Διακομίστηκε για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο το βράδυ της Τετάρτης ο Ιρανός απεργός πείνας Χαμίντ Σαντεκί, που έχει ράψει το στόμα του από τις 25 Ιουλίου. Ωστόσο, πάλι αρνήθηκε την εισαγωγή του καθώς και να του κοπούν τα ράμματα. Νωρίς το πρωί επέστρεψε στη σκηνή του έξω από τα Γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ads

Ο Σαντεκί βρίσκεται στην 32η ημέρα πείνας και εχθές είχε αφόρητους πόνους στο κεφάλι, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Πέντε ακόμα πρόσφυγες συμμετέχουν στην απεργία.

Την Τρίτη, τους πρόσφυγες επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την Ελλάδα, χώρα υποδοχής χιλιάδων προσφύγων λόγω της γεωγραφικής της θέσης να έχει αφήσει αρρύθμιστα ζητήματα, όπως αυτό της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Δεν πρέπει να μετατραπούμε σε χώρα ούτε αδιάφορη, ούτε εχθρική στο κύμα των προσφύγων που κατακλύζουν τη χώρα μας. Ούτε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι η ράθυμη κρατική γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης εκκρεμοτήτων. Είναι ζήτημα καθαρά ανθρωπιστικό και σεβασμού των πανανθρώπινων αξιών.

Καλούνται όλες οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο να ασκήσουν πίεση προκειμένου να βρεθεί λύση και να διακοπεί η απεργία πείνας των πέντε Ιρανών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση τόσο του συγκεκριμένου, όσο και του ευρύτερου ζητήματος. Η παρουσία μου σήμερα εδώ αυτό σημαίνει. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υπεκφυγές και καθυστερήσεις».

Ads

Παράλληλα στη Γερμανία, σύλλογοι Ιρανών προσφύγων πραγματοποίησαν την Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Βερολίνο, με αίτημα να βελτιωθούν οι συνθήκες μεταχείρισης των ατόμων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα αιτήματά τους και διάφορα ντοκουμέντα για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα παραδόθηκαν σε υπάλληλο του ελληνικού προξενείου στην εξώπορτα του κτιρίου. Ωστόσο, η υπάλληλος, μάλλον κατ’ εντολή ανωτέρων, απέρριψε κάθε συζήτηση μαζί τους, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Συλλόγου Ιρανών Προσφύγων.

Είναι αδιανόητο η προξενική αρχή ενός δημοκρατικού κράτους, το οποίο γνωρίζει τι θα πει δικτατορία, να μη δέχεται να μιλήσει μαζί μας, είπε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, Χαμίντ Ναβζάρι, στη Deutsche Welle.

Αντίστοιχη εκδήλωση διαμαρτυρίας έχει γίνει ήδη έξω από την ελληνική προξενική αρχή της Κολωνίας, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες σε άλλες γερμανικές πόλεις.