Μετά τη χθεσινή ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, ο Γιώργος Παπανδρέου, προχώρησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Η συνέντευξη ξεκίνησε με μια σύντομη εισήγηση του πρωθυπουργού, η οποία συνόψιζε το έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, αλλά και τα βασικά σημεία της χθεσινής ομιλίας του. Ο κ. Παπανδρέου έκανε πολλές φορές λόγο για «επανάσταση», σημείωσε ότι «η πρόκληση δεν είναι κομματική, αλλά πατριωτική» και ότι «η μάχη δεν είναι του πρωθυπουργού: ή την κερδίζουμε όλοι μαζί ή βουλιάζουμε όλοι μαζί».

Ads

Ακολουθεί η σύνοψη των απαντήσεών του στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ηλεκτρονικών και έντυπων Μέσων.

-Για το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα μέσα στο 2011:

Δεν αλλάζει η κατεύθυνση και οι στόχοι μας. Θέλουμε μεγαλύτερη ευημερία, συντάξεις και μισθούς. Βρήκαμε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, ότι φτάσαμε σχεδόν σε χρεοκοπία. Ό,τι κάναμε ήταν πατριωτική ευθύνη, για να σώσουμε τη χώρα και σε αυτό τώρα θα συμβάλλουν περισσότερο οι έχοντες και κατέχοντες. Με αυτές τις αποφάσεις μείναμε όρθιοι. Τα καταφέρνουμε, αν και με δυσκολίες για τα έσοδα. Τα έσοδα είναι πρόβλημα, αλλά όχι ανυπέρβλητο, όπως δείχνει η μείωση δαπανών. Στο τέλος του έτους θα έχουμε επιτύχει μείωση 40% του ελλείμματος. Όσο πηγαίνουμε καλά δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι, ότι το να πληρώνεις το φόρο είναι σημαντικό για να πάει καλά η χώρα. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε την κατάσταση μέσα από μετρολογία. Ευθύνη έχουν και τα ΜΜΕ. Υπάρχει το ζήτημα της θεαματικότητας, αλλά έτσι δημιουργείται πανικός που πολλαπλασιάζεται και στο εξωτερικό. Αν ένας φορέας κάνει μια πρόταση, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι πολιτική της χώρας. Η μετρολογία πρέπει να μετριαστεί.

-Για το γεγονός ότι πρέπει να πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε για τη μείωση ελλείμματος και σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Επίσης, για το αν είναι πιο κοντά η λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους:

Η λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους, της στάσης πληρωμών θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, την αξιοπιστία και το μέλλον μας. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση και κάναμε αυτό που κάναμε για να μην μπούμε σε λογική χρεοκοπίας. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν αυτά στη σύμβαση που έχουμε υπογράψει, στο μηχανισμό που εμείς ζητήσαμε. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και τα μέτρα που εμείς θέλουμε. Δεν μας ζήτησε κανείς να κάνουμε αλλαγές στην παιδεία. Εμείς το θέλουμε. Με το ρυθμό που πηγαίνουμε, έχουμε κάθε πεποίθηση ότι θα φτάσουμε στο στόχο μας, όπως τον έχουμε αποτυπώσει, στο τέλος του 2010. Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθού. Αν εσείς έχετε τέτοια πληροφόρηση εγώ δεν έχω.

Ads

-Για το αν υπάρχει στροφή στην οικονομική πολιτική από αύξηση φόρων σε μείωση και τι ακριβώς μέτρα θα ληφθούν για τους χαμηλοσυνταξιούχους:

Αναφορικά με τους φόρους, μιλάμε για μείωση φόρου για κεφάλαια που επανεπενδύονται. Αυτό θα βοηθήσει την οικονομία: η επανεπένδυση. Εάν πλήρωνε σωστά ο φορολογούμενος δεν θα είχαμε ελλείμματα και μνημόνιο, αλλά θα είχαμε και χαμηλότερους συντελεστές. Το ίδιο ισχύει και με τις εισφορές. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι διεύρυνση της φορολογικής βάσης: εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, θα πληρώσουν. Το νέο φορολογικό σύστημα θα το εφαρμόσουμε άτεγκτα. Λεφτά υπάρχουν: το ζήτημα είναι που πάνε. Αν πάνε σε φοροδιαφυγή, σπατάλη, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε. Αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, ισχύει αυτό που είπα χθες: μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για αυτούς.

