Τη συνδρομή της Ε.Ε. ζήτησε η Ελλάδα «για να ανακοπεί το αυξανόμενο κύμα έλευσης παράνομων μεταναστών από τη χερσαία και θαλάσσια μεθόριό της με την Τουρκία», όπως υπογράμμισε χθες από τις Βρυξέλλες η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ads

Έπειτα από το ελληνικό αίτημα, η ομάδα ταχείας επέμβασης Frontex της ΕΕ θα αναπτυχθεί στα σύνορα της Ελλάδος και θα τεθεί υπό τις οδηγίες των ελληνικών αρχών, εξήγησε η Μάλστρομ. Η Κομισόν σημείωσε πως «πρόσφατα, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά και η κατάσταση έχει καταστεί ιδιαίτερα δραματική».

Ιδιαίτερη μνεία, η ΕΕ κάνει στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη μήκους 12,5 χλμ μεθόριο της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα τεθεί σε επιχειρησιακή ισχύ η μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης από την ημέρα της σύστασής της το 2007.

Ads

Την Παρασκευή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής απέστειλε δύο επιστολές, στη Βελγίδα πρόεδρο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ανεμί Τουρτελμπούμ, και τη Σουηδέζα επίτροπο, Σεσίλια Μάλμστρομ, ζητώντας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την άμεση ανάπτυξη των συνοριακών ομάδων ταχείας επέμβασης και επιχειρησιακών μέσων του FRONTEX στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας.

Στις επιστολές σημειώνεται ότι καθημερινά στα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία παρατηρείται μαζική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια με σκοπό τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Η αυξανόμενη πίεση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά σύνορα αποτελεί ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί αντίστοιχα ευρωπαϊκή λύση στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης».