Προβληματισμός επικρατεί για το ζήτημα της παραμονής των Αφγανών μεταναστών στα Προπύλαια καθώς για σήμερα έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στον ίδιο χώρο, στις 19:00 το απόγευμα, από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδώση Πελεγρίνη. Το tvxs.gr ήρθε σε επικοινωνία τόσο με τον πρύτανη κ. Πελεγρίνη όσο και με τον Αφγανό πρόσφυγα Γκολάμι Ρεζά, οι οποίοι έκαναν σαφές πως η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει ακόμα βρεθεί…

Ads

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει προγραμματίσει για σήμερα μία συγκέντρωση υπέρ των «Αγανακτισμένων» και με στόχο την «αφύπνιση της κοινωνίας ενάντια στα μέτρα που λαμβάνονται ερήμην μας». Πρόκειται για μία εκδήλωση που διοργανώνει η Πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών, με τη στήριξη της συνόδου των Πρυτάνεων. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι προσκεκλημένος και θα μιλήσει ως εκπρόσωπος της κοινωνίας. Εκτός από τον Πρύτανη, κ. Πελεγρίνη θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων κ. Παπαθεοδώρου, οι καθηγητές κ. Μπέης, κ. Κασιμάτης, κ. Μαριάς, κ. Χρυσόγονος και ο κ. Κατρούγκαλος.

Το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει με αφορμή αυτή την εκδήλωση, είναι η παρουσία των Αφγανών μεταναστών στο σημείο. Εδώ και μερικές μέρες, τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν ώστε να διεξαχθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα η διαδήλωση καθώς όπως υποστηρίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. «Τους λέω ότι την Τρίτη θα γίνει μία εκδήλωση στην οποία θα έρθει πολύς κόσμος. Δεν μπορώ εγώ να εγγυηθώ την προστασία τους στο σημείο. Τους πρότεινα λοιπόν να φύγουν και στην συνέχεια εξετάζουμε πάλι την υπόθεσή τους. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνω από τη στιγμή που δεν μπορώ να τους προστατεύσω. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα τους διώξω με τη βία. Εάν οι ίδιοι μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, με την βοήθεια των όσων φοιτητών είναι στο πλευρό τους, με γεια τους με χαρά τους. Τι άλλο να κάνω».

Από την μεριά των Αφγανών προσφύγων, ο Γκολάμη Ρεζά, λέει στο tvxs.gr: «Σίγουρα δέχεται (ο πρύτανης) πολλές πιέσεις από ανθρώπους που θέλουν να φύγουμε από τα Προπύλαια. Τώρα βέβαια βρίσκει μία τέλεια αφορμή για να μας διώξει. Είναι πολύ βολικό να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά μας. Όταν όμως είχαμε συναντηθεί με τον ίδιο, στις συζητήσεις μας για το ότι πρέπει να φύγουμε, δεν αναφερόταν στην αυριανή μέρα. Θέλει γενικά να φύγουμε από το σημείο. Δεν μιλάει για προσωρινή απομάκρυνση αλλά για μόνιμη. Όσο για το αν έκανε λόγω για χρήση βίας, εκεί ήμουνα και τον άκουσα».

Ads

Ο κ. Πελεγρίνης, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι είναι αλήθεια ότι βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση για την απομάκρυνση των Αφγανών όλο αυτό το διάστημα της παραμονής τους. «Δέχομαι πολλές πιέσεις. Δεν είναι μόνο η αυριανή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια – στο χώρο του πανεπιστημίου- και για την οποία πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της. Δέχομαι όλο αυτό το διάστημα παράπονα και πιέσεις να απομακρυνθούν. Εγώ παρά το γεγονός αυτό, σας λέω ότι τους έχω κρατήσει 7 μήνες. Κάναμε αγώνα και από τους 90 περίπου μετανάστες, που εκκρεμούσαν οι υποθέσεις τους, οι 77 έχουν τακτοποιηθεί – έχουν περάσει συνέντευξη από την Επιτροπή Ασύλου. Μένουν πολύ λίγες πλέον. Πριν από τους Αφγανούς, ήταν 44 Ιρανοί οι οποίοι τελικά πήραν άσυλο. Δείχνω μία μεγάλη ευαισθησία απέναντί τους, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ αύριο, όταν θα έρθει ο κόσμος –και δεν ξέρω ποιοι θα μπούνε μέσα– την ασφάλειά τους».