-Κατηγορήσατε τα ΜΜΕ για διασπορά φημολογίας και πανικού. Ωστόσο πολλές φορές τα μέλη της κυβέρνησης προκαλούν τη σύγχυση. Γιατί, λόγου χάρη, δεν διαψεύδετε τη φημολογία για αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης;

Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση. Όμως ο κόσμος θεωρεί ότι έχει ληφθεί. Όταν υπάρχει προσπάθεια να μην αυξηθούν τα προϊόντα που φορολογούνται στην υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ, πρέπει τα χρήματα να βρεθούν από αλλού. Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Μέσα σε αυτά ήταν και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Αυτό είχε τους εξής βάσιμους λόγους: αυτή η διαφορά είναι πηγή διαφθοράς και παρεμπορίου, ενώ επίσης το πετρέλαιο θέρμανσης επιδοτείται απ’ την πολιτεία. Θα επιδοτούμε και όσους δεν έχουν ανάγκη; Επομένως, θα μπορούσε να υπάρχει ένας μηχανισμός αναδιανομής, ώστε οι πολίτες να μην αισθανθούν τη διαφορά και να μην επιβαρυνθούν. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το μέτρο μέχρι να υπάρχει ο μηχανισμός.

-Για τον ανασχηματισμό

Η κυβέρνηση έκανε έργο που δεν είχε γίνει τα 20 τελευταία χρόνια. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βελτιωθούμε. Δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ να λέμε ότι κάθε μέρα θα βελτιωνόμαστε. Οι επιλογές μας είναι στοχευμένες για να είναι η πολιτική μας πιο αποτελεσματική. Έχουμε λιγότερα υπουργεία απ’ ό, τι κυβερνήσεις του παρελθόντος. Αλλάζουμε τα πάντα σε όλους τους τομείς και γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη στελέχωση. Εξάλλου το αποτέλεσμα μετράει και στους πρώτους 11 μήνες το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

-Για το μοίρασμα των χαρτοφυλακίων και τον χρόνο καθορισμού των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία

Οι αποφάσεις δεν έχουν σχέση με πρόσωπα αλλά με λειτουργίες που είναι απαραίτητες για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που θεωρώ ότι μπορούν να βοηθήσουν. Όλοι έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους όπως συγκεκριμένες αρμοδιότητες έχει και ο κ. Πάγκαλος. Οι λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν, σχετικά σύντομα.

-Για το πότε θα μάθουν οι υπουργοί ποιο είναι το αντικείμενο που τους ανατέθηκε:

Τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα. Οι αρμοδιότητες υπάρχουν και ασκούνται. Αν αυτές αλλάξουν, θα αλλάξει και ο τρόπος θα ασκούνται. Δεν υπάρχει κενό. Αυτό είναι μύθος, που καλλιεργήθηκε απ’ τον Τύπο. Έπρεπε να γίνουν αλλαγές, όπως στο υπουργείο Ναυτιλίας. Πολύ σύντομα θα έχετε τις αρμοδιότητες για να τις δείτε. Αλλά ήδη ασκούνται.

