Νέα ρατσιστική επίθεση, με εκρηκτικό μηχανισμό, σημειώθηκε στην Κρήτη, στα Καμίνια Ηρακλείου, σε χώρο προσευχής της μουσουλμανικής κοινότητας της περιοχής. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη 01:00 το βράδυ (02/04) προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Ads

Οι άγνωστοι τοποθέτησαν μηχανισμό αποτελούμενο από ένα γκαζάκι και ένα πλαστικό δοχείο βενζίνης στην είσοδο του χώρου, που χρησιμοποιείται ως τζαμί. Μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας επισημαίνουν ότι η ημέρα της επίθεσης δεν είναι τυχαία, καθώς η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.

To tvxs.gr μίλησε με τον Μαχμούντ, μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας, ο οποίος τόνισε ότι «οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί στη Κρήτη και κυρίως στα Χανιά», σημειώνοντας ότι τα κρούσματα στο Ηράκλειο, αν και λιγότερα, έχουν αυξητική τάση.

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με κανένα αλλά μας κυνηγούν συνέχεια και κάθε φορά τα χτυπήματα είναι μεγαλύτερα. Πρώτα ήταν ο ξυλοδαρμός ενός μουσουλμάνου, ακολούθησαν και άλλοι ξυλοδαρμοί και τώρα η επίθεση στο χώρο προσευχής μας», επισήμανε ο Μαχμούντ.

Ads

Οι περίοικοι με δηλώσεις στο Creta Tv, τονίζουν ότι δεν ενοχλούνται από την παρουσία των μουσουλμάνων στην περιοχή, τους οποίους χαρακτηρίζουν «ήσυχους και καλούς».

«Την εγκληματική ενέργεια με γκαζάκια κατά των γραφείων του Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου “Αλληλεγγύης και Ειρήνης των Αράβων” που χρησιμοποιείται και ως λατρευτικός χώρος όπως ορίζει το καταστατικό τους, στα Καμίνια Ηρακλείου Κρήτης», καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας.

«Χτες ανατίναξαν ένα παιδί πρόσφυγα από το Αφγανιστάν με την αδερφή του, σήμερα ανατίναξαν ένα νόμιμο σύλλογο και χώρο προσευχής των Μουσουλμάνων του Ηρακλείου, που απαρτίζεται από νόμιμους και μόνιμους πολίτες. Η τυφλή βία από όποια ιδεολογία και αν προέρχεται εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα. Τον εκφοβισμό και τον εξευτελισμό, τον αποκλεισμό ορισμένων πολιτών της Ελλάδας. Και η κοινωνία μένει πάντα σιωπηλή αφού δεν είναι όλες οι κρίσεις πρόσφορες προς πολιτική εκμετάλλευση. Και η Πολιτεία εξακολουθεί να καθυστερεί την δημιουργία επίσημων υποδομών για τους Μουσουλμάνους αποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να καούν περισσότεροι Μουσουλμάνοι ώστε να σκύψουν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το τελευταίο καιρό, οι ακροδεξιές και ρατσιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί στην Κρήτη και κυρίως στα Χανιά, με χαρακτηριστικότερες τη διπλή εμπρηστική επίθεση στην Εβραϊκή συναγωγή των Χανίων, την επίθεση στην 28χρονη καθηγήτρια, στην οποία χάραξαν αγκυλωτό σταυρό στο χέρι, αλλά και την επίθεση στο στέκι μεταναστών στα Χανιά και τα επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιοί στην ίδια περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Απόβαση ακροδεξιών και συνεχή ρατσιστικά κρούσματα