Για «αποσπασματική και μεροληπτική αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου περί ιδιωτικών επενδύσεων» κάνει λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης σχετικά με το νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης. «Παράδεισος για τους ομίλους, κόλαση για τους εργαζόμενους» αναφέρει το ΚΚΕ σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ «αμετανόητο θιασώτη του καταστροφικού μίγματος λαϊκισμού και κρατισμού, που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα».

Ads

 
Όπως τόνισε ο Γ. Σταθάκης αυτή η «αποσπασματική και μεροληπτική αναθεώρηση» γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μέχρι τώρα εφαρμοζόμενων πολιτικών.
 
«Βασική αρχή του νόμου αποτελεί η πίστη στην αναγκαιότητα περιορισμού των ελεγκτικών θεσμών της πολιτείας προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, παρακάμπτοντας τις ανάγκες του συνόλου του ιδιωτικού τομέα της χώρας», αναφέρει και προσθέτει: «Όπως και ο νόμος περί fast track, έτσι και ο προτεινόμενος νόμος στοχοποιεί ως μοναδικό εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας τη γραφειοκρατία του δημοσίου».
 
Ο υπεύθυνος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τονίσει πως «η απουσία επενδύσεων οφείλεται στις μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης που έχουν συρρικνώσει την ελληνική οικονομία και καταστρέφουν θέσεις εργασίας και κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι η αναβάθμιση του περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων προϋποθέτει τη δημιουργία ενός καθολικού θεσμικού πλαισίου γύρω από τις ιδιωτικές επενδύσεις, τον εξορθολογισμό, και όχι την παράκαμψη, των ελεγκτικών μηχανισμών του δημοσίου και την δημιουργία κριτηρίων που θα συναρτούν την στήριξη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα με την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας», καταλήγει στη δήλωσή του.
 
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ως «αμετανόητους θιασώτες του καταστροφικού μίγματος λαϊκισμού και κρατισμού, που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα».
 
«Το κομματικό τους συμφέρον είναι πιο σημαντικό από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, από την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης και από τη διεθνή εικόνα της χώρας. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θεμελιώσει μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες θέσεις εργασίας», αναφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου και καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα λάθη του χθες. Η κυβέρνηση βάζει τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο».
 
Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ σχολιάζοντας το νομοσχέδιο κάνει λόγο για «παράδεισο των ομίλων και κόλαση των εργαζομένων, οι οποίοι το μόνο που πρέπει να περιμένουν είναι φοροελαφρύνσεις και πακτωλό επιδοτήσεων για τους ομίλους από τη μια και νέα φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων από την άλλη, καταστροφή του περιβάλλοντος, διαδικασίες εξπρές για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών φιλέτων και τσάκισμα των όποιων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει».
 
Όπως τονίζει το ΚΚΕ «ο νέος επενδυτικός νόμος επισφραγίζει την προτεραιότητα της χρηματοδότησης των ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών ενώ απαιτούνται από τους εργαζόμενους ακόμα σκληρότερες θυσίες και μέτρα».
 
«Αποδεικνύεται πως τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, έσοδα που βασίζονται στην φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, στο τσάκισμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, θα κατευθύνονται στην χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων», προσθέτει.
 
Επιπλέον, το ΚΚΕ σημειώνει ότι με πρόσχημα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ακόμα και οι υποτυπώδεις τυπικοί όροι πολεοδομικού και περιβαλλοντικού ελέγχου, που έχουν απομείνει πρακτικά καταργούνται καθώς, όπως αναφέρει, η έγκριση της λειτουργίας των επενδύσεων θα γίνεται πρακτικά με ευθύνη του ίδιου του επενδυτή με τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία της λαϊκής οικογένειας.
 
Τέλος κατηγορεί την συγκυβέρνηση ότι παραδίδει βορά στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στον τουρισμό και στην αναψυχή, ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής για 100 χρόνια, οδηγώντας στον αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων της Αθήνας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους.