Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ως προς τη χορήγηση προσαυξήσεων στα δικαιούμενα ποσά συντάξεων για ηµέρες ασφάλισης που πραγµατοποιήθηκαν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με εγκύκλιο του ΙΚΑ που υπογράφει ο υποδιοικητής Διον. Πατσούρης. Με τον τρόπο, μειωμένες έως και 30% θα είναι οι συντάξεις του ΙΚΑ για όσους δικαιούχους έχουν λίγα ένσημα στην Ελλάδα. Κυρίως θίγονται οι αλλοδαποί που έχουν λιγότερα από 4.500 ένσημα.

Ads

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και με 15 έτη ασφάλισης στο 65ο έτος η σύνταξη θα πέφτει κάτω από τη βασική των 486,84 ευρώ. Ως σκοπός των ενεργειών αυτών υπογραμμίζεται η εκλογίκευση του συστήματος και η εξασφάλιση χορήγησης συντάξεων στους πραγματικά δικαιούχους, καθώς είχε παρατηρηθεί η ανάπτυξη κυκλωμάτων με τη συμμετοχή και δικηγόρων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων όπου τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης συμμετέχουν με ελάχιστα ποσά (80 έως 120 ευρώ για 10 ή 15 χρόνια ασφάλισης) και ακολούθως με 500 ή 800 ένσημα το ΙΚΑ έδινε σύνταξη άλλα 400 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται και το ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με ελέγχους στα ασφαλιστικά ταμεία, σημαντικός αριθμός αλλοδαπών δηλώνει ότι διαµένει µόνιµα στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το µεγαλύτερο διάστηµα στη χώρα του.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, θα υπάρξει αυστηροποίηση του ελέγχου των προϋποθέσεων µόνιµης διαµονής στη χώρα των δικαιούχων που συνταξιοδοτούνται µε βάση τους κοινοτικούς κανονισµούς και παίρνουν κατώτατο όριο συντάξεων από το ΙΚΑ και νέα εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με τις κοινοτικές διατάξεις στο θέμα των προσαυξήσεων των κατώτατων ορίων συντάξεων. «Οι προβλεπόμενες από την εσωτερική νομοθεσία προσαυξήσεις στο ποσόν του κατώτατου ορίου σύνταξης θα υπολογίζονται μόνο επί των ημερών ασφάλισης που διανύθηκαν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, τόσο για τον υπολογισμό του θεωρητικού ποσού όσο και για τον υπολογισμό του αναλογικού ποσού. Το κατώτατο όριο σύνταξης του ΙΚΑ είναι 486,84 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται όταν ο ασφαλισµένος έχει πάνω από 4.500 ηµέρες ασφάλισης.

Ο υπολογισμός των συντάξεων στις περιπτώσεις που υπάρχει χρόνος ασφάλισης και στο εξωτερικό θα υπάρχει άμεση εφαρμογή τόσο στις αιτήσεις που εκκρεμούν καθώς και σε περιπτώσεις που έχουν ήδη εκαθαριστεί και για τις οποίες υπάρχουν σχετικές αποφάσεις. Στην περίπτωση αυτή οι αλλαγές θα έχουν αναδρομική ισχύ. Δηλαδή θα περικοπούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις και θα αναζητηθούν ως χρωστούμενα οι καταβληθείσες συντάξεις.

Ads