-Για το αν έχει η κυβέρνηση κάποιες ιδέες ώστε να δημιουργήσει πλούτο και να αυξήσει την παραγωγή, καθώς και για το αν είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα στελέχη των διεθνών οργανισμών, που έχουν καταστροφικό ρόλο όπου επενέβησαν:

Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε για να πάει η χώρα μπροστά. Οι επιλογές μας όμως ήταν μεταξύ χρεοκοπίας και μνημονίου. Υπάρχουν περιπτώσεις επέμβασης διεθνών οργανισμών που πήγαν πολύ καλά, όπως η Βραζιλία. Κάθε χώρα, με την ιδιαιτερότητά της.

-Για τα σενάρια να γίνει ο πρωθυπουργός ΓΓ του ΟΗΕ ή στέλεχος της ΕΕ:

Δεν φυγομαχώ, άλλοι είναι οι φυγάδες από τα δύσκολα. Δεν θα δειλιάσω να αντιμετωπίσω τα πιο δύσκολα που σήμερα περνά η χώρα μας. Εκεί έχω ταχθεί κι εκεί θα μείνω.

-Για το αν στις αποκρατικοποιήσεις συμπεριλαμβάνεται ο τραπεζικός τομέας:

Χρειάζεται ο τόπος μας ισχυρό δημόσιο πυλώνα. Αυτό παραμένει, αλλά πώς θα σχηματιστεί ο δημόσιος πυλώνας σχετίζεται με τις πιθανές συμβουλεύσεις. Οι σύμβουλοι είναι για να τεκμηριώσουν τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουμε. Αλλά πάντα είναι πολιτική αυτή η απόφαση για το συμφέρον της οικονομίας. Η Εθνική Τράπεζα έκανε κίνηση για αύξηση κεφαλαίου με πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ ψήφος εμπιστοσύνης ήταν και η νορβηγική απόφαση να πει ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

-Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και για το αν θα υπάρξει πολιτικό μήνυμα σε περίπτωση που ηττηθούν υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ:

Μέσα από πολύμηνη διαδικασία διάλεξα υποψήφιους που είχαν ικανότητα και κέφι να εφαρμόσουν τον Καλλικράτη. Ο Καλλικράτης είναι το κλειδί για να αλλάξουμε τη χώρα. Θέλουμε εκεί ανθρώπους που μπορούν να υπηρετήσουν τον πολίτη. Αν θέλουμε να συνεχίσει η πελατειακή λογική, βεβαίως δεν θα έχουμε ευτυχές τέλος ως χώρα. Βάζουμε σε εφαρμογή όλες τις διαδικασίες για να υπάρχει διαφάνεια και στον Καλλικράτη. Είναι ένα στοίχημα οι εκλογές για το αν θα πάει η χώρα μπροστά ή αν θα μείνει πίσω.

-Για τις ιδιωτικοποιήσεις:

Δεν μίλησα για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για χρήση της δημόσιας περιουσίας για αναπτυξιακά προγράμματα, όπως στο Ελληνικό. Φυσικά, υπάρχουν τομείς που χρειάζονται ιδιωτικοποίηση, όπως αυτοί που δεν είναι σημαντικοί για τις δημόσιες πολιτικές μας.

– Για να αν υπάρχουν προτεραιότητες στο νομοθετικό έργο και για τον εκλογικό νόμο:

Όπως και ο Καλλικράτης, και ο εκλογικός νόμος έχει πολύ σαφή στόχευση. Θέλουμε να γίνει αλλαγή στη σχέση του πολίτη με τον πολιτικό. Να σπάσει ο ομφάλιος λώρος που έχει δημιουργηθεί μέσα από αθέμιτες πρακτικές, έτσι ώστε ο πολιτικός να είναι υπηρέτης και μόνο του πολίτη. Αυτό το εκλογικό σύστημα το έχουμε επεξεργαστεί και αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες εκλογές όταν έρθει η ώρα τους σε τρία χρόνια.

