Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με την εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, που επιβάλει ποινικές κυρώσεις και εναντίον πολιτικών προσώπων σε περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων, ως την Παρασκευή θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Ads

Ερωτηθείς γιατί το Σύνταγμα δεν επαρκεί για την απόκρουση τέτοιων φαινομένων, τονίζει ότι «στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Σύνταγμά μας εγγίζει την πληρότητα», αλλά προσθέτει ότι τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο κάποια άλλα ζητήματα, όπως συμπεριφορές μέσα στη Βουλή, συμπεριφορές κομμάτων, όπως και οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ναζί και ρατσιστές

Σε ερώτηση αν αυτά συνδέονται με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σημειώνει: «Είναι όντως η Χρυσή Αυγή, αλλά δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είναι οι Χρυσές Αυγές σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να δούμε πρώτα τις αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα της Χρυσής Αυγής. Όντως είναι το μεταναστευτικό. Εδώ οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα η Αριστερά πρέπει να δει στην ουσία το πρόβλημα και όχι με έναν ρομαντισμό μόνο. Δεν αρκεί αυτό γιατί έτσι δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους μετανάστες ούτε στη Δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά και μια αντίληψη μηδενικής ανοχής και πάλι δεν φέρνει τα αποτελέσματα τα αναμενόμενα. Θέλω να πω ότι χρειάζεται μια ενίσχυση των θεσμών μας, του κοινοβουλίου, του προσώπου του κοινοβουλίου, της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του κοινοβουλίου. Αν τα φθείρουμε μόνοι μας αυτά δίνουμε περιθώριο στη Χρυσή Αυγή».

Ads

Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχουν προβλέψεις στην περίπτωση που οι δράστες ρατσιστικών επιθέσεων είναι πολιτικά πρόσωπα και συμπληρώνει ότι πέραν της αυστηροποίησης των ποινών, «με το νομοσχέδιο αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά βουλευτών κομμάτων».

«Έχουμε ένα δυνατό δικαιϊκό πλαίσιο. Τώρα εμείς βλέπουμε και κάποια άλλα ζητήματα: Συμπεριφορές μέσα στη Βουλή, συμπεριφορές κομμάτων, τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν» σημείωσε. Το νέο νομικό πλαίσιο θα καλύπτει και την περίπτωση οι δράστες ρατσιστικών επιθέσεων να είναι πολιτικά πρόσωπα, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά βουλευτών κομμάτων, έτσι ώστε να είναι υψηλή η αποτελεσματική η λειτουργία του κοινοβουλίου, αλλά και να υπάρχουν και συνέπειες για όσους παραβιάζουν το νόμο, τον κανονισμό, τη λειτουργικότητα του κοινοβουλίου και εκπέμπουν προς τα έξω μια θεσμική απαξία».

ΣΥΡΙΖΑ: Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο
 
Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η (καθυστερημένη αλλά αναγκαία) πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχολίασε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η μέγιστη προσοχή για να μην παραβιαστούν βασικές πολιτικές ελευθερίες.
 
«Η (έστω και πολύ καθυστερημένη) πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται αποδεκτή η χρήση των δημοκρατικών θεσμών από τους ναζί για την προπαρασκευή ή την κάλυψη εγκληματικών πράξεων. Είναι πια ώρα να σταματήσει η κοντόφθαλμη ανεκτική  αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, είναι ώρα να δοθεί τέλος στη διακίνηση της άθλιας και ανιστόρητης θεωρίας “των δύο άκρων”. Είναι ώρα να σταματήσει η “ασυλία” των εγκλημάτων σε βάρος των μεταναστών.
 
Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε ότι πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη προσοχή ώστε να μην παραβιαστούν βασικές πολιτικές ελευθερίες στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Είναι άλλο πράγμα η προπαγάνδιση του εγκλήματος και η προπαρασκευή του, και άλλο η διακίνηση ιδεών -ακόμα και αν αυτές είναι αποκρουστικές. Η πλήρης ελευθερία του λόγου είναι συστατικό στοιχείο κάθε πραγματικής δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν  παύει ταυτόχρονα να είναι ένας αγώνας αξιών και ιδεών, αλλά και άρσης των αιτιών που γεννούν τέτοιου είδους φαινόμενα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΑΡ: Νομοσχέδιο με δημοκρατικό περιεχόμενο
 
«Το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας έχει δημοκρατικό περιεχόμενο. Λαμβάνει υπόψη του αυτό που σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες είναι κεκτημένο, ότι δηλαδή οποιαδήποτε έκφανση ρατσισμού είναι ποινικοποιημένη ενέργεια», σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά. Πρόσθεσε ότι «σε μια περίοδο όπου υπάρχει έξαρση ρατσιστικής βίας και άνοδος των άκρων, είναι επιβεβλημένη ενέργεια η αυστηροποίηση του νόμου. Η δημοκρατία, εκτός από ανοχή, έχει και κανόνες δικαίου τους οποίους όλοι οφείλουν να τηρούν και να σέβονται».

Επικίνδυνες διατάξεις «βλέπει» το ΚΚΕ
 
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει πως το νομοσχέδιο για το ρατσισμό αποτελεί προπομπό για επικίνδυνες διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, τη δράση ριζοσπαστικών οργανώσεων και των κομουνιστών. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε αθώο ούτε έχει πραγματικό στόχο την αντιμετώπιση του ρατσισμού, του ναζισμού και της Χρυσής Αυγής.
 
Αντιθέτως, υπογραμμίζει πως στηρίζεται και ενσωματώνει αποφάσεις και νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ρατσισμού, στοχοποιούν και βάζουν περιορισμούς στην πολιτική δράση κομμάτων και κινημάτων που αντιπαλεύουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ.