Ο κυβερνητικός τραγέλαφος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Α. Σαμαράς εμφανίζεται αμετακίνητος στην υπόθεση της ΕΡΤ και προχωρά σήμερα πιθανώς σε ξαφνικό διάγγελμα , ενώ οι Βενιζέλος-Κουβέλης σηκώνουν το γάντι και του καταλογίζουν την ευθύνη για την πρόκληση εκλογών, τις οποίες κανείς δεν δηλώνει ότι θέλει αλλά παρόλα αυτά παρουσιάζονται ως αναπόφευκτες. Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό, αλλά Βενιζέλος και Κουβέλης δεν του ζητούν να καταθέσει την εντολή, την ώρα που στα παρασκήνια συζητείται η αντικατάσταση του.  

Ads

Είτε πρόκειται για σκηνοθετημένη δραματοποίηση είτε για σχεδιασμό, η 21η Ιουλίου είναι η ημερομηνία που συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου ως η επικρατέστερη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Συνεργάτες του πρωθυπουργού περιγράφουν την κατάσταση ως μη αναστρέψιμη λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανυποχώρητος, επιμένει στην πρότασή του για επαναλειτουργία με ένα μεταβατικό σχήμα 200 ατόμων μέχρι να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ακόμη και αν δεν εξασφαλίσει, εκβιάζοντας με κάλπες, τη συναίνεση των κυβερνητικών του εταίρων.

Χθες Κυριακή, η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ναύπλιο  ήταν απροκάλυπτα προεκλογική, περιέγραψε μάλιστα και το εκλογικό δίλημμα όπως θα το θέσει η Νέα Δημοκρατία: Μεταρρυθμίσεις ή χάος, ενώ απείλησε ευθέως με κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας. Ο διευθυντής του γραφείου του Γ. Μουρούτης επιτέθηκε στον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη για την αφίσα της ομιλίας Τσίπρα αύριο στο κέντρο της Αθήνας. 

Αλλωστε, η πρόθεσή του Α. Σαμαρά να απευθύνει διάγγελμα πριν από τη συνάντησή του με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του. Το τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στον πρωθυπουργό μεταφράστηκε από το περιβάλλον του ως μήνυμα στήριξης της αποφασιστικότητάς του για μεταρρυθμίσεις και εννοούν ότι με τον τρόπο αυτό το Βερολίνο εκφράζει τη συγκατάθεσή του στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε επιβεβαίωση, ούτε διάψευση, παρά μόνο αναφορά στο τηλεφώνημα που έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς. 

Ads

ΠΑΣΟΚ: εκλογές. ΔΗΜΑΡ:αποσύρουμε την στήριξη

Στην Ιπποκράτους, σε συζήτηση με το επιτελείο του, ο Ευ. Βενιζέλος περιέγραψε ως ισχυρή την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, τις οποίες απεύχεται αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει. Ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι του δήλωσε ότι κατανοεί τη στάση του. Τους ενημέρωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα μη καταβολής της δόσης λόγω της εκκρεμότητας σε σχέση με την ΕΡΤ και επικαλέστηκε δική του επικοινωνία με την Τρόικα από την οποία πήρε τις σχετικές διαβεβαιώσεις. 

Η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι θα αποσύρει τη στήριξή της στην κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν αναθεωρηθεί η μονομερής απόφαση της ΝΔ για το λουκέτο στην ΕΡΤ. Και ο Φώτης Κουβέλης με το σχόλιό του για την ομιλία Σαμαρά στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο έδειξε ότι το εννοεί. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έχουν αποφασίσει, μέχρι στιγμής, να ζητήσουν από τον Α. Σαμαρά να παραδώσει την εντολή του, παρόλο που δέχονται σχετικές εισηγήσεις.

Ο Α. Σαμαράς θα ζητήσει από τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να αντιπροτείνουν τρόπο για να γίνουν οι 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι να φύγει η Τρόικα από την Αθήνα στο τέλος Ιουνίου. Θα τους πει, δηλαδή, ότι παίρνει πίσω την απόφαση για την ΕΡΤ αν του παρουσιάσουν άμεσα ισοδύναμο μέτρο, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Επίσης, αναμένεται να παίξει με την απειλή της διακοπής χρηματοδότησης της χώρας, κάτι έκανε ήδη και με την ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο. 

