Πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων στις 6 του Φλεβάρη αποφάσισε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Φορέων και Κατοίκων κατά των Διοδίων, το οποίο συνεδρίασε το Σάββατο στη Λαμία. Οι εκπρόσωποι των επιτροπών επικαιροποίησαν το στόχο του κινήματος, δηλαδή κατάργηση όλων των διοδίων, δημοσίων και ιδιωτικών, ενώ αποφάσισαν και τη συγκρότηση νομικής επιτροπής, προκαλώντας τους εργολάβους να τους στείλουν στα δικαστήρια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία».

Ads

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Λαμία και πανφθιωτική ανοιχτή συνέλευση των Επιτροπών Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζόμενων ενάντια στα διόδια, στο πλαίσιο του κινήματος «Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω την κρίση τους». Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Επιτροπών, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος των αγροτών ενημέρωσε για την απόφασή τους στις προσεχείς κινητοποιήσεις των αγροτών να μην κλείνουν οι δρόμοι, όπως στο παρελθόν, αλλά να ανοίγουν τα διόδια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Ημερησία», στις αρχές του μήνα το Υπουργείο Υποδομών προσέλαβε την εταιρεία συμβούλων Ernst & Young, προκειμένου να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξουν οι συμβάσεις παραχώρησης στους 5 υπό κατασκευή οδικούς άξονες. Οι τροποποιήσεις έχουν στόχο τη μείωση των διοδίων ενώ συζητείται παράλληλα και η επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων κατά 2-3 χρόνια, προκειμένου να ισορροπηθεί η αλλαγή των όρων δανεισμού από τις τράπεζες. Ακόμα, συζητείται και η ιδέα λειτουργίας διοδίων μόνο στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη Μαρτίου.

Σημειώνεται πως οι περισσότερες συμβάσεις παραχώρησης έχουν κυρωθεί με νόμο, το 2007, στη Βουλή, ενώ οι 5 συμβάσεις παραχώρησης προβλέπουν τη δημιουργία 36 συνολικά μετωπικών σταθμών διοδίων. Όπως τονίζει η «Ημερησία», οι συμβάσεις τονίζουν ότι οι παραχωρησιούχοι υποχρεούνται να προχωρήσουν στην κατασκευή όλων των προβλεπόμενων μετωπικών σταθμών, ενώ τους δίνεται η ευχέρεια να κατασκευάσουν όσους πλευρικούς θελήσουν. Συγκεκριμένα, οι παραχωρησιούχοι υποχρεούνται να λειτουργήσουν 5 μετωπικούς σταθμούς στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, 8 στην Ιόνια Οδό, 7 στον Μορέα, 6 στον Ε-65 και 10 στην Ολυμπία Οδό.

Ads

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει στα «Νέα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Βασίλης Χαλκιάς, στην Ευρώπη των 27, οι οδηγοί των Ι.Χ. αυτοκινήτων σε Γερμανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Κύπρο δεν πληρώνουν διόδια. Στην Αυστρία και την Τσεχία προπληρώνουν µε ειδικό σήµα (βινιέτα – κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ τον χρόνο). Εκτός από την Ελλάδα, διόδια στους αυτοκινητόδρομους πληρώνουν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Πολωνία.

Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, το κίνημα «δεν πληρώνω» επεκτείνεται και στις αστικές συγκοινωνίες. Σήμερα, κινήσεις πολιτών στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζουν παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στις 15.30 και συνάντηση στο ΕΚΘ. Μεγάλη διαδήλωση προγραμματίζεται στις 29 του μήνα κατά των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ από την 1η Φεβρουαρίου.