Εντείνονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Οι αλλαγές που δρομολογούνται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται να οδηγούν σε αδιέξοδο, καθώς η πανεπιστημιακή κοινότητα εμφανίζεται έτοιμη να αντιδράσει.

Από τη μια οι φοιτητές
επιλέγουν το δρόμο των καταλήψεων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Επιπλέον, πανεπιστημιακοί και πρυτάνεις απορρίπτουν ως απαράδεκτο το κείμενο της διαβούλευσης, ενώ ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να το αποσύρει κι ετοιμάζουν τις δικές τους αντιπροτάσεις. Από την άλλη, η Άννα Διαμαντοπούλου, συζητάει στη διακομματική επιτροπή, αναζητώντας στηρίγματα για τις επικείμενες αλλαγές, καθώς επιδιώκει να στείλει το νομοσχέδιο στη Βουλή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η υπουργός Παιδείας δεν κατάφερε να πείσει για τις αφετηρίες και τις προϋποθέσεις του διαλόγου που έχει ξεκινήσει. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι από το διάλογο απέχουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι εκπρόσωποι του πανεπιστημίου στο σύνολό τους. Η προθεσμία συμμετοχής στον διάλογο λήγει στις 15 Ιανουαρίου και όπως φαίνεται, αυτός θα ολοκληρωθεί χωρίς τους αρμόδιους συνομιλητές, τους πρυτάνεις, τους διδάσκοντες, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο.

Από αύριο ξεκινά μια κρίσιμη εβδομάδα, καθώς θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Για την Τρίτη και την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στις περισσότερες σχολές των ΑΕΙ, με θέμα την κλιμάκωση των καταλήψεων. Αντίστοιχα οι καθηγητές, από το Λαύριο που θα γίνει η έκτακτη σύνοδός τους, θα ανακοινώσουν στην υπουργό παιδείας τις δικές τους προτάσεις, στέλνοντάς της ξεκάθαρα το μήνυμα πως δεν πρόκειται να πάνε σε διάλογο εάν δεν αποσυρθεί το επίμαχο κείμενο διαβούλευσης.

Σε κατάληψη βρίσκονται πέντε τμήματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Πάτρας, του Αιγαίου, της Θεσσαλίας καθώς και αρκετά περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ. Δίπλα στους φοιτητές στέκονται και οι καθηγητές στη συντριπτική τους πλειονότητα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο».

Επιπλέον, ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΜΠ
προχωρεί σε 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, ενώ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο που θα διεξάγεται η σύνοδος των πρυτάνεων, το προσεχές Σάββατο. Θα προηγηθεί την Παρασκευή ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, σε μια προσπάθεια της κοινότητας του Ιδρύματος να αποσυρθεί το κείμενο της διαβούλευσης.

Ads

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει ήδη προβεί σε ένα σκληρό ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλλει την κυβέρνηση για «απόπειρα απαξίωσης και ταπείνωσης του δημόσιου πανεπιστημίου». Έχει ήδη δηλώσει επίσης κατηγορηματικά την πρόθεσή της για αποχή από τον διάλογο του υπουργείου Παιδείας, τον οποίο και χαρακτηρίζει προσχηματικό. Επιρρίπτει ευθείες βολές στην κυβέρνηση για τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης που γίνεται με σκοπό «να προλειάνει το έδαφος για ιδιωτικά ΑΕΙ με ολέθριες για τον τόπο επιπτώσεις».

Στην ίδια κατεύθυνση αποδοκιμασίας κινείται άλλωστε και το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το κείμενο διαβούλευσης, αναφέρει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου, καθ’ όσον περιλαμβάνει προτάσεις με τις οποίες παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές, θίγεται ο χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και καταστρατηγείται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, ζήτημα που εγείρει σοβαρό θέμα συνταγματικότητας».