Μια νέα εθνικιστική οργάνωση, και μάλιστα ένοπλη, κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική κοινωνία. Τα μέλη της «Πατριωτικής Πολιτοφυλακής» αυτοπροσδιορίζονται ως «Έλληνες Εθνικιστές κατά Δραγούμη και Γιαννόπουλο», αναγνωρίζουν τη «Χρυσή Αυγή ως ένα νόμιμο Εθνικιστικό Κίνημα», ωστόσο αρνούνται πως έχουν σχέση με το νεοναζιστικό κόμμα.

Ads

 
Το «Ινστιτούτο Αθηνά» σε σχετική έρευνα είχε αναφέρει πως στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται τουλάχιστον ακόμα δέκα ακροδεξιές οργανώσεις εκτός από τη Χρυσή Αυγή, που έχουν ιδεολογική συγγένεια με το νεοναζιστικό κόμμα και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως δορυφόροι της Χρυσής Αυγής.
 
Μεταξύ αυτών ήταν και η «Πατριωτική Πολιτοφυλακή», η οποία ωστόσο έχει διαψεύσει με ανακοίνωσή της πως είναι «βραχίονας της Χρυσής Αυγής», κάνοντας λόγο για «δήθεν έρευνα» και «γνωστά ανθελληνικά κέντρα».
 
«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα που το έχουν ψηφίσει 450.000 Έλληνες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της «Πατριωτικής Πολιτοφυλακής», η οποία υποστηρίζει πως «δεν έχει καμία σχέση, καμία συνεργασία με το κόμμα της Χρυσής Αυγής όπως και με οποιοδήποτε άλλο κόμμα και ούτε έχουμε σκοπό να επιδιώξουμε ποτέ κάτι τέτοιο».
 
Ωστόσο σημειώνει πως «δεν μας ενδιαφέρει η κομματική προτίμηση των μελών μας. Μας ενδιαφέρει μόνο τα μέλη μας να ανήκουν στον Πατριωτικό – Εθνικιστικό χώρο». Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν καμία «σχέση με την ακροδεξιά, το φασισμό και το ναζισμό» και πως είναι ένα «νόμιμο κίνημα εντός του πλαισίου του Νόμου και του Συντάγματος». 

Σημειώνεται πως η κεντρική φωτογραφία είναι από «εκπαίδευση της Πατριωτικής Πολιτοφυλακής και της Ελληνικής Οργάνωσης Χ», όπως αναφέρεται στο Blog της πρώτης. Η «Ελληνική Οργάνωση Χ» είναι επίσης μεταξύ των οργανώσεων που βρίσκονται στη λίστα του «Ινστιτούτου Αθηνά» με τις οργανώσεις που «σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως βραχίονας της Χρυσής Αυγής». (* Στo blog της Ελληνικής Οργάνωσης Χ μεταξύ άλλων δημοσιεύονται και άρθρα για την «αποτυχία της δημοκρατίας» αντίστοιχα με αυτό που είχε δημοσιευτεί πριν από λίγο καιρό από τη Χρυσή Αυγή και προπαγάνδιζε τη θεωρία του Φύρερ). 

Η ομάδα «Πατριωτική Πολιτοφυλακή» έχει αναρτήσει και σχετικά βίντεο στο Youtube, ενώ συχνά πραγματοποιεί ασκήσεις εκπαίδευσης στρατιωτικού τύπου. Τα όπλα τους, πολυβόλα και καραμπίνες, όπως αναφέρουν είναι «τύπου airsoft νόμιμα και πωλούνται σε καταστήματα».

Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται κυρίως σε ορεινές ερημικές περιοχές, που γνωρίζει μόνο η ηγεσία της οργάνωσης. Στο βίντεο φαίνεται μια από αυτές τις ασκήσεις από την «Πολιτοφυλακή Ρόδου». Η οργάνωση προσανατολίζεται στο «να αποχωρήσουν όλοι οι λαθρομετανάστες από τη χώρα», στην «καταγγελία του Δουβλίνου 2», και στο «οριστικό κλείσιμο των ανατολικών συνόρων της χώρας, χερσαίων και θαλάσσιων».
 
