Ads

Tην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης σε Δημόσιο Τομέα, πάγωμα προσλήψεων και μισθών σε ιδιωτικό τομέα καθώς και αύξηση φόρων φέρεται να ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τις συναντήσεις που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε εμμέσως με τη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, αλλά και η ΑΔΕΔΥ με επίσημη ανακοίνωσή της.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα και βγαίνει μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων», δήλωσε ο Ηλίας Ηλιόπουλος. «Η κατάργηση όπως μας είπαν του 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης, τρία χρόνια πάγωμα μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων σε βάρος του καταναλωτή, η αύξηση του ΦΠΑ και όποια άλλα μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά, έρχoνται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα», είπε.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα είναι από το 2010, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «άμεσης εφαρμογής και με συγκεκριμένα μέτρα όπως μας είπε ο αρμόδιος Υπουργός και για το ’10 και για το ’11 και γενικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια», ενώ σε ερώτηση αν η περικοπή δώρων και επιδομάτων θα γίνει από το 2010 στο δημόσιο απάντησε: «Θα το ανακοινώσει ο κ. Υπουργός, γιατί απ’ ότι μας είπε ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επομένως θα είναι έτοιμος να πει το τι ακριβώς θα έχει συμφωνήσει τη Δευτέρα».

Ads

Σύμφωνα με τις διαρροές, το πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνει, εκτός από κατάργηση μισθών στο Δημόσιο, περικοπές σε δώρα και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα και τους συνταξιούχους, νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ έως και 25% και των υπολοίπων έμμεσων φόρων, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται πιέσεις ώστε να καταλήξει σε μέτρα το συνολικό ύψος των οποίων θα φτάσει τα 23 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ, στην επόμενη διετία.

Επίσης, αναφέρεται ότι αντί της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που ζητά η τρόϊκα, η κυβέρνηση προτείνεται τριετές πάγωμα όλων των αυξήσεων και αποδέχεται περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων στις αποζημιώσεις απολύσεων και στο ανώτερο επιτρεπόμενο όριο για τις περικοπές θέσεων εργασίας. Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετατροπή του 13 και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα σε μπόνους παραγωγικότητας.

«Τα άμεσα έκτακτα μέτρα, είναι η ισχυρή γέφυρα για να περάσουμε σε μεγάλες αλλαγές», είπε ο Γ. Παπανδρέου στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. «Θα ξεπεράσουμε τον κάβο και οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα», είπε και πρόσθεσε ότι «οι στόχοι μας για μια Ελλάδα διαφορετικοί, είναι σήμερα πιο ζωντανοί, πιο επιτακτικοί, εθνικά αναγκαίοι», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς δικαιωθήκαμε ιστορικά και πανηγυρικά για τις ασθένειες του πολιτικού συστήματος, του δημόσιου τομέα, του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε σήμερα ότι «στη θέση που βρίσκεται η χώρα, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές». «Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς τίποτα», είπε ερωτηθείς αν τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν τελικά και το 2010.

Οι ανακοινώσεις των οριστικών μέτρων αναμένεται να γίνουν το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας συνεχίζουν να απασχολούν την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ωστόσο φαίνεται να δίνουν την υπόσχεση ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά και ανάλογα με τις «θυσίες» που αυτή είναι έτοιμη να κάνει.

Συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους

Αναλυτικά, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας ΓΣΕΕ , της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ , του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ , της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησε η ΓΣΕΕ, ώστε πέραν της ενημέρωσης των προέδρων των κοινωνικών οργανώσεων, να υπάρξει αυτοτελής ανταλλαγή θέσεων με το σύνολο της οργάνωσης.

«Η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας. Οι δανειστές εκβιάζουν και δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις. Αντιδρούμε γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Επίσης, είπε ότι ήδη έχουμε πάρει μια γεύση ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση, ενώ ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τους ανέφερε την ελληνική παροιμία ότι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Σε ερώτηση αν ο 13ος και ο 14ος στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύει, ο Γ. Παναγόπουλος απάντησε ότι «νομίζω ότι με τις παρεμβάσεις μας και την αντίδραση που είχαμε, την εμμονή που δείξαμε, τεκμηριωμένη και με τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πρέπει να έχουν υποχωρήσει απ’ αυτή την απαίτηση».

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συστράτευση των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων και τόνισε την ανάγκη ενός ελάχιστου κοινωνικού παρανομαστή για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση, πρέπει να πολεμήσουμε, δυνατότητες υπάρχουν, πρέπει να στηρίζουμε την κυβέρνηση, αυτήν έχουμε τώρα, δεν είναι θέμα πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, είναι εθνικός στόχος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό.

«Τα μέτρα που μας ζητάει η “τρόϊκα” είναι πολύ σκληρά, αλλά τουλάχιστον μας δίνουν τη δυνατότητα να το παλέψουμε χρονικά και οικονομικά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας, ότι η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το μεταβατικό στάδιο. Ακόμα, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος ήδη έχει αυξηθεί στο προηγούμενο διάστημα.

«Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. Πρόσθεσε ότι κάθε σκέψη μετακύλισης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, είναι ανεδαφική –«είναι σαν να είσαι στον Αρη», είπε χαρακτηριστικά – ενώ αντιτάχθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

«Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές, όλοι μας πρέπει να είμαστε συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες και αυτή τη στιγμή πρυτανεύει η κοινωνική σύμπνοια και η πολιτική ευθύνη, η δική μας η βούληση είναι δεδομένη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ακόμα, πρόσθεσε ότι ο τόπος μας μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα και οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, μπορούν να συμβάλλουν να ξαναδοθεί ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης και δουλειά.

Αντιδράσεις στα μέτρα που φέρεται να ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ιστορική πολιτική ευθύνη για το πακέτο των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων δραστικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και κατάργησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, που προωθεί με τη συνεργασία και καθ’ υπαγόρευση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Τα πρωτοφανή σε σκληρότητα μέτρα αποτελούν στην ουσία οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής. Θα καταψύξουν την οικονομία και θα οδηγήσουν στην απελπισία, στη φτώχεια και στην ανεργία την κοινωνία», δήλωσε ο Δημ. Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό σε καθολικό ξεσηκωμό.

«Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο. Η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος.

Διαβάστε επίσης:
Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας απασχολεί την Ευρώπη
Με νέα μέτρα ξημερώνει η επόμενη της βοήθειας