-Για τις αντιρρήσεις στο υπουργικό συμβούλιο για το fast track:

Το υπουργικό συμβούλιο πάντα θα συζητά και δεν το συγκαλώ για πανηγυρικούς λόγους. Το προχθεσινό συμβούλιο ήταν για θέματα ευρύτερων πολιτικών αποφάσεων, για τον ΟΣΕ, για την απόδοση δικαιοσύνης, και για το fast track. Δεν υπήρξε διαφωνία επί της αρχής, αλλά εποικοδομητική συζήτηση. Αν για λόγους εντυπωσιασμού μια σοβαρή συζήτηση παρουσιάζεται ως σύγκρουση, δεν μπορούμε να το σταματήσουμε. Όμως, πρέπει να περάσουμε στην κουλτούρα της χώρας ότι ο διάλογος είναι ευεργετικό.

-Για την πολιτική συμπόρευση με τη Δημοκρατική Αριστερά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και για το αν θα εξελιχθεί σε «γάμο» και σε κυβερνητικό επίπεδο:

Υπάρχει ανάγκη να συμπορευθούν δυνάμεις προοδευτικές, αριστερές, που θέλουν να πάνε τη χώρα σε μία πορεία δικαίου, ανάπτυξης, αλλαγών. Έγινε ένα σημαντικό βήμα με τον Καλλικράτη γιατί ενώθηκαν δυνάμεις που συμφωνούν σε αυτό το θεσμό, αυτή τη δημοκρατική ανατροπή. Δείχνει ότι μπορούν να συμπορευθούν δυνάμεις σε ευρύ φάσμα. Οι επιλογές μας δεν ήταν κομματικές, αλλά επιλογές για το θεσμό, τον πολίτη. Επιλογές άξιες να βγάλουν σε πέρας το έργο του Καλλικράτη. Ελπίζω ότι οι επιλογές θα είναι νικηφόρες, διότι θα σηματοδοτήσουν απελευθέρωση από δουλείες του παρελθόντος και θα δώσουν νέα ελπίδα και αναπτυξιακή προοπτική. Είναι αίσιο μήνυμα για πιθανές περαιτέρω συνεργασίες.

-Για το αν είναι το 2013 η τελευταία χρονιά του μνημονίου;

Το 2013 είναι το τέλος αυτής της διαδικασίας. Όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε απ’ τους περιορισμούς του μνημονίου. Το 2013 είναι η λήξη, αλλά μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα.

-Για το τι θα έκανε το ΠΑΣΟΚ, αν ήταν στην αντιπολίτευση, δεδομένου ότι Κατηγορείται Σαμαρά ότι μετατρέπει μάχη σε αντιμνημονιακή διαδικασία. Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση το ίδιο δεν θα έκανε;

Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν, θα στηρίζαμε κυβέρνηση στην Προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από τη χρεοκοπία γιατί θα ήταν καθήκον πατριωτικό.

-Για το αν επίκεινται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και για το γιατί υιοθετεί καπιταλιστικά μέτρα ενώ δηλώνει σοσιαλιστής:

Ένας σοσιαλιστής δεν θέλει να ταυτιστεί με εκείνους που ήταν αναξιόχρεοι. Η προηγούμενη κυβέρνηση φόρτωσε τον ελληνικό λαό με τεράστια δάνεια για να κάνεις το κέφι της. Αυτό αντιμετωπίζουμε. Πριν από την κομματική ιδεολογία είναι το συμφέρον της χώρας. Αυτό δεν αλλάζει την ιδεολογία μας ή και την κριτική του συστήματος. Εκεί πρωτοστατώ. Οι θυσίες όμως ήταν απαραίτητες για να μπει η Ελλάδα στο δρόμο της σταθερότητας. Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο γιατί είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά και γιατί το έχουμε καταφέρει μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

-Για το γιατί τα spread παραμένουν υψηλά:

Ο μηχανισμός στήριξης μας δίνει το χρόνο να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για να δείξουμε ότι θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, να φέρουμε επενδύσεις. Υπάρχει επίσης μια αντίδραση όχλου στις αγορές. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα που είναι ο αδύναμος κρίκος στο σύστημα. Είμαι πεπεισμένος, όμως, ότι η εμπιστοσύνη αυξάνεται και ότι θα μειωθούν τα spread.

