Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την Κυριακή, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε αυτά στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Σωματείων τους.

Ads

Πέρα από τις 24ωρες απεργίες την Τρίτη 14/12 και την Πέμπτη 16/12, οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακό, Τραμ, Λεωφορεία και Τρόλεϊ, έχουν κηρύξει και στάσεις εργασίας συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα της ερχόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα:

Κυριακή 12/12 | Στάση εργασίας από τις 9 το πρωί, έως και τις 6 το απόγευμα.
Δευτέρα 13/12 | Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.
Τρίτη 14/12 | 24ωρη απεργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και τρίωρη παναττική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ, από τις 12 έως τις 15.00 και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη 1:00 μ.μ. στο Σύνταγμα.
Τετάρτη 15/12 | Στάσεις εργασίας σε όλα τα μέσα πλην των λεωφορείων την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου για όλη την ημέρα, πλην του διαστήματος από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν οι διαδηλωτές στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ.
Πέμπτη 16/12 | 24ωρη απεργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ads

Με αιχμή την ανακοίνωση των περικοπών των αποδοχών τους, στα πλαίσια των κυβερνητικών σχεδιασμών για περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο σύνολο των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι αντιδρούν τόσο στο νέο νομοσχέδιο, όσο και στα προγράμματα αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών που προβλέπουν μείωση προσωπικού, μετατάξεις, αλλά και μειώσεις μισθών μέσα από περικοπές υπερωριών και επιδομάτων.

Στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ αντιδρούν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, όπου ήδη έχει αρχίσει η εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού, με μετατάξεις και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία από τις ελάχιστες φορές που πραγματοποιείται κάποια κινητοποίηση Κυριακή, ημέρα κατά την οποία θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα για το κοινό ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Στόχος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι η αντίδραση στην λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή και η συμπαράσταση στους εργαζομένους σε αυτά.

Tην ίδια ημέρα είχε προγραμματιστεί και το κλείσιμο της οδού Πανεπιστημίου για τα αυτοκίνητα στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ημέρες Πόλης» που οργανώνονται από τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση, όμως, αυτή αναβλήθηκε, καθώς, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, οι δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για το κέντρο της Αθήνας “είναι συνδεδεμένες με την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς”.

Υπενθυμίζεται ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδας:
– Καμία πτήση πολιτικής αεροπορίας δεν θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ημέρα της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, λόγω συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργιακή κινητοποίηση.

– Στην γενική 24ωρη απεργία της 15ης Δεκεμβρίου θα μετέχουν και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει και 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

-Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στις 15 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν και οι δικηγόροι.

– Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου προχωρούν και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεως Ελλάδος (ΟΤΟΕ).