Κοινή είναι η εκτίμηση στα επιτελεία Βενιζέλου-Κουβέλη ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να στρέψει την πίεση των εταίρων προς τη δική τους πλευρά, προκειμένου να τους μεταθέσει την ευθύνη για τυχόν πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση. 

Η ΝΔ καταγγέλει τους κυβερνητικούς εταίρους!

Η ενδοκυβερνητική ένταση κλιμακώνεται διαρκώς. Το τελευταίο θερμό επεισόδιο έχει να κάνει με την απόφαση των κομμάτων (πλην Χ.Α) να μην μετάσχουν βουλευτές τους στα τηλεοπτικά πάνελ καθώς συνεχίζεται η απεργία της ΕΣΗΕΑ, παρόλο που έσπασε με τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων. 

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει: «ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες συντάσσονται με το ΣΥΡΙΖΑ αποσύροντας τα στελέχη τους από τις τηλεοπτικές εκπομπές, ώστε να μην ακουστεί η αλήθεια. Τόσο φοβούνται μήπως αποκαλυφθεί το πάρτι της ΕΡΤ; Τόσο φοβούνται το διάλογο; Μετά από έξι μέρες σιωπής και κατευθυνόμενης προπαγάνδας ήρθε η ώρα να ακουστεί στα Μέσα Ενημέρωσης και η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που ονειρεύονται μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων, της αξιοπρέπειας και της αξιοκρατίας»

Η σεναριολογία για άλλον πρωθυπουργό.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το λουκέτο στην ΕΡΤ μεταφέρεται (για αδιευκρίνιστους λόγους) για αύριο Τρίτη, δηλαδή την επόμενη της συνάντησης των τριών κυβερνητικών εταίρων. Η ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει σήμερα  για να εξετάσει αν θα προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, ενώ στο μεταξύ η σεναριολογία οργιάζει. Η είδηση για πραγματοποίηση μυστικής συνάντησης Κουβέλη-Μπακογιάννη διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές με τη διευκρίνιση ότι η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στο Παρίσι, αλλά στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό και την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έχουν αποφασίσει, μέχρι στιγμής, να ζητήσουν από τον Α. Σαμαρά να παραδώσει την εντολή του, παρόλο που δέχονται σχετικές εισηγήσεις.
 
Το φόβητρο της λίστας

Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί οδηγία στους υπουργούς να κάνουν δηλώσεις στήριξης του πρωθυπουργού για το θέμα της ΕΡΤ και αυτό συμβαίνει με το φόβο του ανασχηματισμού και της λίστας, αφού αν γίνουν εκλογές θα γίνουν με λίστα γιατί δεν έχει περάσει 18μηνο από τις προηγούμενες. Οι υπουργοί τοποθετούνται ο ένας μετά τον άλλον γνωρίζοντας ότι δίνουν εξετάσεις κομματικού πατριωτισμού. αλλά η εικόνα που εκπέμπει η κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι αυτή που θα περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου, αφού δεν υπάρχει κύμα υπεράσπισης του λουκέτου.

 

Συμπληρώνεται σήμερα ακριβώς ένας χρόνος από τις εκλογές. Την ώρα που οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα είναι κλεισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητώντας τρόπο να λύσουν τον κόμπο που σφίγγει διαρκώς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση ζητώντας να φύγει η κυβέρνηση για να σταματήσει η εκτροπή. Η απεργία στα ΜΜΕ που συνεχίζεται, τουλάχιστον επισήμως, παρόλο που οι εφημερίδες κυκλοφορούν κανονικά κάνει ακόμη πιο παράλογο το σκηνικό που διαμορφώνεται, ειδικά αν συνεκτιμήσει κανείς ότι εκπέμπει «παράνομα» η μοναδική νόμιμη συχνότητα, αυτή της δημόσιας τηλεόρασης.