Λιγότεροι από 40 στους 100 είναι τα μέλη της Γερουσίας που υποστηρίζουν το μέτρο για απαγόρευση της αγοράς ημιαυτόματων όπλων από πολίτες που αποτελεί σημαντικό μέρος του νομοσχεδίου του Λευκού Οίκου για περιορισμό των όπλων στις ΗΠΑ. Η πενιχρή υποστήριξη, όπως αναφέρει το Reuters, ουσιαστικά δείχνει πως το μέτρο θα καταψηφιστεί και όπως είπε η γερουσιαστής που το κατέθεσε τελικά θα αποσυρθεί από το νομοσχέδιο. 

Ads

 
«Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο που συνέταξε η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάνε Φαϊνστάιν έχει λιγότερες από 40 ψήφους», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Γερουσιαστών Χάρι Ρέιντ.
 
Η Νταϊάνε Φαϊνστάιν δήλωσε από την πλευρά της ότι η πρότασή της περί ελέγχου της αγοράς ημιαυτόματων όπλων από πολίτες θα αποσυρθεί από το νομοσχέδιο περί ελέγχου της οπλοκατοχής το οποίο θα φτάσει στο Κογκρέσο. «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα», δήλωσε η γερουσιαστής, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.
 
Ημιαυτόματο ήταν το όπλο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και στη σφαγή του Νιούταουν, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά.
 
Η απαγόρευση της αγοράς ημιαυτόματων όπλων από τους πολίτες αποτελεί τον έναν από τους τέσσερις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των όπλων. Τα υπόλοιπα τρία είναι ο έλεγχος του ποινικού και ψυχιατρικού ιστορικού όσων προτίθενται να αγοράσουν όπλο, οι σκληρότερες ποινές για το λαθρεμπόριο οπλισμού και η αύξηση των δαπανών για τη φρούρηση των σχολείων.

Σημειώνεται πως οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία με 55 Γερουσιαστές έναντι 45, γεγονός που αποκαλύπτει ότι και Δημοκρατικοί αντιτάσσονται στο νομοσχέδιο. Όπως τονίζει το Reuters αντίθετοι με το μέτρο είναι κυρίως οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά και ορισμένοι Δημοκρατικοί από αγροτικές περιοχές, όπου τα όπλα είναι πολύ διαδεδομένα.
 
Όπως τονίζουν η απαγόρευση αγοράς ημιαυτόματων όπλων θα ισοδυναμούσε με παραβίαση του δικαιώματος της οπλοκατοχής που κατοχυρώνεται από το αμερικανικό Σύνταγμα.