Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τελικά χθες ότι αν κριθεί αναγκαίο, θα συνδράμουν την Ελλάδα με «συντονισμένες δράσεις» των χωρών του ευρώ, αποσπώντας παράλληλα τη δέσμευση της Αθήνας ότι σε περίπτωση ανάγκης θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, μετά από ατέρμονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Με το παρασκήνιο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ασχολείται ο σημερινός εγχώριος, και όχι μόνο, Τύπος.

Ads

Πριν τη συγκέντρωση των Ευρωπαίων ηγετών στη Βιβλιοθήκη Σολβέ, όπου θα λάμβανε χώρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Herman van Rompuy, για να προστεθούν μετά από λίγο στη σύναξη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet. Επιπλέον, πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο πρότασης που θα υποβαλλόταν για έγκριση από τη Σύνοδο, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Jose Luis Zapatero και τον πρόεδρο του Eurogroup Jean-Claude Juncker. Όπως σημειώνει το σημερινό «Βήμα», η διαπραγμάτευση διήρκεσε μιάμιση ώρα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι σκόπιμη τη δεδομένη στιγμή να ληφθούν επιπλέον μέτρα και ότι προκειμένου να φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με «αξιόπιστες πηγές» του «Βήματος», διαπραγματεύθηκε με επιθετικό τρόπο τα διάφορα σενάρια που τέθηκαν προς συζήτηση, ορισμένα από τα οποία ήταν ιδιαιτέρως αρνητικά για την Ελλάδα. Το κλίμα εντάθηκε όταν ο κ. Barroso κατηγόρησε την Ελλάδα για τα παραπλανητικά στατιστικά στοιχεία, προκαλώντας την απάντηση στο ίδιο ύφος από τον κ. Παπανδρέου, ότι αν Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε καλά τη δουλειά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στην σημερινή της κατάσταση.

Πίσω από τις κάμερες και τις δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Τύπο, το κλίμα ήταν αρκετά πιο σκληρό, με τους κ.κ. Merkel και Trichet να είναι περισσότερο αρνητικοί, με τον δεύτερο να δηλώνει δύσπιστος προς την αποτελεσματικότητα του Πρόγράμματος Σταθερότητας και να ζητά επιπλέον μέτρα.

Ads

Ενώ η κ. Merkel δήλωσε χθες ότι «η Ευρωζώνη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας», στην πραγματικότητα η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν η πλέον αρνητική έως και την Τετάρτη, την παραμονή της Συνόδου, για τη συμβολή της χώρας της σε ένα ευρωπαϊκό ή διμερές σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας. Την στάση της κ.Merkel φέρεται να επηρέασε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος υποστήριξε σθεναρά τη θέση της Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Sarkozy, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε προχθές στο Παρίσι με τον κ.Παπανδρέου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Merkel και επιχειρηματολόγησε υπέρ του σχεδίου, για περίπου μία ώρα.

«Η Γερμανία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιβάρυνση των φορολογούμενών της για την χρηματοδότηση την υπέροχη ζωή των Ελλήνων» δήλωσε χαρακτηριστικά Γερμανός κορυφαίος διπλωμάτης στην αγγλική εφημερίδα Guardian.

Αντί της διάσωσης με χρηματοδότηση, το Βερολίνο επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, υπό τη επιτήρηση της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΙεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ πριν στην ευρωζώνη. «Αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας για τη σταθερότητα του ευρώ. Η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα από εμάς» είπε η κ. Merkel.

«Γερμανία και Γαλλία συμφωνούν απόλυτα στο ζήτημα παροχής στήριξης προς την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Sarkozy κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την κ. Merkel. «Η πρόταση που φέραμε στο τραπέζι για την Ελλάδα είναι σημαντική για τις αγορές… Την προσυπέγραψαν και τα 27 κράτη-μέλη», πρόσθεσε τελικά η Γερμανίδα καγκελάριος. Παρόλα αυτά, τα δεκαέξι μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να συμφώνησαν μεταξύ τους, τα υπόλοιπα 11 μέλη όμως της Ε.Ε. δεν αναμείχτηκαν, αφού αρκετά από αυτά πιθανόν να προτιμούσαν να δουν την Ελλάδα να προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, σημειώνει η Καθημερινή.

Εν κατακλείδι, η ευρωπαϊκή στρατηγική που προέκυψε χθες ήταν αυτή του «περιμένουμε, βλέπουμε και ελπίζουμε». Οι λεπτομέρειες της στρατηγικής αναμένεται να απασχολήσουν τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., την επόμενη εβδομάδα, αλλά η προσοχή αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, παρά στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

«Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να έχουν αξιόπιστες εθνικές πολιτικές, ευθυγραμμισμένες με τους συμφωνημένους κανόνες. Έχουν κοινή αίσθηση για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της ζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τη δέσμευσή της να κάνει ό,τι χρειαστεί, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της θέσπισης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι τέθηκαν με το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αυστηρό και αποφασιστικό τρόπο, ώστε να μειώσει αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010» αναφέρεται στη δήλωση των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μετά το πέρας του χθεσινού Συμβουλίου Κορυφής.

«Καλούμε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εco/Fin) να υιοθετήσει, κατά τη σύνοδό του της 16ης Φεβρουαρίου, τις συστάσεις προς την Ελλάδα» αναφέρει η δήλωση προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και θα προτείνει τυχόν απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, στηριζόμενη στην εμπειρία του ΔΝΤ. Μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο» καταλήγει το ανακοινωθέν.