Την προσεχή Δευτέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα και στους πρυτάνεις το κείμενο του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαματοπούλου κάλεσε τους πρυτάνεις για συζήτηση επί του νομοσχεδίου από την προσεχή εβδομάδα. Το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε ότι κείμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι προσχέδια του νομοσχεδίου και όχι το τελικό κείμενο. Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «καταστροφικό» το νέο νόμο πλαίσιο και προανήγγειλαν κινητοποίησεις αλλά και δικαστικές προσφυγές καθώς υποστηρίζουν ότι εγείρονται και θέματα αντισυνταγματικότητας.

Ads

«Η Ανώτατη Εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, είναι η ατμομηχανή μιας χώρας και χρειάζεται να απεγκλωβιστούν δυνάμεις» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου σε εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας. «Σήμερα μιλούμε για μία διαφορετική προσέγγιση στο σύνολο της εκπαιδευτικής πολιτικής, που είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει αλλαγές στη σκέψη μας, στις δομές μας, στον τρόπο εφαρμογής των πολιτικών μας. Εάν συμφωνήσουμε ότι η οικονομία είναι πραγματικά η σπονδυλική στήλη της λειτουργίας μιας χώρας, η Παιδεία είναι το μυαλό και η ψυχή».

«Μέχρι τώρα στη χώρα μας δεν επιτύχαμε μεγάλες συναινέσεις στην οικονομία. Θέλω να ελπίζω και καλώ όλα τα κόμματα και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξουν μια διαφορετική λογική στο χώρο της Παιδείας, γιατί εδώ οι συναινέσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες, αναγκαίες και διασφαλίζουν την υλοποίηση πολιτικών που πραγματικά πρέπει να αλλάξουν τη χώρα» πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί το Βήμα της Κυριακής, δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει πολλά σημεία του νέου νόμου-πλαίσιο που αποτελούν «αγκάθια» για την πανεπιστημιακή κοινότητα, είτε στη Βουλή είτε στην τελική διαβούλευση με τους πρυτάνεις.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο δίνεται στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και εντός της προσεχούς εβδομάδας περνάει επίσημα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η κ. Διαμαντοπούλου περιμένει την ψήφισή του μέσα στον Ιούλιο, κάτι που αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους πανεπιστημιακούς.

Ads

«Καταστροφικό» χαρακτηρίζουν το νόμο πλαίσιο οι πρυτάνεις

Από την πλευρά τους «καταστροφικό» και «χαμηλής ακαδημαϊκής στάθμης νομοθέτημα» χαρακτήρισαν το νέο νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση οι Πρυτάνεις κατά την έναρξη της 67ής Σύνοδό τους στο Βόλο την Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως θα οδηγήσει στη διάλυση του ελληνικού πανεπιστημίου. Προανήγγειλαν δε, κινητοποιήσεις αλλά και δικαστικές προσφυγές, υποστηρίζοντας ότι σε ορισμένες διατάξεις εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας.

Μάλιστα, δυσμενώς σχολιάστηκε και η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας από τη Σύνοδο, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ.Γουργουλιάνη να δηλώνει πως «για πρώτη φορά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι απούσα», ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ.Μυλόπουλος κατηγόρησε την υπουργό πως «φυγομαχεί».

Καθηγητές και εργαζόμενοι στα ελληνικά πανεπιστήμια, που έκαναν παρέμβαση στην έναρξη της συνόδου διά των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών τους, ζήτησαν αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων, κρίνοντας ότι ο Νόμος είναι καταστροφικός και αλλάζει τη δομή των πανεπιστημίων, εισάγοντας επιχειρηματικά κριτήρια.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αντιδράσει δυναμικότητα αν ισχύσουν τα όσα διέρρευσαν μέσω διαδικτύου», διεμήνυε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κρίνοντας ότι με το νέο σχέδιο νόμου εισάγεται στα πανεπιστήμια ο κομματισμός. Σε ό,τι αφορά τις τριετούς διάρκειας σπουδές, επανέλαβε πως επιχειρείται η εφαρμογή ενός αποτυχημένου μοντέλου που ήδη αποσύρουν πανεπιστήμια της κεντρικής Ευρώπης.

«Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, λέγοντας πως αποτελεί «ένα κείμενο- συρραφή, επιμέρους διατάξεων και προβλέψεων που δεν έχουν συνεκτικό ιστό, δεν υπάρχει εκπαιδευτικό όραμα, δεν υπάρχει εκπαιδευτικός στόχος που να υπηρετείται». «Υπάρχει μια φανερή παντού διάθεση- πρόθεση κηδεμόνευσης και χειραγώγησης των Πανεπιστημίων από μη αιρετά διορισμένα, μικρά, ολιγομελή όργανα» επισήμανε ενώ προανήγγειλε ότι «θα προσφύγουμε στα συνταγματικά δικαστήρια, διότι ανακύπτουν σαφή ζητήματα αντισυνταγματικότητας».

Δείτε επίσης: Τέλος στο «χωροταξικό ορισμό» του ασύλου

Καταγγέλλουν τις αλλαγές στην εκπαίδευση ΚΚΕ και ΣΥΝ