Περισσότερο ασφαλείς αισθάνονται πλέον οι μικροκαταθέτες, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στις τράπεζες τις αποταμιεύσεις, που είχαν «σηκώσει» και είχαν κρύψει σε απίθανα μέρη των σπιτιών τους.

Ads

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, μέσα σε δύο ημέρες στις τράπεζες έχει κατατεθεί εκ νέου περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Εκτιμάται πως πρόκειται κυρίως για ποσά που κρατούσαν στο σπίτι τους όσοι είχαν πιστέψει τα καταστροφολογικά σενάρια περί στάσης πληρωμών ή ακόμα και επιστροφής στη δραχμή, τα οποία αναφύονταν με κάθε ευκαιρία πριν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Από την περασμένη Παρασκευή, μετά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των κορυφαίων τις Ευρώπης για την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τις προτροπές του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου σταμάτησαν οι εκροές καταθέσεων και στη συνέχεια η εικόνα άρχισε να αντιστρέφεται.

«Έχει αλλάξει η ψυχολογία και από τη Δευτέρα καταγράφονται καταθέσεις της τάξεως των 200 – 250 εκατ. ευρώ την ημέρα. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα, που δείχνει ότι αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες» δηλώνει στα Νέα, τραπεζικό στέλεχος.

Ads