Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας, όπου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Εργασιακά, και ειδικότερα το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων, μετατάξεις και σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ φέρεται να αποτέλεσαν τα «αγκάθια» των τελευταίων διαπραγματεύσεων τρόικας και υπουργείου Οικονομικών.

Ads

Χθες ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των επικεφαλής της τρόικας των δανειστών, όπου συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και η ταχεία προώθησή τους.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε λεπτομέρειες στην ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Σκάι, η συνέντευξη αναβλήθηκε λόγω εμπλοκής στο ζήτημα των εργασιακών, μετά και το άρθρο της υπουργού Εργασίας, στο «Βήμα της Κυριακής», μέσω του οποίου η Λούκα Κατσέλη στρέφεται κατά της «συνταγής» που προτείνει η τρόικα στις εργασιακές σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι δανειστές έχουν κάνει λάθος εκτίμηση των πραγμάτων. Όπως μεταδίδει ο Σκάι, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Εργασίας, ζητώντας της να προχωρήσει στην υπογραφή των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, γεγονός που διαψεύδεται από το περιβάλλον της κας Κατσέλη.

Εμπλοκή φέρεται να σημειώθηκε και στο θέμα των μετατάξεων, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ και του στενού δημόσιου τομέα κρίθηκε ότι έπρεπε να αποσαφηνιστούν, ειδικά με σχετικά με τους εργαζόμενους επιχειρήσεων και οργανισμών που βαίνουν προς αναδιάρθρωση ή κατάργηση. Οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται να πρότειναν οι εν λόγω οι υπάλληλοι είτε να θεωρούνται νέες προσλήψεις είτε το κόστος μισθοδοσίας τους να «ψαλιδίσει» το κονδύλι των 800 εκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζει να εξοικονομήσει το υπουργείο Οικονομικών από τις παρεμβάσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Ads

Σημειώνεται ότι βάσει του πορίσματος που θα συντάξει η τρόικα, θα εγκριθεί από το ΔΝΤ και τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, η τρίτη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, προς τη χώρα. Ειδικότερα, το τμήμα της δόσης που αναλογεί στο ΔΝΤ αναμένεται να εκταμιευθεί από το Ταμείο εντός του Δεκεμβρίου, ενώ εκείνο που αναλογεί στην ευρωζώνη αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιανουάριο 2011.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο κλαδικός μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων θα μειωθεί από 16% ως 40%, όπου υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αυτό θα συμβεί στην καλύτερη των περιπτώσεων, που θα διατηρηθεί το κατώφλι των 740 ευρώ, όπως προβλέπει η σύμβαση της ΓΣΕΕ για τις ελάχιστες αμοιβές των ανειδίκευτων εργατών. Παράλληλα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές μετατάξεις εξπρές για 19.000 υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης, τους υπαλλήλους του ΟΣΕ, καθώς και όλους εκείνους των οποίων οι φορείς ή οι Οργανισμοί όπου εργάζονται θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.

Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο των συναδέλφων ο Παπακωνσταντίνου