-Για το πώς με τα μέτρα θα βγάλουν το χειμώνα εκατομμύρια Έλληνες:

Τα λεφτά από τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις δεν θα πάνε στην τσέπη του επιχειρηματία. Η μείωση γίνεται για χρήματα που επανεπενδύονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

-Για το αν θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου:

Χρειάζεται να υπάρξει εξυγίανση των δημοσιονομικών χρεών σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όμως αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρή προσπάθεια μόχλευσης της ανάπτυξης, για δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η διεθνής κοινότητα αποφάσιζε να πάει σε πράσινη ανάπτυξη, αν εξυγίαινε το τραπεζικό σύστημα και αν εύρισκε πόρους για ανάπτυξη. Αυτά μπορούν να γίνουν με νέους πόρους, από πράσινους φόρους, πράσινα ομόλογα ή φόρο Τόμπιν. Άρα για το θέμα της ευρύτερης ανάπτυξης χρειάζεται διεθνής στρατηγική. Αυτά προωθώ στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Για το μνημόνιο, όσο πάμε πιο γρήγορα σε αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τους όρους του.

-Για το αν θα γίνουν άλλες περικοπές στο συνταξιοδοτικό:

Θα δούμε τις αναλογιστικές μελέτες. Θεωρούμε ότι θα είναι θετικές για το συνταξιοδοτικό με τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει. Το ασφαλιστικό εγγυάται σίγουρη σύνταξη για τις γενιές που έρχονται. Επίσης, είναι αναδιανεμητικό. Τρίτον, λειτουργεί το ταμείο αλληλεγγύης για τη νέα γενιά και, από σημαντικά έσοδα που θα έχουμε, μέρος θα πάει στο ταμείο για να θωρακίσουμε ασφαλιστικό σύστημα. Το ασφαλιστικό, με την καλυτέρευση των συνθηκών, μας δίνει την ευκαιρία να στηρίξουμε συνταξιοδοτικό, ανάλογα με τα έσοδα που θα έχουμε.

– Για το αν θα προχωρήσει σε πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση φυσικών προσώπων:

Δεν είναι θέμα εξαγγελίας, είναι θέμα πράξης. Το φορολογικό που ψηφίστηκε κάνει αναδιανομή, μεταφέροντας τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες. Με σειρά μέτρων κάνουμε αυτό που λέτε και αυτό θα αποτυπωθεί το 2011.

-Για το αν θα συνεργαστεί με το ΛΑΟΣ:

Υπάρχουν εκείνες οι διαφορές που δημιουργούν μια ταυτότητα κάθε κόμματος κι εκείνες οι συγκλήσεις που δημιουργούν δυνατότητα συνεργασιών. Η συνεργασία που ξεκινήσαμε σε Αθήνα, Θεσσαλική και αλλού, έχει στρατηγικό χαρακτήρα και μέλλον. Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω άλλες δυνάμεις με τις οποίες να μπορούμε να συνεργαστούμε στο μέλλον. Και στον κεντροδεξιό και στον κεντροαριστερό χώρο, όμως, υπάρχει μια ευρύτερη συμμαχία που δημιουργείται και λόγω κρίσης, η οποία μπορεί να είναι πολύ δημιουργική.

-Για το αν δικαιολογούνται οι προσωπικές φιλοδοξίες των υπουργών:

Οι υπουργοί είναι ταγμένοι στις κεντρικές μας προτεραιότητες και στην αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των πολιτικών μας.

-Το ΣτΕ θα εξετάσει αίτηση κατά του μνημονίου. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη θέση της;

Ας μην κάνουμε θεωρητικές ερωτήσεις. Πάντως, το θέμα της χρεοκοπίας της χώρας, δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό και οικονομικό.

-Για το ποια είναι τα λάθη που έχει κάνει;

Ένα από τα πρώτα λάθη ήταν ότι δεν κατάλαβα πόσο πολύ απείχαμε από το έλλειμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη. Το θέμα δεν είναι αν κάνουμε λάθη: Είναι το διορθώνουμε, το αναγνωρίζουμε; Το λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η αδράνειά της. Παρά τις δυσκολίες της ανοιχτής διακυβέρνησης, έχουμε πάρει πολύ σημαντικές προτάσεις ακόμη και από απλούς πολίτες, που νομικοί, υπουργεία, οικονομολόγοι και λοιπά δεν είχαμε δει.

-Σχολιασμός δηλώσεών του από τον Ιούνιο του 2009 για τον «άδικο και αναποτελεσματικό» ρόλο του ΔΝΤ το οποίο καταδικάζει χώρες σε υπανάπτυξη.

Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας δεν είναι μόνο του ΔΝΤ αλλά ουσιαστικά είναι της ΕΕ, ασχέτως αν η Ένωση συμφώνησε να συμμετάσχει και το Ταμείο. Κανένας δεν είπε ότι θέλαμε να μπούμε στον μηχανισμό αλλά ήμασταν αναγκασμένοι και το χρειαζόμασταν. Δεν ξέρω σε ποια Ελλάδα θα ζούσαμε αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός. Αν υπήρχε η τόλμη τα τελευταία χρόνια να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές δεν θα βρισκόμασταν εδώ και θα τα βγάζαμε πέρα μόνοι μας με λιγότερο πόνο. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί υπήρχε αδράνεια. Αναδείχτηκαν τα χειρότερα στοιχεία του πολιτικού συστήματος με την προηγούμενη κυβέρνηση.

-Για τη φοροδιαφυγή

Είναι μια χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει το κράτος. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε το φορολογικό μηχανισμό και αυτό είναι προτεραιότητά μας. Τώρα θα πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Όσα κάναμε τους τελευταίους μήνες με τους ελέγχους των τεκμηρίων διαβίωσης και τις διασταυρώσεις στοιχείων όλα αλλάζουν το τοπίο του φορολογικού συστήματος προς το δικαιότερο. Χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα αλλά οι αλλαγές στον φορολογικό μηχανισμό προχωρούν πιο γρήγορα από ότι τις τελευταίες δεκαετίες.

-Γιατί δεν τέθηκε το μνημόνιο σε δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα θα είχε το εξής ερώτημα: Να πάρουμε όλα τα μέτρα για να επιβιώσουμε ή να χρεοκοπήσουμε. Θα βάζαμε την Ελλάδα σε μια περιπέτεια για ένα προφανές ερώτημα και προφανή απάντηση. Αναλάβαμε την ευθύνη έχοντας ισχυρή λαϊκή εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τον κατήφορο χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε νέα περιπέτεια.

– Κοινωνική πολιτική

Κάναμε σοβαρή δουλειά σε προγράμματα κατά της ανεργίας. Πρέπει να δούμε την πορεία των εσόδων για να δούμε τι μπορεί να γίνει για τη συγκρότηση ενός προγράμματος που θα χτυπά την ανεργία, για την ενίσχυση της απασχόλησης, με δράσεις όπως η επιδότηση εισφορών μέχρι την κοινωνική εργασία για ανέργους, αλλά και τη στήριξη της γυναίκας και της μητέρας, με τη λειτουργία ολοήμερων σχολείων – βρεφονηπιακών σταθμών. Είναι γεγονός ότι το σύστημα πρόνοιας πάσχει από κατακερματισμό, κακή οργάνωση και θέλει αναδιοργάνωση καθώς και διάθεση σημαντικών ποσών σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα.

