Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει άμεσα τον μηχανισμό βοήθειας μετά την χθεσινή απογείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, και πτώση του ΓΔ στο Χρηματιστήριο κάτω από τις 2000 μονάδες. Ίσως η επίσημη ημερομηνία για την έναρξη των διαδικασιών της βοήθειας να είναι η Δευτέρα με την άφιξη στην ελληνική πρωτεύουσα των ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

Ads

Η ανακοίνωση των όρων της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ και ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα δεν βελτίωσε την θέση της χώρας. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τον ακριβότερο κόστος δανεισμού μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, ενώ μετά τη νέα άνοδο των ελληνικών CDS(κόστος ασφάλισης χρέους) χθες Παρασκευή, θεωρείται η 4η πιθανότερη προς πτώχευση χώρα στον κόσμο.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν άντεξε στην πολιορκία των αγορών, και θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό, αφού τα spreads συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, και το επιτόκιο των δανείων εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό, ακόμα και μετά την ανακοίνωση του ποσού τον 40-45 δισ. που θα ήταν διαθέσιμα στην Ελλάδα σε περίπτωση λειτουργίας του μηχανισμού.

Ο διεθνής τύπος γράφει χθες ότι ακόμα και αν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα, καθώς απαιτείται έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλιο, ενώ έμφαση δίνεται στους δισταγμούς της Γερμανίας, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ακόμα και τα κράτη-μέλη που έχουν φανεί πρόθυμα μέχρι τώρα να προσφέρουν οικονομική αρωγή.

Ads

Σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης, το ΔΝΤ έχει τη δυνατότητα να εκταμιεύσει χρήματα γρηγορότερα από τα κράτη-μέλη, και ίσως να είναι ο πρώτος θεσμός, μαζί με κάποιες από τις πιο «δραστήριες» χώρες που θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Βουλή προετοίμασε το έδαφος τονίζοντας ότι «Ας μην γελιόμαστε. Το ΔΝΤ, έχει ήδη μπει στη διαδικασία της επιτήρησης. Ήδη μας ελέγχει».

«Ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων για το 2010»

Σήμερα, Σάββατο συνεδρίασε στη Μαδρίτη το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Όλα είναι έτοιμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, εφόσον τελικά ζητηθεί», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε μόνο στο Εurogroup και όχι στο Ecofin.Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωσταντίνου, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup χθες ενημέρωσε τους ομολόγους του για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος των χρηματοδοτήσεων και οι προϋποθέσεις για την παροχή τους στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό αρωγής στον οποίο έχουν συμφωνήσει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Μετά τη λήξη του σημερινού Ecofin στη Μαδρίτη, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η εν λόγω επιστολή δεν συνιστά ενεργοποίηση του μηχανισμού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίησή του. Το πολυετές πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επί της ουσίας είναι το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Γ. Παπακωσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που θα έχουν από τη Δευτέρα στην Αθήνα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ και ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων, είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και ότι όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα». Το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε ακόμη στις διαρθρωτικές αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι, όσον αφορά στο 2010, ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων. Ερωτηθείς σχετικά με δήλωση στην οποία φέρεται να προέβη ο Πρόεδρος της ΕΚΤ για ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αφενός ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν προέβη σε καμία ανάλογη δήλωση κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου και αφετέρου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες, αντίθετα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές δεν εξετέθησαν σε τοξικά προϊόντα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο, είπε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας όμως ότι αυτήν την περίοδο υποφέρει από το κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργούν ως ένα βαθμό και τα διεθνή ΜΜΕ.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα να αποδειχθεί υψηλότερη από την αναμενόμενη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι εκκρεμεί από τη Eurostat η εκτίμηση για το ύψος της ύφεσης, τονίζοντας ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος κατά 6%, επομένως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υλοποίηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010, αν η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.

Χθες, Παρασκευή συνεδρίασε το άτυπο Eurogroup, όπου δεν συζητήθηκε επί μακρόν το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup μετά τη λήξη του, «οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν από τη Δευτέρα οπότε θα προσέλθουν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Παπανδρέου: Τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση για το μηχανισμό στήριξης

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα αποφασίσει η Ελλάδα σχετικά με την ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε., όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό Newsweek.

«Σχετική επίσημη απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε έτσι ώστε αν χρειαστεί να πατήσουμε το κουμπί, να είναι όλα έτοιμα». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ δεν συνιστά διάσωση, απλώς δίνει στην Ελλάδα «ανάσες» ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με το δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές τον επόμενο μήνα, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. «Το πρόβλημα είναι το κόστος του δανεισμού, καθώς και το πόσο μπορούμε να το αντέξουμε. Εγώ δεν βλέπω πάντως πρόβλημα ούτε και το Μάιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε αποκλείσει την δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού».