Στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής διαβιβάστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες από τη γραμματεία της κυβέρνησης. Μάλιστα ήδη ορίστηκε ότι θα συζητηθεί στην Βουλή κατά τη συνεδρίαση της 21ης Μαΐου 2013.

Ads

Σύμφωνα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αυστηροποιούνται οι ποινές και προβλέπονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.
 
Το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποτελεί αυστηροποιημένη έκδοση του νομοσχεδίου που είχαν προσπαθήσει να περάσουν κατά την θητεία τους οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με τον τίτλο: «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου» σε συμμόρφωση προς απόφαση-πλαίσιο (2008/913) που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.
 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, 10 Απριλίου 2013, το νομοσχέδιο εστάλη στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, στον υπουργό Επικρατείας και στους αρχηγούς των κομμάτων.
 
Όμως από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο προσωρινά «παγώνει», καθώς οφείλουν να εξεταστούν ορισμένες διατάξεις οι οποίες μπορούν «ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα». Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διαβιβάστηκε στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.
 
Το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συζητήθηκε εξάλλου νωρίτερα σήμερα, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.
 
Το θέμα του «παγώματος» του νομοσχεδίου είχε φέρει στη Βουλή με ερώτησή του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καθώς και από την υποχρέωση υπεράσπισης των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.
 
Σημειώνεται πως η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ, στη διάρκεια επίσκεψής της την Τρίτη στην Αθήνα, ζήτησε την άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. «Δεν γνωρίζω ακόμη τις λεπτομέρειες του νέου νόμου, ξέρω ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε ο νόμος να έχει ευρεία υποστήριξη στο κοινοβούλιο, από όλα τα κόμματα, κάτι που είναι θεμιτό. Μίλησα με τον υπουργό για το ζήτημα αυτό και με διαβεβαίωσε ότι σύντομα ο νόμος θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο και είμαι πολύ ευχαριστημένη γι’ αυτό», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι.