Έως το τέλος του 2010 εκτιμάται ότι θα αναχωρήσει η δεύτερη ανθρωπιστική αποστολή για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας του «Στόλου της Ελευθερίας».

Ads

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες, Δευτέρα, στην αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, τα μέλη της πρωτοβουλίας «Ελευθερία για τη Γάζα», ανακοίνωσαν πως στον «Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ» συμμετέχουν μέχρι στιγμής 8 πλοία, ενώ θα γίνουν επιχειρηθεί η αναχώρησή τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως διευκρίνισαν, «η ημερομηνία αναχώρησης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τη στάση του Ισραήλ».

Μεταξύ των 8 πλοίων που θα αποτελέσουν τον «Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ» δεν συμπεριλαμβάνονται τα πλοία που κρατούνται ακόμα από το Ισραήλ, μετά το την αιματηρή επίθεση του περασμένου Μαΐου. Τα μέλη της πρωτοβουλίας, ωστόσο, πρόσθεσαν πως γίνονται ακόμα προσπάθειες για την ανεύρεση ακόμα 1-2 πλοίων «ιδιαίτερης σημασίας».

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αναβάθμιση της αποστολής σε όλα τα επίπεδα, τόσο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Η ποσοτική αναβάθμιση σχετίζεται με τον αριθμό των πλοίων, ίσως και των επιβαινόντων. Παράλληλα, αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή από διαφορετικές χώρες, υπό τον όρο ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν στο νόμιμο απόπλου των πλοίων, καθώς και το καθένα από αυτά να φέρει τη σημαία της χώρας που εκπροσωπεί.

Ads

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η συμμετοχή χωρών που επηρεάζουν περισσότερο τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, ώστε οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό αυτών των χωρών να είναι αυτές που θα επηρεάσουν και τη διεθνή κοινή γνώμη.

«Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο οργανωτικής συγκρότησης και ανάπτυξης του πολιτικού χώρου ο οποίος στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να προχωρήσουμε και άλλο, να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τους πολιτικούς χώρους, να τους δυναμώσουμε σε διάφορες χώρες. Είναι εφικτό να γίνει, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου» σημείωσε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας, Βαγγέλης Πισσίας.

Για τη στάση της ελληνική κυβέρνησης, σημειώθηκε πως η πίεση που ασκείται είναι γενική και έχουν γίνει και κάποια διαβήματα. Η απόφαση της ανεξάρτητης Επιτροπής Έρευνας, που συγκροτήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δίνει στην Ελλάδα το δικαίωμα να κινηθεί ως χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να ασκήσει πίεση, καθώς έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της, ασκώντας μια διαφορετική εξωτερική πολιτική. «Μόνο όταν βρεθεί κάτω από την πίεση νέων εγχειρημάτων, θα βρεθεί υποχρεωμένη να πάρει μια απόφαση» υπογραμμίζουν τα μέλη της πρωτοβουλίας «Ελευθερία για τη Γάζα»,.