Σε πόλεμο εξελίσσεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της νυν ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του «παρελθόντος» της παράταξης, γύρω από την απογραφή των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας το 2004, από τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη.

Ads

Πρόθυμη να αποκηρύξει το «αμαρτωλό» παρελθόν της μοιάζει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αποφεύγοντας ωστόσο να συγκρουστεί ευθέως με τον Κώστα Καραμανλή. Έτσι, στο επίκεντρο της κριτικής από το περιβάλλον Σαμαρά, έχει βρεθεί ο πρώην «τσάρος της οικονομίας», Γιώργος Αλογοσκούφης, και συγκεκριμένα η πολιτική της απογραφής, η οποία αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για πρώτη διετία της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, υποστηρίζοντας πως «όσο εγκληματικό είναι αυτό που κάνει ο Πάγκαλος τώρα, αλλά και οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, δυσφημώντας τη χώρα στο εξωτερικό, άλλο τόσο καταστροφική ήταν και η απογραφή Αλογοσκούφη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι σημερινές δηλώσεις του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος σημείωσε για την απογραφή: «Ιστορικά αποδείχθηκε ότι ήταν εγκληματικό λάθος, αλλά εκ των υστέρων».

Ads

Ο κ. Λαζαρίδης πρόσθεσε πως η απογραφή «ψιλοϋπονόμευσε την αξιοπιστία της χώρας», διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν πληρώνουμε τόσο πολύ, όπως τη σημερινή επιλογή της κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο τομεάρχης δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, εξαπέλυσε με τη σειρά του πυρά κατά της δημοσιονομικής πολιτικής Αλογοσκούφη, χαρακτηρίζοντας την απογραφή «ατυχή», μιας και «δεν ωφέλησε την οικονομία».

Απαντήσεις Αλογοσκούφη

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αλογοσκούφης απάντησε στις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες, με άρθρο του που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος». Ο πρώην υπουργός υπερασπίστηκε την απογραφή του 2004, χαρακτηρίζοντας την ως «πράξη πολιτικής ευθύνης» και σημειώνοντας ότι ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Μάλιστα, ο κ. Αλογοσκούφης υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής για την περίοδο 2004-2007 στο σύνολό της, υποστηρίζοντας πως «με την πολιτική αυτή βγήκαμε από την επιτήρηση και κερδίσαμε και τις εκλογές του 2007». Παράλληλα, απέδωσε την επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά το 2008, στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία «διευκολύνει να αμαυρωθεί ακόμη μία περίοδος διακυβέρνησής της. Αυτό θα το βρει πολιτικά μπροστά της στο μέλλον», καταλήγοντας πως η στάση της σημερινής ηγεσίας, «αδικεί την ιστορία» της παράταξης.