Σε συμφωνία κατέληξαν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, στη διάρκεια σημερινής συνάντησης με αντικείμενο το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Ads

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί συμφώνησαν στο άνοιγμα του επαγγέλματος για τους νέους φαρμακοποιούς, επιτρέποντας τις συστεγάσεις. Οι νέοι φαρμακοποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε ήδη υπάρχον φαρμακείο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αυξηθούν τα φαρμακεία, τα οποία είναι ήδη πολλά, ενώ θα δοθεί επαγγελματική διέξοδος στους νέους φαρμακοποιούς. Συμφωνήθηκε επίσης, η έκπτωση (rebate, δηλαδή το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία) να είναι κλιμακωτή, αλλά να μην ισχύσει για τις πρώτες 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Για τη λειτουργία το Σάββατο όλων των φαρμακείων και όχι μόνον εκείνων που εφημερεύουν, οι φαρμακοποιοί πρότειναν λειτουργία του 20%- 25% των φαρμακείων κυκλικά, από τους καταλόγους των συλλόγων, όπως ισχύει σήμερα για τις εφημερίες. Ο υπουργός ζήτησε να επιτρέπεται η λειτουργία σε όλους, να είναι δηλαδή στην ευχέρεια του φαρμακοποιού αν θα λειτουργήσει το φαρμακείο του το Σάββατο ή όχι και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφερειάρχης αντί του οικείου συλλόγου, ωστόσο οι φαρμακοποιοί σε αυτό το σημείο παραμένουν αρνητικοί. Συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές, το συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

«Δεν θέλουμε να ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία, επειδή όμως το μνημόνιο μιλά για άνοιγμα του επαγγέλματος, πρέπει να βρούμε ισοδύναμα μέτρα. Γι’ αυτό λέμε για λειτουργία το Σάββατο, κλιμακωτή έκπτωση και συνεργασία των φαρμακείων», επανέλαβε ο κ. Λοβέρδος.

Ads

Πάντως παρά τη συμφωνία, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσου, έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα καθώς τα «αγκάθια» στο άνοιγμα του επαγγέλματος παραμένουν.

«Οποιαδήποτε τελική συμφωνία υπάρξει με το υπουργείο, θα αφορά συμφωνία επί όλου του πακέτου των προτεινόμενων μέτρων, γιατί ο επιλεκτικός διαχωρισμός και η ανάδειξη συνεχώς νέων θεμάτων, αφήνει εκκρεμότητες που δημιουργούν τριβές σε βάρος της ηρεμίας του κλάδου και των χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών» δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί, τουλάχιστον έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει και αυτά τα θέματα.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αντώνης Δημόπουλος.