Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για το κακούργημα της κατασκοπίας, αναμένεται να ασκήσει από τη Δευτέρα η Εισαγγελία Εφετών, ύστερα από τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ads

Από την εισαγγελική έρευνα, που θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, προέκυψαν ενδείξεις ότι στην υπόθεση εμπλέκονται υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε “ύποπτο” κινητό τηλέφωνο, το οποίο λειτουργούσε με σύνδεση της πρεσβείας.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από ένα πρόσωπα. Η ταυτοποίηση των υπόπτων και η προσωποποίηση των κατηγοριών αναμένεται να γίνει μέσω της διαδικασίας της προανάκρισης.

Μέχρι στιγμής πάντως η έρευνα σκοντάφτει στην άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές. Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έχει απαντήσει σε κανένα αίτημα δικαστικής συνδρομής που υπέβαλε ο Έλληνας εισαγγελέας.

Ads

Μιλτ. Παπαϊωάννου: Να μάθουμε ποιοι συγκάλυψαν τις υποκλοπές

«Πρώτο φορά βλέπω Πρωθυπουργό να ισχυρίζεται ότι τον παρακολουθούσαν και να μην θέλει να μάθει ποιοι ήταν αυτοί που τον παρακολουθούσαν», είχε δηλώσει ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θέλοντας να δείξει ότι τότε υπήρχε συγκάλυψη στην όλη υπόθεση.

Την παρατήρηση αυτή την επαναλαμβάνει και σήμερα, μιλώντας στο «Βήμα», με την προσθήκη ότι «ως υπουργός Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να παρέμβω. Θα αφήσω τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη να κάνει τη δουλειά της».

Ο κ. Παπαϊωάννου, όπως και τότε ως αντιπολίτευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έτσι και σήμερα επαναλαμβάνει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουμε όχι μόνον ποιοι έκαναν τις υποκλοπές, αλλά (κυρίως) ποιοι ήταν αυτοί που συγκάλυψαν («κουκούλωσαν») την όλη υπόθεση με αποτέλεσμα να μπει στο αρχείο.