναντούσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν. Οι Αμερικανοί εμφανίζονταν δυσαρεστημένοι για τα ενεργειακά και το «χώρο» που είχε δώσει η ελληνική κυβέρνηση στη Ρωσία, στα ανοιχτά θέματα με ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
 
Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι στη συνάντηση στις 8 Αυγούστου θα συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στην ατζέντα θα περιλαμβάνονται οι προσπάθειες να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτές. Ακόμη, θα συζητήσουν σχετικά με εμπορικά ζητήματα και για το Κυπριακό. Κατά τη συνάντησή τους αναμένεται επίσης να θιγούν η διμερής συνεργασία στο πεδίο της άμυνας, οι προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ζητήματα ασφαλείας στη Συρία και στη βόρεια Αφρική.
 
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
 
«Την Πέμπτη, 8η Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα καλωσορίσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο.
 
Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας σήμερα –τις (δύο χώρες) συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα, και η συμμαχία του NATO– και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία.
 
Ο Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα [θεμάτων] αμοιβαίου ενδιαφέροντας και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, και της Συρίας».