Σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά αναμένει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών εξαιτίας της αύξησης του φόρου κατανάλωσης, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης και εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

Ads

«Η παραμικρή αύξηση, στα καύσιμα, προκαλεί αλυσιδωτές αυξήσεις, σε όλα σχεδόν τα αγαθά. Οι ανατιμήσεις είναι πολλαπλάσιες της πραγματικής επιβάρυνσης, από την αύξηση αυτή και σχεδόν πάντοτε αγγίζουν τα όρια της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας. Και φυσικά η σημερινή εικόνα των τιμών βενζίνης αποδεικνύει τους φόβους μας. Πότε πρόλαβαν τα βενζινάδικα να παραλάβουν καύσιμα, με νέες τιμές και έχουν, ήδη, αυξήσει τις τιμές τους;», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Το ΚΕΠΚΑ ζητάει από την Κυβέρνηση:

– Να ακυρώσει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης.

Ads

– Να εποπτεύει την αγορά, τη διαμόρφωση των τιμών και τις ανατιμήσεις, να ελέγχει όσους πραγματοποιούν αυξήσεις τιμών (ειδικά σε τρόφιμα και αγαθά καθημερινής ανάγκης), να διασφαλίζει τη διαφάνεια, στην κοστολόγηση, να επιβάλλει κυρώσεις αυστηρές και αποτρεπτικές και να ανακοινώνει τα ονόματα όσων παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, ώστε να αναχαιτίσει την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία, στην αγορά.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών σημειώνει ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα προκαλέσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον κλάδο, κυρίως λόγω της αύξησης των κεφαλαίων κινήσεως καθώς οι εταιρίες προκαταβάλλουν τους φόρους και δασμούς των πετρελαιοειδών. Ωστόσο, προσθέτει ότι κατανοεί τη σκοπιμότητα των αυξήσεων λόγω των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών περιστάσεων.