Σε μηνιαία έκθεσή της με θέμα την κατάσταση της απασχόλησης και τις ευρύτερες προοπτικές στον κοινωνικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι το 2011 όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Ελλάδα, αναμένεται να επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ads

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι τα πρώτα σημάδια «κάλυψης του χαμένου εδάφους» θα εμφανιστούν περί τα τέλη του έτους και η ανάπτυξη να φτάνει το +1% για το 2010. Για το 2011, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που θα εξακολουθήσει να έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος συνολικά στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το +1,7%.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην απασχόληση στην ΕΕ, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι «παρά τα προφανή σημάδια σταθεροποίησης, η κατάσταση της αγοράς εργασίας θα παραμείνει αδύναμη για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη», με την απασχόληση να μειώνεται κατά 0,9% το 2010 για να αυξηθεί κατά 0,3% το 2011. Σύμφωνα με την Επιτροπή, φέτος στην ΕΕ θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, η οποία αναμένεται να φτάσει στο 9,8% το 2010 για να μειωθεί οριακά στο 9,7% το 2011. Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει υψηλή για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη κυρίως στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ελλάδα το 2009 ανήλθε στο 95% του μέσου κοινοτικού όρου. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ παρατηρούνται στη Βουλγαρία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που αναλογεί στο 41% του μέσου κοινοτικού και τη Ρουμανία με 45% και τα υψηλότερα στο Λουξεμβούργο με 268% και την Ιρλανδία με 131%.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υποστηρίζει σε δική του έκθεση ότι μια ενδεχόμενη διάσπαση της ευρωζώνης είναι «απίθανη και χωρίς όφελος για κανένα κράτος-μέλος». «Το σενάριο συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες έπειτα από τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης καθώς και λόγω των υψηλών νομικών, οικονομικών και χρηματοοικονομικών εμποδίων που υπάρχουν αλλά και του μεγάλου κόστους που θα είχε ενδεχόμενη διάσπαση» αναφέρει ο οίκος. Ωστόσο, στους μακροπρόθεσμους κινδύνους συμπεριλαμβάνονται «αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική δέσμευση των κρατών μελών, με δεδομένη την διστακτικότητα που εμφανίστηκε στο θέμα της Ελλάδας».

Σε άλλη μελέτη, αυτή τη φορά του ΔΝΤ, σημειώνεται ότι όσες αναδυόμενες οικονομίες στον πλανήτη μπόρεσαν να κάνουν «διολίσθηση» στο νόμισμά τους, «τα κατάφεραν καλύτερα εν ώρα διεθνούς οικονομικής κρίσης». «Οι κυβερνήσεις κρατών με αναδυόμενη οικονομία που διατήρησαν σταθερή την ισοτιμία του νομίσματος τους, βρέθηκαν ταυτόχρονα στην αδυναμία να διαμορφώσουν κατάλληλα τα βασικά παρεμβατικά τους επιτόκια» επισημαίνεται επίσης στη μελέτη, που περιγράφει τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης μετά τον Σεπτέμβριο 2008 σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες στον πλανήτη μας.

«Άρα, θα πρέπει να γίνεται μία ταχύτερη προσαρμογή των ισοτιμιών αλλά και των τιμών» σε ώρα κρίσης υπογραμμίζει, συμπερασματικά, από το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε σήμερα τα στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Μαΐου 2010, σημειώνοντας πως το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8.978 εκατ. ευρώ από 14.655 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 38,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), περιλαμβανομένων και των μέτρων που ελήφθησαν το Μάρτιο του 2010. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου πενταμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων.