Μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων ξεκινά εντός της εβδομάδος. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το άνοιγμα των επαγγελμάτων αλλά και η ακρίβεια. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο με το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να καλεί σε συλλαλητήριο, στις 18:00 στα Προπύλαια υπέρ των δημόσιων συγκοινωνιών κι ενάντια στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Ads


Σε κινητικότητα η ΑΔΕΔΥ

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρά η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας «στη σκληρή συνταγή λιτότητας που υπαγορεύει η τρόικα». Συγκεκριμένα το τριτοβάθμιο σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δημόσιο στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου στις 18:00 το απόγευμα στα Προπύλαια ενάντια στις επιλογές της Κυβέρνησης για τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Επιπλέον προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας (8.30 π.μ. – 12.30 μ.μ) την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 συμπαραστεκόμενη στους συμβασιούχους και στο συλλαλητήριο που οργανώνουν την ίδια ημέρα έξω από τον Άρειο Πάγο και αποφάσισε της συμμετοχή της στο συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας για τις αυξήσεις σε εισιτήρια, διόδια και είδη πρώτης ανάγκης την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011. Προχωρά επίσης, στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την ενιαία αγωνιστική κινητοποίηση και με τα Συνδικάτα του Ιδιωτικού Τομέα.

Τριήμερες απεργίες αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί

Ads

Εν τω μεταξύ με τριήμερες κλιμακούμενες απεργίες αποφάσισαν να κινηθούν οι φαρμακοποιοί αντιδρώντας σε ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος τους. Η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συζητήθηκε σήμερα, αποφάσισε την πραγματοποίηση τριήμερης πανελλαδικής απεργίας αρχής γενομένης την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου προς συζήτηση στη Βουλή. Η τριήμερη απεργία θα επαναληφθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως και στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τριήμερη αποχή των δικηγόρων

Σε κινητοποιήσουν προχωρούν και οι δικηγόροι με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός της Αθήνας, κατέρχονται σε τριήμερη αποχή από την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την ερχόμενη Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

Χωρίς γιατρούς την Πέμπτη

Χωρίς γιατρούς θα μείνει η χώρα την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου. Η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αποφάσισε πανελλαδική πανιατρική απεργία στις 20 Ιανουαρίου και 48ωρη κινητοποίηση τις μέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι γιατροί ζητούν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο αλλάζει το καθεστώς προμηθειών στα νοσοκομεία και συγχωνεύονται οι υπηρεσίες Υγείας των Ταμείων. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΙΣ, ο ιατρικός κόσμος υπερθεματίζει στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Υποστηρίζουν όμως, ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, δεν υπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες, αλλά την παραπέρα μονοπώλησή τους και την ανάθεση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τραστ τραπεζών προμηθευτών.

Οι γιατροί ζητούν οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αναπτυγμένες δομές, οι οποίες θα προάγουν την απασχόληση των γιατρών και θα αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα, χωρίς να πληρώνουν την ώρα της ανάγκης. Για τις συγχωνεύσεις των υπηρεσιών Υγείας, τονίζουν ότι, με τις προωθούμενες αλλαγές δεν δημιουργείται ένα συγκροτημένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και πως θα υπάρξει έμμεση η άμεση επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε κάθε επαφή τους με τις υπηρεσίας Υγείας και Πρόνοιας.

24ωρη απεργία από την ΟΣΥΠΑ

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη αποφάσισε η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας. Πρόκειται για την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Μεταξύ άλλων, το επίμαχο σχέδιο νόμου προβλέπει τη μετονομασία της Γενικής Διεύθυνσης Αεροναυτιλίας της ΥΠΑ σε Γενική Διεύθυνση Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας, με αρμοδιότητα την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας για τη γενική εναέρια κυκλοφορία και αποτελεί τον «Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας». Καθορίζεται επιπλέον η λειτουργία όλων των διευθύνσεων της ΥΠΑ, το προσωπικό που θα τις απαρτίζουν αλλά και τα οργανωτικά θέματα της υπηρεσίας.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, καθώς σύμφωνα με το συνδικαλιστικό τους όργανο, την ΟΜΕ-ΟΤΕ, η πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση του Οργανισμού για την υπογραφή Νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και επίλυσης άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασής του το Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε την προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά κλάδο, κατηγορία, περιοχή, σε χρόνο που θα καθοριστεί αργότερα και εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή να προχωρήσει στην κήρυξη-συμμετοχή κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τις άλλες οργανώσεις για ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της εργατικής τάξης από τη λαίλαπα του μνημονίου και της τρόικας που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ ζητεί από τη Διοίκηση να ενημερώσει τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη σχετικά με τις προθέσεις της πάνω σε όσα διαδίδονται, όπως αναφέρει, το τελευταίο διάστημα για την «ανάγκη εξορθολογισμού ή μείωσης μισθολογικού».