Να απορριφθούν οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της ΑΔΕΔΥ και των άλλων φορέων κατά του μνημονίου πρότειναν την Τρίτη οι σύμβουλοι Επικρατείας Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου με το αιτιολογικό ότι το μνημόνιο επιβλήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και άλλοι επαρχιακοί Δικηγορικοί Σύλλογοι, η ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι κλπ έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το μνημόνιο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας πάντως ανέφεραν ακόμη ότι το Μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές και ότι δεν έπρεπε να ακυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία (3/5) των βουλευτών της Βουλής, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός χαρακτήρισε πολιτικό και όχι νομικό κείμενο την εισήγηση της κ. Σαρπ και ζήτησε από το δικαστήριο παρόμοιες εισηγήσεις να απορρίπτονται.

Ads

Για «πολιτικό μανιφέστο» έκανε λόγο μία από τις δικηγόρους των φορέων αναφερόμενη στην εισήγηση της κ. Σαρπ, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Ολομέλειας του ΣτΕ Παν. Πικραμμένου, ο οποίος ζήτησε αμέσως να ανακαλέσει η δικηγόρος, υποστηρίζοντας ότι η εισήγηση αποτελεί νομικό κείμενο και όχι πολιτικό μανιφέστο.

Ακόμη, οι δικηγόροι των προσφευγόντων υπεραμύνθηκαν της αντισυνταγματικότητας του Μνημονίου και τόνισαν ότι έπρεπε να ψηφιστεί με την πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών καθώς αποτελεί επικύρωση διεθνούς συμβάσεως. Επιπλέον υποστήριξαν ότι προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου περικόπτει τις αποδοχές των εν ενεργεία εργαζομένων και μειώνει ακόμα τις συντάξεις.

Αντίθετα, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι σε καμία συνταγματική διάταξη δεν προσκρούει το Μνημόνιο κι ούτε έπρεπε να κυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής καθώς δεν κυρώθηκε με το τον εν λόγω νόμο καμία διεθνής σύμβασης. Επιπλέον τόνισαν, ότι δεν εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες σε διεθνή όργανα, ενώ χαρακτήρισαν τα μέτρα αναγκαία και πρόσφορα λόγω του κινδύνου κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.