Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν την Κυριακή έξι άτομα -τέσσερα εξ αυτών πρώην υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- μέλη δύο κυκλωμάτων που υπεξαίρεσαν πάνω από 600 χιλιάδες ευρω μέσω συντάξεων-μαϊμού.

Ads

Πρόκειται για πέντε γυναίκες (εκ των οποίων οι τέσσερες ήταν  υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) και ένας άνδρας. Συγκεκριμένα, στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν μία 59χρονη συνταξιούχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μια 57χρονη πρώην υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας, μία 54χρονη, μία 46χρονη που βρισκόταν σε αργία και ο 51χρονος σύζυγός της, καθώς και μία 42χρονη συνεργός τους.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκαν δύο ξεχωριστές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, απάτη και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Δρούσαν ως δύο ξεχωριστές ομάδες (η μία από το 2004 και η άλλη από το 2011) με πανομοιότυπο τρόπο. Οι γυναίκες υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, χρησιμοποιώντας κωδικούς δικούς τους η συναδέλφων τους, έδιναν εντολές για καταβολές συντάξεων θανόντων, ή ζώντων που για κάποιους λόγους είχαν ανασταλεί, σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικούς τους ή των συνεργών τους.
 
Παράλληλα άλλαζαν τις διευθύνσεις των θανόντων ή των πρώην συνταξιούχων, για να μην λάβουν κάποια επιστολή ή άλλο έγγραφο οι συγγενείς τους.

Ads

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της 59χρονης συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας λευκός φάκελος, που περιείχε 14 φωτοτυπίες καταστάσεων σχετικά με καταβολές ποσών σε θανόντες συνταξιούχους και δύο καρτέλες θανόντων συνταξιούχων.