Από την μία πλευρά λοιπόν έχουμε τους μετανάστες που δεν προτίθενται να φύγουν από τα Προπύλαια αν δεν εξεταστεί και ο τελευταίος Αφγανός από την Επιτροπή Ασύλου -γνωρίζοντας όπως λένε ότι κατά την διάρκεια τη ς εκδήλωσης θα δώσουν το παρόν ακροδεξιές ομάδες- και από την άλλη ένας πρύτανης που ύστερα από αρκετό διάστημα δηλώνει κάθετος για την απομάκρυνσή τους. Από την άλλη, ο κ. Πελεγρίνης υποστηρίζει πως «αν θελήσουν να παραμείνουν, είναι δική τους απόφαση. Εγώ όφειλα να τους ενημερώσω. Ξέρετε, θα μπορούσαμε να οργανώσουμε την εκδήλωση χωρίς να ενημερώσουμε καθόλου τους Αφγανούς. Ο χώρος είναι δικός μας. Παρόλα αυτά τους καλέσαμε μία εβδομάδα πριν και συζητήσαμε δύο φορές –Δευτέρα, Τρίτη- για το θέμα. Ήρθαν και την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία, μαζί με φοιτητές, και μάλιστα με έντονο ύφος απαίτησαν την παραμονή τους».

Ο Γκολάμι Ρεζά, μιλώντας για τη συγκεκριμένη συνάντηση
της Παρασκευής, μεταξύ Πρύτανη και φοιτητών, κατά την οποία ήταν παρόν, αναφέρει πως οι φοιτητές «ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τον αγώνα μας και ότι δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ. Αν ο πρύτανης κάνει κάποια κίνηση, θα τους βρει μπροστά του». Ακόμα, έκανε γνωστό ότι έχουν επιχειρήσει να έρθουν σε επικοινωνία με τον Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να μάθουν αν είναι ενήμερος για αυτές τις παρασκηνιακές εξελίξεις της εκδήλωσης στην οποία αναμένεται να δώσει το παρόν. «Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος είναι κατά του πολέμου και της βίας, είναι ενήμερος για αυτή την κατάσταση. Εμείς του έχουμε στείλει ήδη κάποια email και περιμένουμε να μας απαντήσει» επισημαίνει ο Ρεζά.

Τέλος, παρακολουθώντας όλες τις ειρηνικές εκδηλώσεις «αγανάκτησης» -όπως τις ονομάσαμε- των τελευταίων ημερών, το ενδεχόμενο πιθανής σύγκρουσης μεταξύ μεταναστών-φοιτητών και ακροδεξιών ομάδων, διατυπώνονται φόβοι ότι θα αποτελέσει μία δυσάρεστη, όχι παρένθεση αλλά εξέλιξη, με τεράστιο αντίκτυπο.

Άγνωστο το μπορεί να είναι η λύση, την ώρα που οι δύο πλευρές είναι κάθετες και ο συμβιβασμός μοιάζει μακρινός. Το ενδεχόμενο, πάντως, να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση σε κάποιον άλλο χώρο για την αποφυγή πιθανών επεισοδίων, απορρίπτεται από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, κ. Πελεγρίνη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν θα αλλάξει το πανεπιστήμιο για τους Αφγανούς. Δηλαδή που να πάω, στην Κομοτηνή, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα. Για όνομα του θεού. Ήρθε και η σειρά της Ελληνικής κοινωνίας να διαδηλώσει μπροστά στα προπύλαια. Πρόκειται για μία συγκέντρωση που γίνεται και για την επιβίωση του πανεπιστημίου μας. Δεν κάνουμε διαδήλωση για να διασκεδάσουμε. Του χρόνου μπορεί να μην λειτουργεί το πανεπιστήμιο. Είναι πολύ άσχημη η οικονομική κατάσταση και πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος γι’ αυτό».