Καταγγέλλουν ΚΚΕ και ΣΥΝ τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, σε χρηματοδότηση των ΑΕΙ βάσει ποιότητας στις σπουδές, διοίκηση από Συμβούλια Ιδρυμάτων, διορισμένους πρυτάνεις, αξιολόγηση διδασκόντων κάθε 5 χρόνια, σύσταση μεταπτυχιακών σχολών, σπουδές σε τρεις κύκλους, απόκτηση πτυχίου σε τρία έτη, απώλεια φοιτητικής ιδιότητας σε περίπτωση μη εγγραφής σε δύο συνεχή εξάμηνα, καθεστώς μερικής φοίτησης για όσους εργάζονται και κατάργηση της νομικής υπόστασης του ασύλου. «Πανεπιστήμια και έρευνα θα υπηρετούν αποκλειστικά την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ενώ ο Συνασπισμός επισημαίνει πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση». Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της συνόδου των πρυτάνεων στο Βόλο, που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Ads

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, δήλωσε σήμερα πως «οι ριζικές αλλαγές που προτείνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, η οποία χρηματοδοτεί τα Ιδρύματα και εμπιστεύεται τα παιδιά της». Έκανε επίσης λόγο για «ένα πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ανοιχτό, που να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και στις ανάγκες της οικονομίας. Ένα πανεπιστήμιο και ΤΕΙ που να συνδέεται με όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε:

«Οι σημερινές αλλαγές έχουν στόχο αυτό το πανεπιστήμιο και αυτό το ΤΕΙ. Με καθηγητές οι οποίοι αξιολογούνται και είναι κοντά στα παιδιά. Με Πανεπιστήμια που αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται με βάση τους στόχους και την επιτυχία τους. Με διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν και κρίνονται. Με κέντρα αριστείας, που θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας και την επιστήμη».

Το ΚΚΕ, ωστόσο, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει πως ο νέος Νόμος Πλαίσιο «επιχειρεί να εφαρμόσει το σύνολο των αντιδραστικών κατευθύνσεων που χρόνια τώρα επεξεργάζονται και δρομολογούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μαζί με την ΕΕ, προκειμένου να προσαρμόσουν την ανώτατη εκπαίδευση στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη μόρφωση, αλλά και για το λαό συνολικά αφού πανεπιστήμια και έρευνα θα υπηρετούν αποκλειστικά την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων».

Ads

Για τον Συνασπισμό, πάλι, με το επίμαχο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Η κατάργηση της ακαδημαϊκής και διοικητικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων με την κατάργηση της Συγκλήτου και τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων, η σύνδεση της χρηματοδότησης με βάση την εκπλήρωση των αγοραίων όρων που θα τίθενται κάθε φορά, το σπάσιμο των σπουδών σε 3 κύκλους με την καθιέρωση πρώτου 3ετούς κύκλου bachelor και η συνακόλουθη διάλυση των πτυχίων, οι διαγραφές φοιτητών και οι απολύσεις καθηγητών, αποτελούν τις πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γνωρίσει τα πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες».

«Επιτέλους το ΠΑΣΟΚ μετά από πολλές χαμένες δεκαετίες, φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει τον ορθό βηματισμό, όσον αφορά στα θέματα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης της χώρας», ήταν το σχόλιο του Λα.Ο.Σ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης σημείωσε πως «παρόλο που υπάρχουν θετικά στοιχεία στις προτάσεις του υπουργείου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όλα θα κριθούν από το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις δύο μόνιμες εξαρτήσεις που υποβαθμίζουν συνεχώς την ανώτατη εκπαίδευση: Τα δεσμά του κράτους που χρησιμοποιεί τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, χωρίς να τους δίνει περιθώρια για ανάπτυξη της γνώσης και της έρευνας. Και το κυριότερο, τα γνωστά κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα και τις καταστρεπτικές μειοψηφίες, που βολεύονται από τη στασιμότητα, αλλά διαταράσσουν κάθε τόσο την ακαδημαϊκή ειρήνη, προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα».