Δραματική τροπή προσλαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό να συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, εν μέσω του μαζικού κύματος αντιδράσεων πολιτικών αλλά από το λαό που συμμετέχει σε απεργιακές και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Την παραίτηση των μελών της κυβέρνησης, ζητά ο κυβερνητικός βουλευτής Αττικής, Ντ. Βρεττός

Ads

Ορισμένοι βουλευτές κατήγγειλαν προπηλακισμούς τους από διαδηλωτές στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στη Βουλή. «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και δεν θα σταματήσει να λειτουργεί», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του για τις μεταμοσχεύσεις που ξεκίνησε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώθηκε πριν λίγο μέσα σε βαρύ κλίμα, με την παρουσία ελάχιστων βουλευτών (δεν ξεπερνούσαν τους 30).

Γύρω στις 15:00 το μεσημέρι, οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών που συμμετέχουν στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα άρχισαν σιγά – σιγά να προσέρχονται στη Βουλή κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, από την είσοδο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά δήλωσε πως προσπαθεί να εισέλθει στη Βουλή εδώ και δύο ώρες, χωρίς επιτυχία, λόγω του αποκλεισμού από τους πολίτες.

Αργά χθες το βράδυ, η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσαν έκτακτη συνάντηση των κ.κ Παπούλια- Παπανδρέου, για σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι. Στις 13:00, ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει -όπως αναμένεται- τον κ. Παπούλια για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφισή του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, καθώς και για τη στάση που τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.

Ads

Αντιδρώντας στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι απεργιακές πορείες και ο αποκλεισμός του Κοινοβουλίου βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, ενώ απεργιακές πορείες πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές της χώρας, με μεγάλη συμμετοχή.

Η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο

Στις 15.00 ξεκίνησε στη Βουλή η συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Έργου (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να γίνει ενημέρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη για τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την Οικονομία.

Στη συνέχεια, – χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ – ξεκινά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το Μεσοπρόθεσμο.


Η συζήτηση του νομοσχεδίου
θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, με τις τοποθετήσεις φορέων, ενώ έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στην πρώτη του ανάγνωση σε τρεις συνεδριάσεις.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ανήμερα δηλαδή της Συνόδου Κορυφής για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση του και να ψηφιστεί την ίδια μέρα από την Επιτροπή Οικονομικών.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη 28 Ιουνίου και έπειτα από τρεις συνεδριάσεις θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ

Η συνάντηση Παπούλια – Παπανδρέου πραγματοποιείται εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Χθες, Τρίτη, ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του, επικαλούμενος λόγους συνείδησης. Ο Γ. Λιάνης ανέφερε πως «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» και γι’ αυτό δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο εκτιμά πως θα είναι «βραχυπρόθεσμο» και διευκρινίζει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Αναφορικά με την παραίτηση του κ. Λιάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται «μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις» για να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας». «Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Νωρίτερα, την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς, διευκρινίζοντας ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ». Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης από την Κοζάνη, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την ρύθμιση για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο εν γνώσει, όπως είπε, των συνεπειών μια τέτοιας πράξης.

Στην Αρκαδία νωρίτερα σήμερα, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή της, τάσσεται κατά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και μεταξύ άλλων υποστηρίζει, ότι «κάθε νέο μέτρο το οποίο θα πλήξει περαιτέρω τη νέα γενιά, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και κάθε άλλη ευαίσθητη κοινωνική ομάδα». Αντίθετα, αναφέρει η ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης της Ν. ΠΑΣΟΚ «αναμένουμε δυναμικά μέτρα προς την ανάπτυξη και όχι προς την φοροεπιβάρυνση. Μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την νέα επιχειρηματικότητα, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα βάλουν φρένο στην καλπάζουσα ανεργία, θα αποτρέψουν την μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό».

Η αντιπολίτευση για το Μεσοπρόθεσμο

Την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.