Ένας 54χρονος άνδρας συνελήφθη τη νύχτα από τις αστυνομικές αρχές για την εμπρηστική επίθεση σε εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου.
 

Ads

Ο 54χρονος, κάτοικος της περιοχής των Μεταλλείων, προσήχθη χθες το βράδυ μαζί με δύο ακόμη άτομα στο Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου. Μετά την εξέτασή τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψή του, καθώς, όπως έγινε γνωστό, σε βάρος του προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο βρέθηκε το πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. Σε δηλώσεις του, ανέφερε πως η Eλλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Ο κ. Δένδιας επρόκειτο στη συνέχεια να μεταβεί στο χώρο του εργοταξίου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός που δέχθηκε την επίθεση.
 
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων δραστών. Συνολικά έγιναν 33 προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι, αφού εξετάστηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι.
 
Με αφορμή τις προσαγωγές, χθες το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού δεκάδες κάτοικοι της περιοχής και διαμαρτυρήθηκαν για τις «τυφλές», όπως υποστήριξαν, προσαγωγές υπόπτων.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών από το βιολογικό υλικό που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή όπου σημειώθηκε η εμπρηστική επίθεση. Αστυνομικοί συνέλεξαν κηλίδες αίματος, αλλά και υλικό που εντοπίστηκε σε μία κουκούλα, υπολείμματα τσιγάρων, έναν πυρσό και μια χειρουργική μάσκα.
 
Από τη φωτιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε μηχανήματα, κοντέινερ μέσα στα οποία υπήρχαν γραφεία και σε οχήματα της επιχείρησης.
 
Τέσσερα άτομα από το προσωπικό φύλαξης της εταιρείας μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής. Οι τρεις από αυτούς έφυγαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ ο τέταρτος, που είχε χτυπηθεί από πίσω, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πολυγύρου.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καταγγέλλει την εμπρηστική επίθεση και τονίζει ότι τόσο η σκοπιμότητά της όσο και η μορφή της «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ερωτηματικά: ήταν ενέργεια προβοκατόρικη». Τέτοιες ενέργειες «ποτέ δεν ήταν προϊόν του κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεων του», σημειώνει και προσθέτει:
 
«Αυτοί που ανοιχτά υποστηρίζουν ότι οι τυχοδιωκτικές μορφές με μολότοφ και σπασίματα για να εμποδίσουν την επένδυση, το λιγότερο που κάνουν είναι ν’  αφήνουν έκθετο το λαϊκό κίνημα στην προβοκάτσια, να το απομονώνουν από τον υπόλοιπο λαό. Μόνο ένα καλά οργανωμένο και περιφρουρημένο κίνημα, με αιτήματα και στόχους που φτάνουν στην καρδιά του προβλήματος, που δεν παγιδεύεται στις πολιτικές διαχείρισης του συστήματος, ούτε στον τυχοδιωκτισμό, μπορεί να παρεμποδίσει τα σχέδια των μονοπωλίων».

Ads

Για οργανωμένη δράση τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή μιλά ο δήμος Αριστοτέλη απευθύνοντας νέα έκκληση προς την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη να προβούν στις αναγκαίες πρωτοβουλίες, «πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές».
 
Ο δήμος, σημείωσε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας, έχει ανάγκη να αξιοποιήσει όλους τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους, να αναπτύξει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες σε ένα περιβάλλον που δεν θα φέρνει σε αντίθεση τη μία με την άλλη. Απλά, συμπλήρωσε, χρειαζόμαστε κανόνες και όρια για όλους, για τα μεταλλεία, για την τουριστική ανάπτυξη, την αγροτική μας παραγωγή.
 
Έντονη ήταν αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέση. «Κατηγορώ ευθέως τον Πάχτα, δεν είναι δήμαρχος μιας περιοχής, είναι βασιλικότερος του βασιλέως», παρατήρησε σε δηλώσεις της στον  Alpha 989, ενώ για την επίθεση στο εργοτάξιο ανέφερε πως πρόκειται για μία ενέργεια που έγινε στο όνομα της τοπικής κοινωνίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της.