Δεν κατάφερε τελικά επίσημη αντιπροσωπεία των επιτροπών Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστινίων προσφύγων να καταθέσει αίτημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς όπως καταγγέλλει βρέθηκε «σε αστυνομικό κλοιό».

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένη Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ανέφερε πως «εκτελούσαν εντολές του Υπουργικού Γραφείου και της ΓΑΔΑ».

Οι πρόσφυγες μετέβησαν στο υπουργείο, μετά από προειδοποίηση στον υπασπιστή του Χ. Παπουτσή ότι θα βρίσκονταν εκεί για να επιδώσουν γραπτό αίτημα των επιτροπών των Αφγανών προσφύγων, που έχουν προχωρήσει εδώ και 34 μέρες σε απεργία πείνας στα Προπύλαια και των Ιρανών και Παλαιστίνιων προσφύγων, που βρίσκονται σε κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο από τις 27 Δεκέμβρη.

«Στη πράξη οι απαράδεκτες ενέργειες της Αστυνομίας έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ματαίωσαν τη κατάθεση αιτήματος απάντησης προς το Χ. Παπουτσή για πολιτικό άσυλο των απεργών πείνας που κινδυνεύει άμεσα η ζωής τους. Η αντιπροσωπεία των 12 μεταναστών μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο Πέτρο Κωνσταντίνου και την δικηγόρο Ευγενία Κουνιάκη βρέθηκαν μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνο σταμάτησαν και ζήτησαν ταυτότητα στον εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο της Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, αλλά εμπόδισαν να περάσει μέρος της αντιπροσωπείας αποτελούμενη από εκπροσώπους των επιτροπών Παλαιστινίων και Ιρανών προσφύγων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ads

Στο αίτημα, που δεν παρέλαβε τελικά ο κ. Παπουτσής, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «σας παρακαλούμε να μας δώσετε μία απάντηση στο αίτημα πολιτικού ασύλου των Αφγανών απεργών πείνας που συμπληρώνουν σήμερα 34 ημέρες αγώνα και η ζωή τους κινδυνεύει. […] Είναι αδιανόητο την πρώτη μέρα ανακοίνωσης συγκρότησης επιτροπών ασύλου να μην έχουμε ενημερωθεί στο παραμικρό όταν ως αντιπροσωπεία έχουμε επανειλημμένα συναντηθεί με εκπροσώπους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποβάλλοντας το συγκεκριμένο αίτημα για τους ανωτέρω».