Δηλώνουν ακόμη ότι στόχος τους δεν είναι να αντικαταστήσουν την αστυνομία και το στρατό, αλλά να επέμβουν όταν έλθει η ώρα, ενώ από άκρως εθνικιστικά χαρακτηριστικά διακατέχεται και η ρητορική τους, που στρέφεται κατά των μεταναστών, καθώς και όσων δεν είναι στο γένος Έλληνες.

Ads

Ειδικότερα στο «κείμενο στόχων» τους αναφέρουν πως «ανθέλληνες» θα επιχειρήσουν να «εκμεταλλευτούν ένοπλα την αναταραχή» που θα προκύψει στην ελληνική κοινωνία λόγω της κρίσης και θα «σπεύσουν να πλήξουν θανάσιμα την Εθνική Ασφάλεια πλήττοντας καίρια και συντριπτικά ανθρώπινους στόχους και κρίσιμες υποδομές».
 
Κάνουν λόγο για ενδεχόμενες «δολιοφθορές στο ηλεκτρικό δίκτυο ή και στο πόσιμο νερό της Αττικής». Σε αυτήν την αναταραχή, που υποστηρίζουν πως θα επέλθει «αναπόφευκτα», αναφέρουν ότι «οργανωμένοι ένοπλοι στρατοί (Ουτσεκάδες, Μουτζαχεντίν και εγχώριοι μαυροκόκκινοι υποστηρικτές τους) με ένα ιδιαζόντως εκτεταμένο οργανωμένο έγκλημα θα καταφέρουν στις (ούτως ή άλλως ανεπαρκείς, ψαλιδισμένες και απονευρωμένες) Δυνάμεις Ασφαλείας ένοπλα συντριπτικά πλήγματα που εκ των πραγμάτων δεν θα δύνανται αυτές να αντιμετωπίσουν».
 
Και συνεχίζουν λέγοντας πως «ο στρατός με ‘αφορμή΄τα γεγονότα θα τραβηχτεί από τα σύνορα για να αντιμετωπίσει την εσωτερική κατάσταση και κάποιοι γείτονες θα χαρούν πολύ με κάτι τέτοιο. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί και υπάρχει μόνο ένας τρόπος». Φυσικά σε αυτό το σημείο αναφέρονται στην «αναγκαιότητα» της δικής τους ένοπλης επέμβασης. 
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην οργάνωση μπορούν να ενταχθούν και εν ενεργεία άνδρες των σωμάτων οι οποίοι «θα διατηρούν τους βαθμούς ιεραρχίας τους με δυνατότητα προαγωγών εντός της οργάνωσης και για τους νεότερους». Σε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο γίνεται πρόσκληση σε νέους να προσφέρουν καθώς «η Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση εξέγερσης δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».
 
Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε διάφορα δημοσιεύματα, η επιχείρηση στρατολόγησης απευθύνεται και σε παιδιά άνω των 16 ετών, καθώς θα τους προσφέρει online εκπαίδευση. «Οι μαθητές στο προαύλιο θα καταγράφουν τις επιθετικές συμπεριφορές και θα βρίσκονται σε συνεχή περιπολία. Με αυτόν τον τρόπο ‘’θα εκτονωθεί η νεανική τους ορμή χωρίς να στιγματίζονται και να υποτάσσονται σε σκοτεινές ομάδες’’».
 
Σημειώνεται πως στο καταστατικό τους ως πρώτος στόχος αναφέρεται «η διάδοση του αθλητικού ιδεώδους, της υγιεινής διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής», αλλά και ο «εθελοντισμός». Αντίθετα στην ιστοσελίδα της οργάνωσης επικρατεί το «εθνικιστικό κήρυγμα», η μισαλλοδοξία, και η «προετοιμασία των πολιτών» για ένοπλη σύγκρουση μέσω της συγκρότησης πολιτοφυλακών.  

Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν μια αντίστοιχη οργάνωση είχε κάνει την εμφάνισή της, η «Ελληνική Πολιτοφυλακή», και ειδικοί είχαν τονίσει πως πρόκειται για μια «εντελώς παράνομη κίνηση».