-Για την επίθεση με παπούτσι

Πρόκειται για περίεργο περιστατικό. Η βία από όπου κι αν προέρχεται είναι αρνητική. Αυτές οι εικόνες είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να αμαυρώσουν τη χώρα. Λέμε “όχι” στη βία. Πολλοί έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας […] στοιχημάτισαν μέσω των παραγώγων για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τώρα χάνουν λεφτά.

-Πότε θα αποκατασταθούν οι αδικίες

Όσο πιο γρήγορα προχωράμε την εφαρμογή των αλλαγών τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε και ανάπτυξη, μια ανταγωνιστική οικονομία, θα μας εμπιστευτούν οι αγορές και θα μπορούμε να αποκαταστήσουμε αλλά και να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις.

– Για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου

Το θέμα της δημόσιας περιουσίας έχει πράγματι καθυστέρηση. Είναι περίπλοκο και βρήκαμε κατάσταση ανοργανωσιάς και δυσλειτουργίας των σχετικών φορέων. Είναι προτεραιότητα μας για να βοηθήσει στη δημιουργία πόρων. Είμαστε σε διάλογο με την Εκκλησία για την από κοινού αξιοποίηση της περιουσίας της.

– Αμισθί σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής και θέματα του τραπεζικούσυστήματος ο Λουκάς Παπαδήμος

– Για τις εξεταστικές επιτροπές

Η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να παραγραφούν τα αδικήματα. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, χωρίς ρεβανσισμό αλλά λόγω της δικαιολογημένης λαϊκής απαίτησης να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει. Η αίσθηση της ατιμωρησίας δημιουργεί την αίσθηση ότι επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού.

-Για την Παιδεία

Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία και θα τις θέσει σε διαβούλευση.

-Για τον Αλέξη Μητρόπουλο

Δεν έχω παρακολουθήσει τις κινήσεις του κ. Μητρόπουλου. Αξιολογούνται από τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ.

– Για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη φορολόγηση της εκκλησίας

Έχω μιλήσει με τους αρχηγούς κρατών στην ΕΕ λέγοντας ότι η Ένωση θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό των αμυντικών δαπανών ενισχύοντας την εξωτερική και αμυντική πολιτική της και εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα των συνόρων. Ήδη τα εξοπλιστικά προγράμματα μειώνονται, υπάρχουν προγράμματα από το παρελθόν που ακόμα τρέχουν, αλλά στόχος είναι να μειωθούν ακόμα περισσότερο. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, γίνονται συνομιλίες και υπάρχει ελπίδα για σημαντικές εξελίξεις, με προϋπόθεση τη βούληση και από την άλλη πλευρά, η οποία ελπίζω ότι θα εκδηλωθεί. Στη φορολόγηση της εκκλησίας έχουμε ήδη προχωρήσει με ειδικό καθεστώς που έχουμε εφαρμόσει.

-Για τους φορολογικούς παραδείσους

Οι φορολογικοί παράδεισοι κλέβουν από τους λαούς όλων των χωρών. Πρόκειται για συσσώρευση τεράστιου κεφαλαίου. Είναι ένα από τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και πρέπει να χτυπηθεί. Είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό αλλά και τους ίδιους τους φοροφυγάδες ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να πάρουμε στοιχεία από το εξωτερικό. Το κυνήγι θα είναι αμείλικτο.

-Παράνομη μετανάστευση και θάνατοι μεταναστών στον Έβρο

Είναι ένα μεγάλο θέμα και μια τραγωδία για τόσους ανθρώπους. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέτωπο της ΕΕ που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνει σε δύο μέτωπα. Ισχυρή απότρεψη των μεταναστευτικών ρευμάτων σε συνεργασία με την ΕΕ και με την Τουρκία, αλλά και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι σήμερα υπήρχε ανομία.

– Για την απελευθέρωση ενέργειας και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη

Δεν έχω δει απόφαση για αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων. Θέλουμε πράσινη ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι η αρχή μας και με βάση αυτή θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία είναι επίσης αρχή μας.