Υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις για την οικονομία, αλλά και μια «τάση» ανάσχεσης της ανεργίας, τόνισε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Ads

«Το τονίζω ότι είναι μόνον ένδειξη. Αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες ότι πρόκειται για μια τάση: ότι η αύξηση της ανεργίας ουσιαστικά έχει φρενάρει και ότι αντιστρέφεται σε σταδιακή μείωση της ανεργίας», εξήγησε στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία για πρώτη φορά τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις.

Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr: Δεν αυξήθηκαν οι προσλήψεις, μειώθηκαν οι απολύσεις 
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ICAP, σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ η καθεμιά, από την οποία προκύπτει ότι μία στις δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013.
 
«Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Και τώρα το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισ. συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, για να ενισχύσει ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων. Συνολικά 715 χιλιάδες άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΕΠΑΝΑΔ.
 
Και επιπρόσθετα, θα δοθούν από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισ. σε ενίσχυση επιχειρήσεων, για να στηριχθεί η απασχόληση, να σταματήσουμε τα λουκέτα και να επιβεβαιωθεί ότι φέτος είναι η χρονιά που, όπως είπα, θα αντιστρέψουμε την τάση της ανεργίας».
 
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, αλλά και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
 
«Το κλίμα έχει αλλάξει. Η εικόνα αλλάζει. Η κοινωνία σύντομα θα νιώσει τη διαφορά. Και η ελπίδα, που ήδη κερδίζει έδαφος, θα κυριαρχήσει και πάλι», κατέληξε.
 
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ανεργία
 
Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνονταν δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτης (18:30) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει συνολική ενημέρωση του πρωθυπουργού, ενώ θα επιλεγούν και οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Με αφορμή τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά παρατήρησε: «Χαιρόμαστε που οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αποκτούν κεντρικό ρόλο στην ατζέντα του πρωθυπουργού». Στις δηλώσεις της η κ. Γεννηματά ανέφερε πως το κόμμα της ζητά ξανά την ένταξη στο πολυνομοσχέδιο συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων για την ανάσχεση της, κάνοντας γνωστό πως θα αποστείλει στην κυβέρνηση τέτοιες διατάξεις, που αποσκοπούν στην άμεση υλοποίηση του σχετικού προγράμματος.
 
Σύμφωνα με την ίδια, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει, διά του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, εδώ και αρκετό καιρό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας σε κλάδους που βρίσκονται σε κίνδυνο και τη δημιουργία περίπου 200.000 προσωρινών θέσεων εργασίας για ανέργους. Η κ. Γεννηματά σημείωσε πως οι υφιστάμενες θέσεις θα στηριχθούν με τον αυτόματο, απλό και αδιάβλητο μηχανισμό της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας, ενώ η κάλυψη των θέσεων για ανέργους θα γίνει χωρίς ενδιάμεσους φορείς και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
 
Καταλήγοντας είπε πως η σημερινή σύσκεψη και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δίνουν μια ακόμη απάντηση σε όσους επιχείρησαν και επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως «ρουσφέτι».

Ads

Διαβάστε επίσης: Μέτρα στήριξης των ανέργων ζητά από τις Βρυξέλλες ο Κουβέλης

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας είτε νομίζουν ότι ζουν σε άλλη χώρα και άλλο πλανήτη είτε «μας δουλεύουν» ομαδικά, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ανεργία. Σύμφωνα με τον βουλευτή, το κλίμα στην απασχόληση και η ψυχολογία έχουν αρχίσει όντως να αλλάζουν, αλλά αλλάζουν δραματικά προς το χειρότερο, αφού, όπως υπογράμμισε, η ανεργία σπάει το ένα μετά το άλλο όλα τα ανοδικά ιστορικά ρεκόρ και η κατάθλιψη λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης και της απελπισίας κάνει θραύση.
 
Μάλιστα ο κ. Στρατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει στη χώρα μας τα 1.3 εκατ.  και οδεύουν ταχύτατα στα δύο εκατ., αφού κάθε μέρα χάνουν την εργασία τους 3.500 εργαζόμενοι/ες και από αυτούς παίρνουν επίδομα ανεργίας λιγότεροι/ες από το 1/5. Επιπλέον, έξι στους δέκα νέους είναι άνεργοι και από αυτούς 200.000 έχουν μεταναστεύσει στα χρόνια του μνημονίου για εργασία στο εξωτερικό ενώ τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέφτουν σαν το χαλάζι, 600.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες και οι πολυεθνικές «προσφέρουν» εργασία με 300 ευρώ το μήνα.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν και την αντίδραση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου. «Ο κ. Σαμαράς ζει με το σύνδρομο του Ζαππείου, ενώ ο ελληνικός λαός ζει την πραγματικότητα της εξαθλίωσης των μνημονίων», τόνισε ο κ. Καμμένος. 
 
Ο πρωθυπουργός, με προκλητικό τρόπο, καλεί το λαό να δεχτεί τη σφαγή και να περιμένει τα δήθεν οφέλη μιας μελλοντικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανέφερε το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ εκτίμησε πως ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα, αφού η ανάπτυξη θα στηριχτεί στα ερείπια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων και θα συνοδεύεται με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
 
«Τώρα χρειάζεται να οργανώσει την πάλη και τη συμμαχία του, με οδηγό τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση που προτείνει το ΚΚΕ για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τα δεσμά του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», καταλήγει.