«Ανοιχτό» παραμένει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ύστερα και από την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, με την οποία διέψευσε τις χτεσινοβραδινές πληροφορίες που ανέφεραν πως το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή χωρίς αλλαγές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έχει αφήσει αιχμές με δηλώσεις του για «κάποιους που είχαν δικούς τους λόγους» να «παγώσει» το νομοσχέδιο, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν την επίσπευση της κατάθεσής του στη Βουλή και την ψήφισή του.
Ads
Σε ανακοίνωσή του ο Τάκης Μπαλτάκος αναφέρει: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το λεγόμενο “αντιρατσιστικό” νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή και θα αρχίσει η συζήτησή του στις 21 Μαΐου, θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε τα ακόλουθα, προς αποφυγή άσκοπων παρανοήσεων:
1. Τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στην Βουλή, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία τα ελέγχει, με τη νομική της Υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την διαπίστωση τυχόν νομικών ή άλλων ατελειών. Μετά την έρευνα αυτή και εφ’όσον ουδεμία ατέλεια διαπιστωθεί, τα νομοσχέδια κατατίθενται στην Βουλή από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.
2. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
3. Την Παρασκευή 10 Μαΐου προσκομίσθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς ενημέρωσή μας, ανυπόγραφο σχέδιο του νομοσχεδίου, μη συνοδευόμενο από έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, έκθεση τροποποιούμενων – καταργούμενων διατάξεων και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
4. Το σχέδιο αυτό παραδόθηκε στον πρόεδρο της ΚΕΝΕ, Αρεοπαγίτη ε.τ. κ. Καϋμενάκη και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία ενημέρωσης των μελών της ΚΕΝΕ και αρχικής συζήτησης επί του νομοσχεδίου».
Αργότερα πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ως απάντηση στην ανακοίνωση του Τ. Μπαλτάκου, επισήμαναν την “πορεία” του νομοσχεδίου. Υπενθυμίζουν ότι την Παρασκευή, 10 Μαΐου, ο κ. Ρουπακιώτης απέστειλε το ν/σ, προς ενημέρωση, στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τον υπουργό Επικρατείας και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Σήμερα το νομοσχέδιο παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία αρχικής συζήτησης επ’ αυτού.
Θα ακολουθήσει η ανάρτησή του στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί γι’ αυτό η κατά νόμο προβλεπόμενη έκθεση και ακολούθως να τηρηθεί η διαδικασία εισαγωγής του ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Μαύρο παρασκήνιο πίσω από το πάγωμα του νόμου Ρουπακιώτη
Ads
Μετά τη διάψευση των πληροφοριών περί κατάθεσης του νομοσχεδίου στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, «που προφανώς υπόψη του την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και το σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τις υπογραφές του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και του τότε υπουργού δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου», αποτελεί «επαρκή βάση συζήτησης».
«Υπάρχουν όμως κρίσιμα σημεία που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι πρέπει να συμπληρωθούν ώστε η νομοθετική παρέμβαση να είναι πλήρης και αποτελεσματική. Αυτά θα τεθούν στην συζήτηση που πρέπει να γίνει με τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας πριν την κατάθεση αυτού, όπως και κάθε άλλου νομοσχεδίου.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί επείγουσα την ανάγκη κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου ,αυτό όμως πρέπει να είναι πλήρες ως προς το περιεχόμενο, ενώ ως προς τη διαδικασία πρέπει να τηρούνται οι προφανείς προϋποθέσεις που επικαλέστηκε πριν λίγες ημέρες και η κυβέρνηση προκειμένου να εξηγηθεί ο χειρισμός της ως προς το κείμενο του Υπουργείου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιπποκράτους.
«Εκτός όμως από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, το ΠΑΣΟΚ θεώρει αναγκαία τη ουσιαστική ενεργοποίηση και συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου και της κοινωνίας των πολιτών και βεβαίως την αυστηρή εφαρμογή και – όπου πρέπει – την συμπλήρωση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως και η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει τη στήριξη της στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και ζητά την επίσπευση της κατάθεσής του στη Βουλή και της ψήφισής του.
Τι προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
- Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ τιμωρείται όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.
- Επίσης με την ίδια ποινή θα τιμωρείται όποιος παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών.
- Ίδιες ποινές προβλέπονται επίσης και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερομένων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος.
- Τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει όμως να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Στον δράστη των προαναφερόμενων πράξεων αν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από 1 έως 5 χρόνια.
- Αν κάποια από τις πιο πάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτού με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης,επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας έως έξι μήνες, καθώς και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του νομικού προσώπου.
- Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ εάν οι πράξεις έχουν τελεστεί σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική.
- Δεν απελαύνονται τα θύματα ρατσιστικής βίας και ουσιώδεις μάρτυρες συγκεκριμένων εγκλημάτων εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των δραστών μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση από το ποινικό δικαστήριο
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >