Χωρίς πολιτική συμφωνία για το ακανθώδες ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης επανέλαβαν ότι είναι πράξη δημοκρατίας η κατάθεση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη στη Βουλή, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) και της επιλογής της να δημοσιεύσει το πόρισμά της λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου. Αμετακίνητη από τη θέση ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές εμφανίζεται η ΝΔ.

Ads

Διαβάστε επίσης: Αντιμέτωποι με τις δεσμεύσεις τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Αν η ΝΔ εμμείνει στη θέση κατά της προτεινόμενης αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, τότε θα επιτευχθεί ανεξάρτητη συμφωνία για την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή σίγουρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «ενδεχομένως και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο», με βάση της προτάσεις Ρουπακιώτη, δήλωναν στο tvxs.gr, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ. «Ας κατεβάσει ο καθένας ό,τι θέλει», σχολιάζουν από την πλευρά τους κύκλοι της ΝΔ.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου διαμηνύουν ότι «η τρικομματική γυρίζει σελίδα», υποστηρίζοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε καθεστώς κυβερνητικής αβεβαιότητας, υπό την έννοια ότι η αντιπαράθεση γύρω από το αντιρατσιστικό «εκτός απροόπτου» θα ενεργοποιήσει διαφωνίες και σε άλλα μέτωπα, οι οποίες ωστόσο, «δεν πρόκειται να διακυβεύσουν τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σε σχέση με το Ευρώ κ.ο.κ.».

Ads

Βενιζέλος: Εναλλακτική λύση η αντιρατσιστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ

image

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας παράλληλα πως έχει ζητήσει να επικαιροποιηθεί η κυβερνητική συμφωνία «γιατί έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις και συγχρόνως πολλά ανοιχτά μέτωπα». Ο ίδιος έκανε λόγο και για θέμα συντονισμού των πολιτικών της κυβέρνησης.
 
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, το χαρακτήρισε κρίσιμο γιατί έχει αξιακό, ιδεολογικό περιεχόμενο. «Έχουμε υποχρέωση να έχουμε μία πλήρη νομοθεσία κατά των ναζιστικών συμπεριφορών και έχουμε ένα μόρφωμα στην Ελλάδα που είναι απροκάλυπτα ναζιστικό», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, να συζητηθεί, να βελτιωθεί και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Σε αυτό, όπως επισήμανε, έχει συμπεριληφθεί και η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει εδώ και δύο μήνες το ΠΑΣΟΚ.
 
Αν δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση, λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ. Να έρθει αμέσως στη Βουλή και πιστεύουμε ότι η ΝΔ θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει, μετά τις όποιες βελτιώσεις, συνέχισε, υπογραμμίζοντας: ή θα υπάρξει ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας ή ζητάμε την άμεση εισαγωγή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει επίσης να γίνει αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης και αξιολόγηση προσώπων. Ο ίδιος επισήμανε πως θέμα Ρουπακιώτη για εμάς δεν υπάρχει και «δεν κατάλαβα να υπάρχει ούτε από τη ΝΔ». 

Κουβέλης: Απαράδεκτη η όποια καθυστέρηση στο αντιρατσιστικό

image

Τη στήριξή του στον Αντώνη Ρουπακιώτη εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των «3». Ο κ. Κουβέλης τόνισε πως διεκδικεί να έρθει το σχέδιο νόμου Ρουπακιώτη στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας δημοκρατική υποχρέωση και πράξη δημοκρατίας το να ενταχθεί στο νομοθετικό μας πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο.
 
Απαντώντας μάλιστα στην έκθεση της ΚΕΝΕ αλλά και στις τελευταίες διαρροές αναφορικά με τη θέση της ΝΔ, τόνισε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που δεν προβλέπονται από την προηγούμενη νομοθεσία. Πρόσθεσε πως όταν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, τότε είναι ανοιχτές οι διαδικασίες για διορθώσεις και για βελτιώσεις. «Η όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε.
 
Μάλιστα εμφανώς ενοχλημένος, κατήγγειλε τη δημοσίευση της έκθεσης της ΚΕΝΕ «δύο ώρες κατά κυριολοξεία» πριν τη σύσκεψη στο Μαξίμου, σημειώνοντας πως αυτό που έπραξε η ΚΕΝΕ ελέγχεται τουλάχιστον για απαράδεκτη σκοπιμότητα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμά της για το νόμο Ρουπακιώτη. Η ΚΕΝΕ κρίνει ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό είναι επαρκές, εντοπίζει αντισυνταγματικές διατάξεις, ενώ κάνει λόγο και για αόριστες αναφορές μέσα στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πόρισμα της ΚΕΝΕ