Τη συγκρότηση Επιτροπής Ασύλου, η οποία τη Δευτέρα θα πάρει συνέντευξη από τους Ιρανούς απεργούς πείνας για να εξεταστεί το αίτημα τους για άσυλο, ανακοίνωσε στους ίδιους το μεσημέρι της Παρασκευής αντιπροσωπεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Χρειάστηκε να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή του Χαμίντ Σαντεκί που έχει ραμμένο το στόμα του για να αλλάξει στάση το υπουργείο που μόλις χθες απαντούσε με πρωτοφανή σκληρότητα στο Ψήφισμα του γενικού Συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ» σχολιάζει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Ads

Οι απεργοί πεινάς (34η μέρα για τους δύο, 12η για τους άλλους τέσσερις) ζήτησαν, ωστόσο, να δοθεί η συνέντευξη τους στην Επιτροπή σε νοσοκομείο, καθώς αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι να πάρουν άσυλο. Σημειώνεται ότι ο Χαμίντ Σαντεκί, που έχει ράψει το στόμα του από τις 25 Ιουλίου, διακομίστηκε το βράδυ της Τετάρτης για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο, ωστόσο, πάλι αρνήθηκε την εισαγωγή του καθώς και να του κοπούν τα ράμματα. Ο Σαντεκί επέστρεψε στη σκηνή του έξω από τα Γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπου έχει κατασκηνώσει μαζί με τους άλλους 5 απεργούς, με αίτημα την εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους που εκκρεμούν 6-9 χρόνια.

Στη σχετική του ανακοίνωση – «Απάντηση στο ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τους Ιρανούς Απεργούς Πείνας» όπως τιτλοφορείται, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι «Η χώρα μας είναι για χρόνια έκθετη σε καταδικαστικές αποφάσεις και διεθνή κριτική εξαιτίας μιας άδικης και αναποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου. Για αυτό, ως κυβέρνηση, πήραμε τη γενναία απόφαση να αλλάξουμε άμεσα και αποτελεσματικά το σύστημα απόδοσης ασύλου».

Δύο μόλις ημέρες πριν, η ΑΔΕΔΥ είχε εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στους Ιρανούς απεργούς πείνας, καταγγέλλοντας παράλληλα «την αναλγησία του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους μη ικανοποιώντας το αυτονόητο αίτημα τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου». Στο ίδιο ψήφισμα αναφέρεται πως «Οι πολιτικές των ομαδικών τάφων στον Έβρο, των απελάσεων Πακιστανών προσφύγων σε μια χώρα που μαστίζεται από μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή, η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε μετανάστες των οποίων κινδυνεύει άμεσα η ζωή και η σωματική ακεραιότητα στις χώρες προέλευσής τους, πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα. Η υγεία των Ιρανών απεργών πείνας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και επιβάλλει να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο».

Ads

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή υπογραμμίζει πως «Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αποφάσισε να σκληρύνει την στάση της απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες παίζοντας προεκλογικά το χαρτί του ρατσισμού, ο αγώνας για άσυλο και νομιμοποίηση των μεταναστών χρειάζεται να δυναμώσει. Δεν θα αφήσουμε να γίνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποδιοπομπαίοι τράγοι για την αποτυχία της κυβέρνησης του Μνημόνιου ΕΕ-ΔΝΤ» και χαιρετίζει το ψήφισμα του Γενικού Συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ.

«Εμείς θα δώσουμε την απάντηση και στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη προσθέτοντας τα αιτήματα που ανέδειξε ο αγώνας των Ιρανών απεργών πείνας για άσυλο για όλους. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε την απάντηση στο δεύτερο άμεσο αίτημα μας: την παύση των απελάσεων των Πακιστανών προσφύγων, την ανθρώπινη υποδοχή με απόδοση ασύλου και νομιμοποίηση των μεταναστών της μεγάλης καταστροφής των τελευταίων πλημμυρών» καταλήγει η Κίνηση.

Διαβάστε επίσης: Σε κίνδυνο η ζωή των Ιρανών απεργών πείνας
Κραυγή από ένα ραμμένο στόμα για πολιτικό άσυλο