Σε νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών – την τρίτη κατά σειρά αυτή την εβδομάδα – την Πέμπτη στις 20:30 παραπέμπονται οι κρίσιμες αποφάσεις των κυβερνητικών εταίρων για το θέμα της ΕΡΤ. Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης επέμειναν στη θέση τους για συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ και επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες της τις συχνότητες και με κανονικό πρόγραμμα. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που προσπαθούν να αποφύγουν τις κάλπες, τόνισαν ωστόσο πως το βασικό σημείο της συζήτησης είναι η ίδια η λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως στις δηλώσεις τους δεν χρησιμοποίησαν τη λέξη «ΕΡΤ», κάνοντας αποκλειστικά λόγο για «δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Ads

Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr: Προς εκτόνωση με βάση συμβιβαστική πρόταση;

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως οι τρεις εταίροι έχουν καταλήξει σε ένα πρώτο πλαίσιο συμφωνίας, με στόχο να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Άλλωστε ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε βέβαιος πως η συζήτηση «θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση» την Πέμπτη το βράδυ. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι στην επόμενη σύσκεψη θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις δηλώσεις του από την Ιπποκράτους ανέφερε ακόμη πως της σύσκεψης στο Μαξίμου θα προηγηθεί συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου θα προβεί σε λεπτομερή ενημέρωση για τα όσα συζητήθηκαν σήμερα.

Ads

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=D4iaCfdFh4M]
 
Κάνοντας λόγο για μια πολύωρη και δύσκολη συζήτηση, τόνισε πως κρίνονται πολλά κρίσιμα θέματα ταυτοχρόνως: «θέλω να διαβεβαιώσω ότι η στάση μας διαπνέεται από πολύ ισχυρό αίσθημα εθνικής ευθύνης και ότι έχω πει δημόσια το λέω και στις συζητήσεις με τους άλλου δύο», τόνισε. Πρέπει, σημείωσε, να αντιμετωπίσουμε ζητήματα σεβασμού της δικαιοσύνης και της νομιμότητας, ζητήματα που αφορούν έναν θεσμό πολύ μεγάλης σημασίας, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
 
Πρόσθεσε πως οι συζητήσεις αφορούν στην επαναθεμελίωση με δίκαιο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο της ύπαρξης της κυβέρνησης.
 
Η πλειοψηφία πολιτών θέλει σταθερότητα και όχι εκλογές, ανέφερε, για να προσθέσει όμως ότι απαιτείται και μια κυβέρνηση γνήσιας τρικομματικής συνεργασίας, μια κυβέρνηση που λειτουργεί με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.
 
Έχει μεγάλη σημασία να υπάρξει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, συνέχισε, ώστε να επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση σε όλες τις συχνότητές της, και ταυτόχρονα να δίνει μια νέα ώθηση στην κυβέρνηση με μια επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία.

Λίγα λεπτά αργότερα, από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου, ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση με όλες της τις συχνότητες και με κανονικό πρόγραμμα. Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε πως την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ στις 20:30 θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους κυβερνητικούς εταίρους.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=0n5dhXjuTC0]
 
Όπως ανέφερε, είναι αναγκαίο και διεκδικεί την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων στη βάση των νέων δεδομένων και όχι μόνο για την ΕΡΤ. Ο κ. Κουβέλης έθεσε ζήτημα λειτουργίας της τριτοκομματικής κυβέρνησης ενώ σημείωσε πως προέχει το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει να παρανομεί 

«Υπήρξε μια σύνθετη, πολύωρη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αύριο», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου, συμπληρώνοντας πως «ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πως θα λειτουργεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΣΤΕ».
 
Σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα τα οποία είχε θέσει από προχθές ο πρωθυπουργός.
 
Ανακοίνωσε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς αναχωρεί αύριο για τη Βιέννη για τη σύνοδο του ΕΛΚ και θα επιστρέψει στις 19:15 στην Αθήνα.