Το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όπου άντρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος κραύγαζαν μισαλλόδοξα συνθήματα κατά των μεταναστών, δεν αποτελεί το μοναδικό. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση παρόμοιων περιστατικών, εγείροντας εύλογα ερωτήματα, καθώς και ανησυχία.

Ads

Τέλη Ιανουαρίου, ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το σταθμό του μετρό στην Πανόρμου και συμμετείχαν σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα και μια 50χρονη γυναίκα που μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό για τις πρώτες βοήθειες.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 44 ατόμων, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος για την διάπραξη αδικημάτων από δράστες με καλυμμένα πρόσωπα.

Σοκ προκάλεσε και η προκλητική επίθεση που δέχτηκε νεαρή κοπέλα στη περιοχή Χαλεπά Χανίων, στις 24/02, όταν 2 δράστες την ακινητοποίησαν και της χάραξαν δύο αγκυλωτούς σταυρούς στο σώμα της και συγκεκριμένα στον αριστερό της βραχίονα.

Ads

Ο κ. Σεραφείμ Ρίζος, μέλος της κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» στα Χανιά, είχε δηλώσει στο tvxs.gr ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοια επίθεση στα Χανιά καθώς τον τελευταίο καιρό δρουν στη περιοχή ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες και η δράση τους αυτή γίνεται με την κάλυψη ορισμένων πολιτικών κομμάτων, στα οποία βρίσκουν έδαφος. Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 10 επιθέσεις».

Στην ίδια πόλη είχαν προηγηθεί εμπρησμοί στην Εβραϊκή Συναγωγή στις 5 και 16 Ιανουαρίου 2010. Από την πρώτη επίθεση, δράστες μπήκαν στον αύλειο χώρο της Συναγωγής και έβαλαν φωτιά σε εξωτερική ξύλινη σκάλα, με αποτέλεσμα να καεί η σκάλα και μέρος από τα βιβλία της βιβλιοθήκης της Συναγωγής. Στη δεύτερη πυρκαγιά, καταστράφηκε σημαντικό μέρος του αρχείου της Συναγωγής, ψηφιακοί δίσκοι, τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κασέτες με εβραϊκή μουσική και βιβλία. Εκτιμάται ότι και από τις δύο «επιθέσεις» καταστράφηκαν συνολικά 2.500 τίτλοι βιβλίων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 3 άτομα (ένας Έλληνας και δύο Βρετανοί), ενώ την εμπρηστική ενέργεια καταδίκασε το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Πρόκειται για την τελευταία σειρά παρόμοιων επιθέσεων αντισημητικού βανδαλισμού που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Επεισόδια με ακροδεξιούς σημειώθηκαν στα Χανιά και στις 9 Μαρτίου, ενώ η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 8 μελών της Οργάνωσης Εθνικιστών Χανίων μετά από συμπλοκή με μέλη αριστερών οργανώσεων.

Τα επεισόδια είναι πολύ συχνά και στην Αθήνα, ιδιαίτερα στον Άγιο Παντελεήμονα που έχει μετατραπεί σε προνομιακό πεδίο δράσης των ρατσιστών. Αίσθηση είχε προκαλέσει μάλιστα η παρουσία της Νομαρχιακής Συμβούλου Αθηνών της ΝΔ, Χριστίνας Σιδέρη, ανάμεσα στους 29 ακροδεξιούς προσαχθέντες του Αγίου Παντελεήμονα στις 24/02. Η ίδια είχε παρουσιάσει – αγανακτισμένη – την προσαγωγή μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα και το κείμενό της αναδημοσίευσε και το επίσημο site της «Χρυσής Αυγής».

Τις προχθεσινές φασιστικές προκλήσεις υιοθέτησε η Χρυσή Αυγή που στην ιστοσελίδα παραθέτει με υπερηφάνεια το βίντεο, ξεκινώντας στη συνέχεια επίθεση εναντίον του tvxs.gr για τις παρελάσεις.

«Όπως μόλις διαπιστώσατε, κανείς δεν… διαμαρτυρήθηκε για τα «ρατσιστικά» αυτά συνθήματα, αλλά αντιθέτως χειροκροτούσαν και σε κάποιες περιπτώσεις ακούγονται φωνές πολιτών που τα επαναλαμβάνουν… Παρόμοια συνθήματα που ακούστηκαν ήταν και τα «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ’ αυτούς», «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό», όπως με καταγγελτικό τόνο αναφέρει και ο ιστότοπος του Κούλογλου tvxs. Απορεί μάλιστα ο συντάκτης του άρθρου «πως είναι δυνατόν ο ελληνικός στρατός, κατά τη διάρκεια επίσημης παρέλασης για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, να διατυπώνει τέτοια ρατσιστικά και απάνθρωπα συνθήματα ενώπιον δεκάδων οικογενειών μεταναστών με παιδιά, τουριστών και ξένων δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν τους εορτασμούς…»

Κι εμείς με την σειρά μας αναρωτιόμαστε (ρητορικά…) πόσο αντικειμενικοί είναι όλοι αυτοί οι κύριοι με τα επανειλημμένα «αφιερώματά» τους ΥΠΕΡ της κατάργησης των παρελάσεων.