Απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το ενδεχόμενο να μπει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που να προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, βάζοντας ουσιαστικά φρένο στη συζήτηση στο σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον υπουργό, «κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν δεκτό από την τρόικα». Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επανήλθε σήμερα στο θέμα, χαρακτηρίζοντας εφικτή τη μείωση.

Ads

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τον Ιούνιο να επέλθει συμφωνία για να αποφασιστεί μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
 
Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, επέμεινε σήμερα στο αίτημά του. Στη διάρκεια ομιλίας του κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές οφειλές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε συγκεκριμένα ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η επανεξέταση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι εφικτή, δεδομένης της εκτίμησης πως το έλλειμμα για το 2012 είναι 6%.
 
«Γιατί θεωρούμε ότι τώρα είναι εφικτή και η μείωση του ΦΠΑ και η επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης; Έτσι; Επειδή βγήκε η τρόικα την περασμένη Δευτέρα και είπε 6% το δημοσιονομικό έλλειμμα το πραγματικό της Ελλάδος το 2012. Τυπικά, λογιστικά, 10% επειδή καταγράφεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το πραγματικό έλλειμμα 6%. Μια εντυπωσιακή μείωση από το 15,7% χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και χάρη στις δικές μας πολιτικές θυσίες και στο κόστος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
 
«Όταν έχουμε βρει τρόπο ν’ απορροφηθεί το δημοσιονομικό κενό μέχρι το τέλος του προγράμματος κι έχουμε συμφωνήσει στο συνολικό στόχο για τα έσοδα από έμμεσους φόρους, δεν μπορούμε να θέσουμε τα ζητήματα αυτά;», διερωτήθηκε.
 
Νωρίτερα, μιλώντας στο Βήμα FM, o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, εκτίμησε με τη σειρά του ότι πλέον η χώρα έχει φτάσει σε εκείνο το σημείο της δημοσιονομικής προσαρμογής που «επιτρέπει μια αξιολόγηση μέτρων που πάρθηκαν στο παρελθόν, μετά από πολλές φορές από εμμονή και πίεση της τρόικας».
 
«Θα πρέπει να προλάβουμε την καλοκαιρινή σεζόν και να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλους όσοι σκέφτονται να έρθουν στη χώρα. Να δείξουμε ότι και η Ελλάδα θα έχει χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση το καλοκαίρι, ώστε να κερδίσουμε κόσμο από τους ανταγωνιστές μας», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης.
 
Ο κ. Σαχινίδης δεν έκρυψε μάλιστα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ γιατί το γεγονός ότι «καρπώνεται» η ΝΔ τα θετικά αποτελέσματα, ενώ, όπως είπε, ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν αρνητική.
 
Αναφορικά με το αίτημα Βενιζέλου για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε ότι σέβεται «την επικοινωνιακή πολιτική κάθε κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση», χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε ότι ο ίδιος συμφωνεί.
«Έχω αυτή την εντύπωση (ότι το κάνει για την επικοινωνιακή του πολιτική), διότι (η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ) είναι μπροστά μας. Τον Ιούνιο ήταν η γενική συμφωνία. Καθένας αρχηγός έχει την ευθύνη του, με βάση την κατεύθυνση που υπάρχει, μετά από συνεννόηση και συμφωνία, και πάμε προς θετική (έκβαση). Αλλά περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο», ανέφερε, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM.

«Ενώ η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή ένα νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το μεν ΠΑΣΟΚ  ανοίγει υποκριτικά το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση λίγες μέρες μετά και τη δική του συμφωνία με την τρόικα για να μην υπάρξει μείωσή του, ο δε υπουργός Οικονομικών το παραπέμπει για τον Ιούνιο μετά από νέες «επιτυχημένες» διαπραγματεύσεις, εφόσον «πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα». Έχουμε να κάνουμε με μια απολύτως ανεύθυνη, αναξιόπιστη και επικίνδυνη κυβέρνηση που το μόνο που τη νοιάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των εγκλημάτων της», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ κατά του πολυνομοσχεδίου
 
Σε κινητοποιήσεις προχωρά η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη στη Βουλή και την ψήφισή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος «με το οποίο η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς την τρόικα για 15.000 απολύσεις και την υπαγωγή 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, σε καθεστώς διαθεσιμότητας, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και τη διατήρηση των χαρατσιών και τη συνέχιση της φοροληστείας των χαμηλών εισοδημάτων».
Συγκεκριμένα, αποφάσισε:

Ads
  • Την Παρασκευή, 26 Απρίλη και ώρα 12:00 σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών (Οδός Νίκης Σύνταγμα) όλων των συνδικαλιστικών στελεχών.
  • Την Κυριακή, 28 Απρίλη και ώρα 18:30 σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του  πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Τέλος καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, την Τετάρτη 1η  Μάη και ώρα 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.