Η επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας έχει περάσει πολλές διακυμάνσεις και μέσω της επιτήρησης έφτασε στην εξειδίκευση των αναγκαίων μέτρων, που αρχικά ταυτίστηκαν με τη μείωση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Ads

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Φ. Σαχινίδη προωθούν τις προτεινόμενες από την τρόικα περικοπές, ενώ στα άλλα υπουργεία, οι πολιτικοί προϊστάμενοι αναλαμβάνουν πια την εκτέλεση των κυβερνητικών αποφάσεων. Στην πρώτη φάση του μνημονίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι περισσότεροι υπουργοί ακολουθούσαν σαν «ευαγγέλιο» τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει μπει πλέον στο στόχαστρο συναδέλφων του υπουργών και στελεχών του κόμματος. Ο πρωθυπουργός, αντίθετα τον επιβραβεύει και όπως λέγεται χαρακτηριστικά σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις πριν από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών άκουσε τους άλλους υπουργούς να βάλλουν εναντίον του Γ. Παπακωνσταντίνου, προσπαθώντας όμως να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους, ώστε να μην κατηγορηθούν για ευθεία επίθεση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα αντιπαλότητα υπάρχει με το Δημήτρη Ρέππα με αντικείμενο τις πιέσεις για απολύσεις στις ΔΕΚΟ. Ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν και δίνει έμφαση στη δυνατότητα των υπουργών να συνομιλήσουν με την τρόικα και να την πείσουν για τις απόψεις τους.

Ads

Επιπλέον, επίθεση κατά του οικονομικού επιτελείου κάνουν ή ετοιμάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η Αριστερή Πρωτοβουλία (σ.σ.: Παναγιωτακόπουλος) ζήτησε την αναδόμησή του, το συνδικαλιστικό ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις, ενώ η Ιπποκράτους προσπαθεί να διαχειριστεί τις αντιδράσεις.

Η Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι μερικά ακόμη κυβερνητικά στελέχη που διαφωνούν κατά καιρούς με την πολιτική Παπακωνσταντίνου.

Η συμμετοχή του Λουκά Παπαδήμου στις συσκέψεις αποφάσεων για την Οικονομία, θεωρήθηκε από πολλούς «επίσημη παρέμβαση» στη λειτουργία του οικονομικού επιτελείου υπό τις ευλογίες του Γ. Παπανδρέου.

Στις παρασκηνιακές συζητήσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται συνήθως στο στόχαστρο ο υπουργός Οικονομικών με τη μομφή ότι δεν κατάφερε να δημιουργήσει μηχανισμό για την είσπραξη των εσόδων. Τον κατηγορούν επιλέον ότι δεν επέμεινε στις διαπραγματεύσεις πριν την υπογραφή του μνημονίου.

Από τους υπουργούς που στηρίζουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Ραγκούσης.