Δεκαήμερη παράταση των εργασιών της ζήτησε και έλαβε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens προκειμένου να καταθέσει στις 10 Δεκεμβρίου το πόρισμά της.

Ads

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ξεκίνησε η ανάγνωση του 100σέλιδου πονήματος που έχει εκπονήσει το νομικό επιτελείο του προέδρου της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη και το οποίο περιγράφει με χρονολογική σειρά τα πραγματικά ιστορικά περιστατικά στους επτά τομείς συμβάσεων της γερμανικής εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο.

Πρώτο τμήμα που αναγνώσθηκε και επί του οποίου έγιναν παρατηρήσεις και διορθώσεις χωρίς την τήρηση πρακτικών, ήταν αυτό του ΟΤΕ με αναφορά των χρονολογικών περιστατικών από τη δημιουργία της ΕΛΒΗΛ, την κατάργησή της, τις συμφωνίες του ΟΤΕ με τη Siemens και Ιντρακόμ και την υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ, υπήρχαν στο κείμενο τμήματα που ήθελαν περαιτέρω τεκμηρίωση, τμήματα με κενά και παραλείψεις, ή και τμήματα τα οποία ήταν υπέρμετρα τονισμένα και ζητήθηκε να γίνουν διορθώσεις.

Ads

Την Τρίτη η επιτροπή θα ασχοληθεί με τον φάκελο ΟΣΕ και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κεφάλαια ως την Πέμπτη, ενώ από την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή θα μπει στη φάση της προσωποποίησης τυχόν ευθυνών.

Πάντως, το ΚΚΕ αναμένεται να καταθέσει ξεχωριστή πορισματική έκθεση καταγγέλλοντας και τα δύο μεγάλα κόμματα για την «πολιτική ξεπουλήματος εθνικού πλούτου υπέρ της Siemens», ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμείνει τις θέσεις των άλλων κομμάτων για να τοποθετηθεί, ενώ ο ΛΑΟΣ έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν θα καταθέσει πόρισμα, επειδή δεν κλήθηκαν να εξεταστούν ως μάρτυρες οι πρώην πρωθυπουργοί.