Στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, «να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή – παίρνοντας τη σκυτάλη της θεωρίας των “δύο άκρων” από τη ΝΔ», αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του Γιάννη Πρετεντέρη. Η Αυγή σχολιάζει σε υψηλούς τόνους το «εμπάργκο» της Κουμουνδούρου στην εκπομπή Ανατροπή μετά το επίμαχο άρθρο στο Βήμα της Κυριακής. Για «ανυπόστατες και εντελώς κατασκευασμένες» αιτιάσεις κάνει λόγο από την πλευρά του ο δημοσιογράφος, διαμηνύοντας ότι η πόρτα του Mega «είναι πάντα ανοιχτή».

Ads

 
«Στο άρθρο επιχειρείται να ταυτιστεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν της Χ.Α., ώστε να βγει λάδι ο Ε. Βενιζέλος. Παρεμπιπτόντως και η Χ.Α.», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αυγή, η οποία κάνει λόγο για άρθρο γνώμης «χυδαίας πολεμικής» του Γ.Πρετεντέρη.  Αναφερόμενη στον δημοσιογράφο, η εφημερίδα κάνει λόγο για «στενό φίλο του κ. Βενιζέλου τουλάχιστον από την εποχή που τον στήριξε με επιμονή για να πάρει, από τότε, την προεδρία του ΠΑΣΟΚ».
 
Στην Αυγή μιλούν για «ύψιστης πολιτικής σημασίας» σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ.Πρετεντέρη, υπό την έννοια ότι αποτελεί «σύγκρουση με ένα σύστημα που μέχρι προσφάτως κοιμόταν ήσυχο πάνω στη βεβαιότητα της εναλλαγής του δικομματισμού και τώρα φοβάται ότι θα χάσει τον μπεζαχτά» (δες εδώ σχετικό άρθρο).
 
Τη Δευτέρα το βράδυ αρνήθηκαν να παραστούν στην εκπομπή Ανατροπή τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης όσο και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Κώστας Χρυσόγονος. Αιτιολογώντας την αποχή του, ο γνωστός συνταγματολόγος δήλωσε: 

«Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου να έχει τις πολιτικές του απόψεις και να τις εκφράζει έστω και με οξύ τρόπο. Άλλο πράγμα είναι όμως οι πολιτικές απόψεις και άλλο τα χυδαία υπονοούμενα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ανθρώπων που μετέχουν στο δημόσιο βίο, ανάμεικτα μάλιστα με την απαράδεκτη εξίσωση του λειτουργήματος του συνηγόρου υπεράσπισης σε ποινική δίκη προς βιαιοπραγίες εναντίον αλλοδαπών. Και επειδή δεν θέλω να νομιμοποιήσω ηθικά την έκπτωση αυτή του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, είμαι υποχρεωμένος να ματαιώσω τη συμφωνηθείσα από την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισή μου στην αποψινή εκπομπή ‘Ανατροπή’ του κυρίου Ι. Πρετεντέρη».

Απάντηση Πρετεντέρη

«Στα σχεδόν τριάντα χρόνια της δημοσιογραφικής σταδιοδρομίας μου δεν βρέθηκε ποτέ ένας να με κατηγορήσει για επιθέσεις με αγοραίες εκφράσεις ή για σεξιστικούς χαρακτηρισμούς, δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το κάνω ποτέ και δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ όσο και αν με προκαλέσουν», δηλώνει από την πλευρά του ο δημοσιογράφος, ο οποίος με επιστολή του αναφέρει ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν χρήζει απάντησης, χρήζει κάλαθου των αχρήστων».

Ads

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=9MrHN5sWaHE]

Ο δημοσιογράφος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: 

«Κανονικά η επιστολή δεν χρήζει απάντησης χρήζει κάλαθου των αχρήστων. Οι αιτιάσεις που αναφέρει είναι ανυπόστατες και εντελώς κατασκευασμένες. Υπάρχουν μόνο στο μυαλό του κυρίου που συνέταξε το κείμενο. Στα σχεδόν τριάντα χρόνια της δημοσιογραφικής σταδιοδρομίας μου δεν βρέθηκε ποτέ ένας να με κατηγορήσει για επιθέσεις με αγοραίες εκφράσεις ή για σεξιστικούς χαρακτηρισμούς, δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το κάνω ποτέ και δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ όσο και αν με προκαλέσουν.
 
Ούτε ποτέ έχω δώσει δικαίωμα να αμφισβητήσει ο οποιοσδήποτε το ήθος, την ευπρέπεια και τον επαγγελματισμό μου, το αντίθετο. Λόγω ήθους προσωπικού έχω ανεχτεί επιθέσεις, συκοφαντίες, ύβρεις, λιβέλους από τα δημοσιογραφικά όργανα που ελέγχει ο Συριζα χωρίς να απαντώ, με μια ανεξάντλητη ανοχή και ανεξάντλητη ανεξικακία. Καθαρές κουβέντες.
 
Συνεπώς η επιστολή είναι απολύτως προσχηματική, είναι κατασκευασμένη, υποκρύπτει σκοπούς τους οποίους δεν γνωρίζω, δεν με ενδιαφέρει να μάθω και δεν με αφορούν. Σίγουρα όμως δεν με εκφοβίζει και δεν με εκβιάζει, αυτό είναι βέβαιο. Θυμίζω ότι ο Συριζα προ 3 μηνών είχε προσφύγει στο ΕΣΡ ζητώντας να ασκήσει κάποιας μορφής έλεγχο στο δελτίο ειδήσεων του Mega. Το ΕΣΡ τον αποδοκίμασε ρητά , έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, διευκρινίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση και αλλού, έχουμε την απόλυτη ευθύνη των δημοσιογραφικών προιόντων και την απόλυτη ελευθερία έκφρασης και γνώμης χωρίς να υποκείμεθα στον έλεγχο κανενός κόμματος.
 
Κατά τα άλλα όλοι οι παρόντες συμβαίνει να διαφωνούνε μαζί μας αυτό, δεν μας εμποδίζει να βρισκόμαστε και να συζητούμε. Είναι ένα στοιχειώδες της δημοκρατίας , το οποίο ελπίζω και ο ΣΥΡΙΖΑ να κατανοήσει και σύντομα να τον έχουμε πάλι μαζί μας. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή».